Edirne'de Örtü Altı Üretim Alanları Hızla Artıyor
Edirne'de üreticiler devlet desteğiyle 2 yılda 100 bin metrekare alanda örtü altı üretim yapıyor.
Edirne’de, devlet destekli projelerle örtü altı üretim alanları iki yıl içinde 46 bin metrekareden 100 bin metrekareye çıkarıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü "Örtü Altı Üretim Alanlarının Artırılması" projeleri kapsamında 2023 yılında yüzde 75 hibe desteğiyle 40 sera kurulumu gerçekleştirildi. Üreticilerin teşvik edilmesi ve atıl durumdaki seraların yeniden üretime kazandırılması hedefiyle başlatılan çalışmalar, 2024 yılında da devam etti.
Yeni projelerle, İl Özel İdaresi finansman desteğiyle her biri 256 metrekare büyüklüğünde olan 30 sera daha inşa edilerek üreticilere teslim edildi. Ayrıca, Uzunköprü’deki 20 atıl sera yenilenerek yeniden üretime kazandırıldı.
Devlet destekli bu çalışmalarla 2023’te 46 bin metrekare olan örtü altı üretim alanı, 2024 yılı sonunda 100 bin metrekareye ulaşarak önemli bir artış sağladı. Proje, bölgedeki üreticilere ekonomik katkı sunarken tarımda verimliliğin artırılmasına da katkı sağlıyor.
Üretici Celal Zülf, 10 yıldır örtü altı üretim yaptığını belirtti.
Devlet desteğiyle beraber üretim alanını genişlettiğini ifade eden Zülf, “11 tane kurulu seram var, yaklaşık 3 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz. Kurulmayı bekleyen seralarımız var. Devletin de desteğiyle sürekli büyümeyi amaçlıyoruz. Seralarımın artmasıyla daha çok ürün hasat edebiliyorum ve desteklerden memnunum. Seralar için naylon çok önemli bir maliyet kalemidir. Yaklaşık 3 yılda bir değişmesi gerekiyor. Günümüz maliyetlerini düşününce her yıl bir hasadı naylona ayırıyorduk. Verilen destek sayesinde naylona ayıracağımız parayı üretimi artırmaya ayırıyoruz. Böylelikle kazancımız katlanıyor. Devletimiz bize destek verdikçe daha çok ürün üretiyoruz. Genç üreticilere tavsiyem devlet destekli projelerden faydalanmaları ve üretime katılmaları.” Dedi.
Üreticilerden Nurcan Koka da devlet desteğiyle sera kurduğunu ve sebze yetiştirdiğini aktardı.
Ürünleri hasat ettikten sonra pazarda sattığını anlatan Koka, “Destekler kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurdum. Oradan bir devlet desteği geldi. Yüzde 75 hibe desteğiyle seramız kuruldu. Marul, yeşil soğan ve dere otu gibi yeşillikler üretiyorum. Benim için çok güzel bir uğraş. Bazı zorlukları var ama zevkle yapıyorum. Toprakla uğraşmak çok güzel. Üretim yapmak isteyen herkes tarımsal destek projelerine başvurmalı.” Şeklinde konuştu.