EDİRNE'DE ÇELTİK EKİMİNDE YENİ DÖNEM: SU SEVİYESİNE GÖRE PLANLAMA

Edirne, Türkiye'nin toplam çeltik üretiminin yüzde 41'ini karşılayan önemli bir tarım merkezi olma özelliğini sürdürürken, 2025 yılı için çeltik ekim alanlarında yeni bir planlama dönemi başlıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, çeltik ekim alanlarının, nehir ve barajlardaki su seviyelerine göre belirleneceği bildirildi.

EDİRNE'DE ÇELTİK EKİMİNDE YENİ DÖNEM: SU SEVİYESİNE GÖRE PLANLAMA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

486 Bin Dekar Alanda Üretim Yapıldı

2024 yılında Edirne’de 486 bin dekarlık alanda çeltik üretimi gerçekleştirilmiş, yaz aylarında Meriç ve Tunca nehirlerinde su seviyesinin düşmesi nedeniyle üreticilerin mağdur olmaması için dönüşümlü sulama tedbirleri alınmıştı. Alınan önlemler sayesinde çeltik üretiminde kuraklığın etkisi en aza indirildi.

2025 İçin Önlemler Erken Alınıyor

Çeltikte, 2025 yılı üretim sezonunda çiftçilerin benzer sorunlarla karşılaşmaması için ekim sahalarının belirlenmesine yönelik çalışmalar, İl Kuraklık Kriz Merkezi ile İl ve İlçe Çeltik Komisyonlarının koordinasyonunda yürütülecek.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Kış ve ilkbahar yağışlarının durumu, Meriç ve Tunca nehirlerinin su debileri ile havzalardaki su seviyeleri yakından takip ediliyor. Nisan 2025’in ilk yarısına kadar ekim sahalarının belirlenmesi tamamlanacak.” ifadelerine yer verildi.

Hedef: Üreticiyi Mağdur Etmemek

Açıklamada, yaz aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle baraj, nehir ve göletlerde su seviyesinin ciddi oranda azaldığı vurgulandı. Bu durumu dikkate alarak alınacak önlemlerle çeltik üretiminin sürdürülebilir şekilde devam etmesinin sağlanacağı belirtildi.

Edirne’de üreticiler, 2025 yılı için alınan bu tedbirlerle çeltik üretimini kesintisiz şekilde sürdürmeyi hedefliyor. Kuraklığa karşı alınan bu yeni önlemler, hem üreticilere destek olacak hem de bölgenin tarımsal üretim potansiyelini koruyacak.