Edirne'deki Hayvan Barınakları hastalık riski taşıyor

Edirne'de bulunan hayvan barınağı, geçmiş yıllarda yapıldığı dönemin koşullarına uygun olmasına rağmen, iddiaya göre günümüz şartlarını karşılamıyor.

Edirne'deki Hayvan Barınakları hastalık riski taşıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sahipsiz hayvanlar için tedavi merkezi olarak hizmet veren barınakta, kısırlaştırma işlemlerinin yetersiz kaldığı ve bu durumun sokak hayvanı popülasyonunda artışa sebep olduğu iddia ediliyor.

Edirne Belediyesinin yaptığı rehabilitasyon ve bakımevi yapıldığı dönem şartlarına göre iyi durumda olsa da iddiaya göre bulunduğumuz dönemin şartları için yetersiz kalıyor.

Eleştiriler arasında, barınakta gerekli görüntüleme cihazlarının bulunmaması nedeniyle kırık vakalarının tedavisinin yapılamaması da yer alıyor. Beş veterinerin görev yaptığı barınakta, kısırlaştırma operasyonlarının sayısının beklenenin çok altında olduğu ifade ediliyor.

Barınakların, hayvanlar için sağlıklı bir yaşam alanı sağlaması gerekirken, mevcut koşulların bu gereksinimi karşılamadığı ve salgın hastalıkların yayılmasına yol açtığı öne sürülüyor.

22 Dost Eli Derneği Başkan Yardımcısı Ceren Tüzüner, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, eski ve yeni belediye başkanlarından bu eksikliklerin giderilmesi talebinde bulunduklarını ancak henüz barınakta iyileştirmeler yapılmadığını söyledi.

Tüzüner, "Barınakta kısırlaştırılan hayvanlar kanunen alındıkları yerlere geri bırakılmak zorunda. Ancak bu durum, barınakta edindikleri bulaşıcı hastalıkların şehrin diğer bölgelerine yayılmasına neden oluyor" dedi.

Tüzüner, belediyelerin, şehrin tüm lokasyonlarındaki sokak hayvanlarına beslenme, barınma ve tedavi hizmetleri sunmakla yükümlü olduğunu dile getirdi.

Kamu kurumlarının bu alandaki çabasının yetersizliğinin, şehirdeki diğer sorunları da derinleştirdiğini belirten Tüzüner, “Ancak, çöplük, cezaevi ve NATO bölgesi gibi alanlarda yaşayan sokak hayvanlarının yeterli düzeyde beslenmediğini ve tedavilerinin yapılmadığını belirtti. Kısırlaştırma yetersizliği nedeniyle sokak hayvanı popülasyonunun sürekli arttığını ifade eden Tüzüner, sorunun çözümü için sivil toplum kuruluşları ve veteriner odası ile işbirliği yapılarak seri kısırlaştırmaların gerçekleştirilmesi gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

Tüzüner, çözümün işbirliği ve kısırlaştırma olduğunu aktardı.