'E-Ceza olmak istemiyoruz'

Türkiye genelinde 1 Temmuz itibari ile başlayacak olan e-recete uygulamasına Eczacılar tepkili. Eczacılar, "e-rapor'da yaşanan olumsuzlukları tekrar yaşamak istemiyoruz" dediler.

'E-Ceza olmak istemiyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Eskişehir ve Konya'da 24 Nisan'dan itibaren pilot olarak denenen ve 1 Temmuz itibarıyla tüm Türkiye'de başlayacak e-reçete uygulamasına eczacılar tepkili. Eczacılar, e-reçete uygulamasında teknik alt yapının aksaklıklara uğramasından endişelenirken, sistemde yaşanabilecek aksaklıklardan dolayı hastaların ve kendilerinin büyük mağduriyetler yaşayabileceklerini ifade ediyorlar. Sağlık hizmet sunucusu tarafından elektronik reçete oluşturulamadığı durumlarda elle reçete yazılmaya eskiden olduğu gibi devam edileceğini belirten eczacılar, Eczane e-reçete sorgu bölümünden TC kimlik veya e-reçete numarasıyla elektronik reçeteyi MEDULA ekranında görüntüleyeceklerini söylediler.

Konu ile ilgili açıklama yapan Eczacılar, " Eczane, hekim tarafından kaşe/ıslak imza ile imzalanmış elektronik reçete çıktısını kuruma eskiden olduğu gibi teslim etmeye devam edecek. Eczaneler ayrıca reçete eki belgeleri de eskiden olduğu gibi teslim etmeye devam edecek. Eczane, elektronik reçeteyi ekranında e-reçete sorgu bölümünden görüntüleme işlemi yaparak karşılayabileceği gibi, önceden olduğu şekilde kayıt bölümünden de manuel olarak kayıt ederek karşılayabilecek. Eczane tarafından manuel reçete karşılama işlemleri ise eskiden olduğu gibi devam edecek. Eczacı, muadil ilaçlardan düşük maliyetli olanı tercih edecek. " dediler. Uygulamaya, ilaç firmaları karşı çıkıyor. Pek çok ilacın, biyoeşdeğerliklerini kanıtlayamadığı için Sağlık Bakanlığı tarafından piyasadan kaldırıldığına dikkat çeken firmalar, sorunlar yaşanacağını belirttiler.

"SORUN YAŞANACAKTIR"

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun alt yapısındaki aksaklıklardan dolayı medula sistemi gün içerisinde sürekli kesintiye uğradığını belirten Edirne Eczacılar Odası Başkanı Cenk Kes '' Şuanda aynı sistemi kullanıyoruz, fakat doktorlar normal reçete gönderiyorlar. En azından sistem çalışmasa bile biz kâğıt reçeteden ilaca bakarak, hastaları bekletmeden o anda işini görüyoruz ve sonra sisteme giriş yapabiliyoruz. E-reçetede ne şekilde yapabileceğimizi bilmiyoruz. B planı var mı yok mu onu da bilmiyoruz ''dedi.

MATBU EVRAK ORTADAN KALKACAK

Edirne Ecza Odası Başkanı Cenk Kes "öncelikle 24 Nisan itibariyle Eskişehir'de, 2 Mayıs itibari ile Konya ilimizde pilot uygulama olarak E reçete uygulaması başladı. 8 Haziran İtibarı ile İstanbul ilinde pilot uygulama başladı, 13 Haziran'da ise e- reçete tüm ülkede başladı.

Buradaki esas amaç sistem içindeki aksaklıkları görerek bu aksaklıkların 1 Temmuz'a kadar giderilmesi ve 1 Temmuz'dan sonra sorunsuz bir şekilde e-reçete uygulamasına geçişi içermekte. E- reçetenin kurul tarafından arzulanan şekli sosyal güvenlik kurulu tarafından öncelikle kâğıt israfını kaldırmak bunun ötesinde depolamayla ilgili problemler var, yaklaşık Türkiye'de 25 bin eczane sosyal güvenlik kuruluyla anlaşmalı, bu eczanelerin her ay yaklaşık 2 koli verdiğini düşünürsek her ay 50 binin üzerinde kutunun depolanmasıyla alakalı bu reçetelerin sıkıntılar var ve bu sıkıntıların giderilmesi noktasın da e -reçete uygulaması bir çözüm olarak ifade ediliyor." dedi.

"MEDUSA ÇALIŞMAZSA HASTALAR MAĞDUR OLACAK"

E-reçetenin olumlu tarafının daha çok olduğunu ve eczacıların teknik alt yapı endişelerinin de giderilmesi gerektiğini söyleyen Cenk Kes "Aynı zamanda sağlık uygulama tekniğine entegre olan E-reçete uygulaması, yaşanan bazı problemli durumların ve yazım hatalarından kaynaklı reçeteyle ilgili zaman kayıplarının da önüne geçilmesi, kurum tarafından öncelikle problemlerin giderilmesi noktasında bu uygulamanın hayata geçirilmesiyle halledebilecek durumlar olarak ifade ediliyor. Bizler açısından olumlu tarafları neler olabilir; bizler acısından kağıdın ortadan kalkması belki bürokratik işleri daha azaltacak , hastanın ilaca ulaşmasını kolaylaştıracak ve bunun akabinde de daha sağlıklı bir ilaç ve danışmanlık hizmetini halkımıza sunabileceğiz. Bu sistem metodoprovizon sistem adını verdiğimiz bir sistem üzerinden gerçekleştirilecek. Bu sistemin yöneticisi de Sosyal Güvenlik Kurumu. Fakat bundan önceki deneyimlerimizde sunu görüyoruz ki sistem çok sağlıklı işlemiyor. Bunu halkımızda eczanelere ilaç almak için başvurduğunda şahitlik etmişlerdir. Sistemin çalışmaması nedeniyle aksamalar yaşanıyor. Sosyal güvenlik kurumu yetkilerinden aldığımız bilgiler sistemin 1 Temmuz'dan itibaren sağlıklı çalışabileceği yönünde fakat bundan önce ki uygulamalarda sistemin aksaması ve artık ortadan kâğıdında kalkması neticesinde hekimin elektronik reçeteyi bilgisayarında düzenlemesi ve eczaneye herhangi bir matbu evrakla gelmemesi noktasında eczacıların, hangi ilaçları eğer sistem çalışmazsa verebileceğine dahil bir bilgisinin olmaması sistemin bence en büyük handikaplarından bir tanesi. Çünkü şuanda sistem çalışmasa dahi siz elinizde bir matbu evrakla gelen hastanın ihtiyacını bir şekilde karşılayabiliyorsunuz. Ama orada eğer sizin elinize bir evrak ya da bir bilgi gelmezse bu noktada nasıl bir ilaç hizmeti sunacaksınız? En büyük problemlerden bir tanesi bu. Eğer sistem sağlıklı çalışırsa hiçbir problem yok ama sistemin sağlıklı çalışmaması neticesinde gerçektende bir B planı var mı yok mu şuanda ortaya da konulmuş değil. O zaman ilaca ulaşmada ciddi sıkıntılar yaşanabilir." dedi.