Doğaya sahip çıkma çağrısında bulundular

Edirne Baro Başkanlığı, ‘14 Mart Dünya Nehirler İçin Eylem Günü' dolayısıyla yazılı açıklamalarda bulundu. Edirne Barosu'ndan yapılan açıklamada, nehirlerin kirletilmesine, nehirlerden yararlanmanın gerekçesiz ve kanun dışı şekilde engellenmesine karşı kamuoyuna doğaya sahip çıkma çağrısında bulunuldu.

Doğaya sahip çıkma çağrısında bulundular
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre duyarlılığına çağrı

Doğanın suya erişiminin engellendiğini ve akarsuların her geçen gün daha fazla kirletildiğini vurgulayan Edirne Baro Başkanlığı yazılı açıklamasında 1997 yılında nehirler üzerinde yıkım getiren ve canlı hayatını doğrudan olumsuz etkileyen faaliyetlere karşı kabul edilen ‘14 Mart Nehirler İçin Eylem Günü’ Ergene Havzası, Edirne ve Trakya’da yapılması gerekenleri hatırlattığını belirtti.

Yapılan açıklamada, kirlenen su kaynakları ve nehirlerin, sağlığı olumsuz etkilemesi dolayısıyla tüm kitle örgütlerinin ve vatandaşların üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.

Yazılı olarak yapılan açıklamada, Ergene Nehri’nin büyük bir kısmınınakışkan bir zehre dönüştüğü ve mevzuatın denetim yetkisi yüklediği kamu kuruluşlarının görevlerini gerektiği gibi yerine getirmediği iddia edildi.

Sanayi işletmelerinden kaynaklanıyor

Edirne Baro Başkanlığının yaptığı açıklamada, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda sayılan idari ve adli nitelikteki müeyyideler dışında özellikle 15. ve 16. maddelerde karşılık bulan faaliyetin durdurulması tedbirinin, nehirlerde, özellikle Ergene Nehri’ni kirleten sanayi işletmeleri bakımından uygulanmamakta olduğunu belirtti.

Edirne Baro Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamanın devamında ise şu sözlere yer verildi; “Kıyıların herkesin eşit ve serbestçe yararlanabileceği alanlar olduğu ilkesi doğrultusunda, Meriç Nehri irdelenmeye muhtaçtır. Akarsular ve kaynakları koruma altına alınmadıkça, devlet kirletenlere etkin idari tedbirler uygulamadıkça çözüm mümkün görülmemektedir. Trakya belediyelerinin atık su arıtma tesislerini bu zamana kadar faaliyete geçirmemiş olmaları kabul edilemez”

Evsel ve kentsel atıkların arıtılmadan nehirlere bırakılmasının söz konusu olduğu belirtilen açıklamada, nehirlerin ve havzaların bölge için hassas ve korunması gereken varlıklar olduğu vurgulandı.Su hakkının Dünya Su Günü’nde anımsanacak veya kutlanacak bir günle sınırlı kalmaması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, yerel ve merkezi idarelerden beklentinin, halkın sudan ücretsiz faydalandırılması yönünde olduğu dile getirildi.

Haber Merkezi