Edirne'de arsa kısıtlığı ve yüksek maliyetler var

Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, TÜİK'in en son açıkladığı istatistiklere göre, Edirne'de konut satışlarında önemli bir düşüş yaşandığını belirtti. Çeker, Tekirdağ ve Kırklareli'nde konut satışlarının Edirne'ye kıyasla daha fazla olmasının temel sebeplerinden birinin Edirne'deki arsa kısıtlılığı ve arsa değerlerinin yüksekliği olduğunu vurguladı.

Edirne'de arsa kısıtlığı ve yüksek maliyetler var
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Metrekare Fiyatları 40 Bin TL’nin Üzerinde

Çeker, Edirne’de arsa maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle bina inşa etmenin zorlaştığını ifade ederek, “Edirne’de metrekare fiyatı 40 bin TL’nin üzerine çıkmış durumda. Bu da 100 metrekarelik bir evin 4-5 milyon TL arasında değişen fiyatlara gelmesine neden oluyor” dedi. Bu durumun, Edirne’de konut fiyatlarının düşmemesine neden olduğunu belirten Çeker, arsa maliyetlerinin yüksek olmasının ana etken olduğunu söyledi.

Kırklareli ve Tekirdağ’da Fiyatlar Daha Uygun

Tekirdağ ve Kırklareli’de arsa fiyatlarının Edirne’ye göre daha uygun olduğunu belirten Çeker, “Edirne’de metrekare fiyatı 40 bin TL iken, Kırklareli’nde bu rakam 20-25 bin TL civarında. Tekirdağ’da ise yeni açılan bölgelerde arsa bolluğu nedeniyle fiyatlar daha düşük. Tekirdağ, büyükşehir olduğu için yayılma alanı daha geniş ve arsa fazlalığı var” şeklinde konuştu.

Edirne’de Konut Fiyatları Yükseliyor

Çeker, Edirne’de 110 metrekarelik 3+1 bir evin fiyatının 5-7 milyon TL’ye dayandığını, site içerisindeki evlerin ise 7 milyon TL’yi bulduğunu belirtti. Kırklareli’nde aynı büyüklükteki bir evin 3-3,5 milyon TL civarında olduğunu söyleyen Çeker, Tekirdağ’da deniz manzaralı olmayan evlerin ise Edirne’den daha uygun fiyatlara satıldığını dile getirdi.

Arsa Kıtlığı Fiyatları Yükseltiyor

Arsa sayısının artmasının fiyatların düşmesine katkı sağlayacağını ifade eden Çeker, Edirne’de arsa sahiplerinin kat karşılığı anlaşmalarda yüzde 40-50 oranında pay istediğini belirtti. Çeker, “Arsalar kısıtlı olduğu için 2 dönüm yerden 20 daire çıkarsa, arsa sahibi 10 daireyi kendine istiyor. Tüm bunların sebebi arsa sayısının az olması ve yerin dar olması” dedi.

Edirne’de arsa ve konut piyasasındaki bu sıkışıklık, hem yatırımcıları hem de alıcıları zorlamaya devam ediyor.