Edirne'de kadın girişimcilere yönelik eğitim düzenlendi

Demet Sabancı Çetindoğan tarafından kurulan 'Shopsa' bünyesinde yer alan kadın girişimcilere yönelik eğitim programı düzenlendi.

Edirne'de kadın girişimcilere yönelik eğitim düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Shopsa Akademi tarafından kadın girişimcileri-kadın kooperatif üyelerini bir araya getirerek ürün tanıtım-pazarlama-ürün fotoğraflandırma-maliyet hesaplama gibi akademik eğitimler vererek, ürettikleri ürünlerin değerlendirilmesi, büyük pazarlara girebilecek ürünler üretebilmeleri amacıyla eğitim programı düzenlendi. Türkiye'nin dört bir yanındaki kadın girişimcileri ve kadın kooperatif üyelerini bir araya getiren Shopsa Akademi eğitim programı Edirne'deki girişimci kadınlar tarafından da yoğun ilgi gördü.

Eğitimlerde yurt içi ve yurt dışı E-Ticaretin yolları hakkında bilgiler verildi. Bol kazanç elde etme noktasındaki püf noktaları ve detaylar paylaşıldı. 

Programa Demet Sabancı Çetindoğan, Edirne Valisi Yunus Sezer ve Eşi Canan Sezer, İtalyan Şef Claudio Chinali, kurum müdürleri ve kadın girişimciler katıldı.  Programda konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne'nin hem bir saltanat şehri hem de tüm ülkelerin ortak kültürlerinin bir araya gelip aşure gibi pişirildiği ve kaynadığı bir şehir olduğuna değindi.

"Türkiye'nin her yerindeyiz"

Edirne'nin hem tarihten gelen zenginlikleri barındıran hem de Anadolu'dan gelen tüm kültürleri kendi içerisinde yoğuran muhteşem bir şehir olduğunu aktaran Vali Sezer, "Böyle bir coğrafyanın içerisinde gastronomi alanında çok büyük bir şansımız var. Hem Saray hem de Balkan ve Rumeli mutfağının olduğu bir şehirden bahsediyoruz. Bizim bir artımız daha var. Yöre insanı çok üretken. Burası tarım şehri. Biz Türkiye'deki çeltik üretiminin yüzde 50'sini üretiyoruz. Sofraya konan her iki tabaktan birisi Edirne'de üretiliyor. Buğday üretiminde 3'üncüyüz, ayçiçeği üretiminde geçen yıl birinci sıradaydık, kanola üretiminde yine aynı şekilde 4'üncü sıradayız. Tarımı iyi bilen bir şehir burası. Ama Edirne'de marka olmuş bir ürünümüz neredeyse yoktu. Biz bunun için bir çalışma başlattık. Edirne'deki üreten kadınlarımız 1 yıldır başarı hikayesi yazdılar. Kooperatiflerimizi Edirneyöresel adı altında buluşturduk. Çok güzel ürünler ve markalar ortaya çıktı" ifadelerine yer verdi.

"Artık Edirne'nin kendi markaları var"

Artık Edirne'nin kendi markaları olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Türkiye'nin her yerindeyiz. Tarım Kredinin Türkiye'deki tüm marketlerine ürün veriyoruz.  Birçok üst düzey markete ürün vermeye başladık. Bunları Edirne Yöresel adı altında birleştirdik ama peyniri, pirinci, Ata tohumu ile üretilen Meriç Alibeyköy fıstığı ile bütün Türkiye’ye yaymak muhteşem bir iştir.  Bizim bu projeye başlamamızdan 8 ay gibi bir süre geçti. Aylık, bir buçuk milyona yakın gelir elde etmeye başladı. Bizim zincirlerimizi kırmamız ve bu muhteşem coğrafyanın, muhteşem ürünlerini her yerde görmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Düzenlenen programa katılan Shopsa.com.tr kurucusu Demet Sabancı Çetindoğan, Pandemi sürecinin yaşandığı 2020 yılında insanların evlere kapandığı dönemde E-ticaretin çok hızlı büyüdüğünü görünce kadınlarla birlikte bir ilerleme kaydedeceklerini düşünerek bir site kurduklarını söyledi.

Tüm Türkiye'deki kadın üreticilerin ve kadın kooperatifindeki üretici kadınların dahil olduğunu bir proje olmasını istediklerini aktaran Sabancı Çetindoğan, hem üretici hem de ürün sayısı anlamında oldukça ilerlediklerine değindi.

E-Ticaretin yanı sıra eğitim seferberliği de başlatmaları gerektiğini düşündüklerini belirten Sabancı Çetindoğan, ürünlerin oraya yerleşmesi, bilgilerin paylaşımı gibi donanımların da çok öneme sahip olduğunu ifade etti.

"Online, offline her yerde olmaya çalışıyoruz"

Kadının güçlenmesi, ekonomik özgürlüğünün olabilmesinin çok önemli olduğuna değinen Sabancı Çetindoğan, "Bir şey üretebilmek ve bu emeğin karşılığını alabilmek çok önemli. Bu projeyi başlatırken, kadın olması çok önemli dedik. Küçük büyük demeden, her kadının Shopsa’ya katılmasını istedik. Sonrasında sadece internette kalmayalım, toptan satışlar üzerine de yoğunlaşalım. Gıda da çok yol aldık. Birçok zincir markete girdik. Benzin istasyonlarında satışlara başladık. Ulaşabildiğimiz her noktaya ulaşmaya çalışıyoruz. Özel günler için kermesler, fuarlar düzenleniyor. Oralarda mümkünse kadınlarımızın ürünlerini hem sergilemek, hem de satış noktasında var olmalarını sağlıyoruz.Yani online, offline her yerde olmaya çalışıyoruz. Oteller ile havlu, çarşaf alımları konusunda kadınlara destek olmaları konusunda telkin ediyoruz. Satış ve pazarlama noktasında kadınlarımıza destek olmak için çalışıyoruz. Fenomenler ile ortak çalışmalar yapıyoruz” şeklinde açıklamada bulundu. 

Programda konuşan İtalyan Şef Claudio Chinali, Projeyi çok değerli bulduklarını ve bu projenin kadınlar için büyük bir şans olduğunu aktardı. 

Artık bir ürünü yapmanın yeterli olmadığını ve pazarın çok önemli olduğunu aktaran Chinali, "Vazgeçmeyin, sabırlı olun, devam edin, çünkü çabalamak çok önemli" diyerek kadınlara seslendi.

Konuşmaların ardından hediye takdim edildi. Daha sonra Vali Sezer Eşi Canan Sezer, İtalyan Şef Claudio Chinali ve Shopsa.com.tr kurucusu Demet Sabancı Çetindoğan yöresel ürünlerin tadına bakarak kadın girişimcilerden bilgi aldı.

Dilek Şahin