Edirne'de aşırı sıcaklar hububat tarlalarında yangın riskini artırıyor

Edirne'de hava sıcaklığının 43 dereceye kadar çıkması insanları olduğu gibi buğday hasadını da etkiliyor. Tarlalarda yangına karşı önlem alınması gerektiğini söyleyen Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, bu noktadaki en önemli şeylerden birisinin üreticinin mutlaka mallarını sigorta ettirmesi olduğuna değindi.

Edirne'de aşırı sıcaklar hububat tarlalarında yangın riskini artırıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz haftalarda kent merkezi ve ilçelerde hasada hazır birçok buğday tarlasında dikkatsizlik ve sıcak hava nedeniyle yangın çıktı. Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, hasat döneminde sıcak havadan etkilenmemek için yapılması gerekenleri anlattı.

Sıcak havanın buğday tarlalarında çıkan yangınları tetiklediğini ve büyük tehlike oluşturduğunu söyleyen Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya,Yangına neden olan en önemli sebeplerden bir tanesinin tarlada bulunan ve mercek etkisi oluşturarak tutuşmaya neden olduğunu aktaran Prof. Dr. Kaya, "Yine çevreden geçen traktörlerden veya yol kenarlarında olan bir takım materyallerden, insanların çevreye bilinçsizce attığı izmaritlerden de olabilir.  Tabii bu tür özellikle aşırı sıcaklar o tarlada mevcut olan camların mercek etkisi yaparak tabii yangınlara neden olabilir" dedi.

Üreticilere mallarına sigorta yaptırması konusunda çağrıda bulunan Prof. Dr. Kaya, yangınların hem ülke açısından hem de ekonomik kayıplar noktasında büyük zarara yol açtığını belirtti.

"Yangınların çoğu insan kaynaklı"

Biçilmiş ürünlerin yanında halihazırda biçilmemiş ürünlerde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaya,  "Biçilmiş ürünlerde saman da aslında ekonomiden sayılıyor. Geçen seneki fiyatlara baktığımız zaman neredeyse çiftçi tarladan aldığı ürün kadar samandan da bir ekonomik değer elde etti. Hatta saman da ithal ediyoruz. Bu yangınların çoğu insan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Özellikle tarlanın kenarlarından geçen traktörler, gayriihtiyari olsun egzoz gazları. Öncelikle vatandaşlarımızın duyarlı olması lazım.  Bir diğer önemli noktalardan bir tanesi yine izmarit ve benzeri şeyler atılması, dikkatsizlik. Bu anlamda da yangınlara sebep oluyor. Buna karşı çiftçi bilinçli olmalı ve önlemini almalı. Sadece çiftçilerimiz değil, kırsal kesimde yaşayan ve bu tür tarlaların yanlarından geçen herkes dikkatli olmalıdır" ifadelerine yer verdi.

"Yol kenarlarında cam ve metal kaynaklı atıklar çok fazla oluyor"

Özellikle yol kenarlarında tarlası olan üreticilerin erken hasat edip,  yeteri kadar nemli değilse sadece bir biçerdöver tablosu gibi o kısmı tamamen hasat etmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, "Yol kenarlarında cam ve metal kaynaklı atıklar çok fazla oluyor. Artık hasadın sonuna geliniyor.  Bu yüzden tedbir alınması gerekiyor. Özellikle otoban kenarları olsun, tarla yollarında belki söz konusu değil ama özellikle şehirler arası yollarda kara yollarını da dikkatli olması lazım.  Çünkü çok kurak bir kış geçirdik. Ardından çok fazla yağış oldu neredeyse insan boyunca devasa kuru otlar oldu. Şu an sıcak da olunca tamamen kurudu. Bunlar potansiyel yangın tehlikesidir.  Karayollarının da buralarını mutlaka biçmesi lazım" şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan