Edirne'de 3 nehirde taşkın temizliği

Edirne'de, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan sınırını oluşturan 3 nehirde temizlik çalışmaları yapılıyor. Meriç, Tunca, Arda nehirlerinde başlatılan ıslah çalışması ile taşkınların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Edirne'de 3 nehirde taşkın temizliği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, (DSİ)Türkiye’nin Avrupa sınırlarını oluşturan Meriç, Tunca ve Arda nehirlerin yataklarında, taşkınların önüne geçilmesi amacıyla temizlik çalışması başlattı. Bulgaristan’dan doğarak Edirne içinden geçen Meriç Nehri’nde, 12, 5 kilometrelik bölümündeki mil uzaklaştırılarak, yatak derinleştiriliyor. Aynı ülkeden doğan Tunca Nehri’nde ise 9 kilometrelik alanında temizlik çalışması yapılacak. Küçük bir bölümünün Yunanistan sınırını belirlediği Arda Nehri, Bülbül Adası’nda ise ıslah çalışmaları tamamlandı. Her 3 nehrin temizlik çalışmaları ile birlikte taşkının önüne geçilerek,  yatakları temizlenen nehirlerin set duvarları da ile güçlendiriliyor.

MİL, NEHİR YATAĞINI KISA SÜREDE DOLDURUYOR

Meriç Nehri Kazı Projesi Harita Mühendisi Şükrü Çağlar Bulut, nehirlerden gelen milin nehir yataklarını kısa sürede doldurup adacıklar oluşmasına neden olduğunu belirtti. Bulut: “Islah çalışması, Meriç, Tunca ve Arda Nehirlerini kapsıyor. Meriç Nehrinde 12.5 kilometrelik bir kazı mesafemiz var. Tunca'da 9 Km bir alanımız olacak. Henüz daha başlamadık oraya, başlayacağız. Meriç'te çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmaların esas sebebi, taşkınları önlemek. Proje kapsamında 12.5 km mesafede, yatak temizliği, duvarlı kanallar yapılıyor” dedi.

Yapılacak temizlik çalışmasıyla birlikte taşkınların önüne geçileceğine vurgu yapan Bulut, “Nehrin iki tarafına yapılan sahteler, duvarlı kanallar,  taş tahkimat çalışmalarımız şu anda devam etmekte. Tunca ve Arda Nehri'nde de proje çalışmalarımız var. Özellikle Bulgaristan’dan yıllık 250 bin metreküp kum geliyor. Bu kumların temizlenmesiyle birlikte artık taşkınların tamamen önüne geçilecek.” şeklinde konuştu.  Nehirden çıkarılan kumların inşaat sektöründe kullanılan çok değerli kum olduğu ifade edildi.