Edirne'den İsrail'e işgali ve saldırıları durdurma çağrısı

İsrail'in saldırıları sonucu Filistin'de hayatını kaybedenler için Tüm Türkiye'de olduğu gibi Edirne'de de gıyabi cenaze namazları kılındı.

Edirne'den İsrail'e işgali ve saldırıları durdurma çağrısı

Edirne'de Eski Cami'de Cuma Namazı sonrası Filistin'de hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı ve dua edildi. İsrail’in Filistin topraklarını işgaline karşı, Hamas tarafından atılan roket saldırısıyla başlayan çatışmalar, son bir haftadır birçok kişinin hayatını kaybettiği bir savaşa dönüştü. Edirne’de Anadolu Gençlik Derneği (AGD) tarafından bu savaşta Filistin’in yanında olduklarıyla ilgili destek açıklaması yapıldı. Ellerinde Filistin Bayrakları ile basın açıklaması için cami önünde bir araya gelen grup adına basın açıklamasını İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Edirne Eğitim Birim Başkanı Ömer Bozkurt okudu.  İsrail'in saldırıları sonucu binlerce Filistinlinin şehit edildiğini söyleyen Bozkurt, Çok sayıda Filistinlinin de yaralandığını ve sakat bırakıldığını hatırlattı.

Binlerce Filistinlinin evleri ve arazilerinin hukuksuz bir şekilde işgal edildiğini belirten Bozkurt,  "Gazze’nin etrafına örülen utanç duvarları ile son yüzyılın en büyük açık hava hapishanesi inşa edildi. İsrail’in hukuksuz ablukası ve işgali nedeniyle yıllarca Filistinliler kendi topraklarında esir olarak hayat mücadelesi veriyorlar. İsrail bölgede bulunan bütün ülkelerle siyasi ve ekonomik bir yakınlaşma kurarak kendine bir koruma kalkanı oluşturmaya çalıştı. Aynı zamanda Cenin’de, Shuafat kamplarında, Nablus’ta ve Gazze’de çok sayıda katliam gerçekleştirdi" ifadelerine yer verdi.

"İsrail, hiçbir uyarıyı, kınamayı ve eleştiriyi dinlemedi"

75 yıldır hakları, toprakları, vatanları, canları, malları ellerinden alınan Filistinlilerin,  apertheid rejimi İsrail zulmü altında çok zor şartlarda yaşamlarını devam ettirmeye çalıştığının altını çizen Bozkurt, "Yapılan bütün anlaşmalara rağmen, uluslararası alanda alınan bütün kararlara rağmen Filistin’e, Kudüs’e, Mescid-i Aksa’ya ve Gazze’ye saldırmaya ve toprakları işgal etmeye devam ediyor. Filistin, her geçen gün siyonist İsrail’in saldırılarıyla karşı karşıya kalıyor. Bizler yaşanan tüm süreçlerde şunu net bir şekilde gördük; yeryüzünde bozgunculuk görevini üstlenmiş olan İsrail, hiçbir uyarıyı, kınamayı ve eleştiriyi dinlemedi. İsrail, her zaman istikrarın ve barışın karşısında düşmanca bir tutum sergiledi. Şimdi İsrail’in karşısında kendi haklarını ve topraklarını savunan Filistinli kardeşlerimizle birlik olma zamanı" şeklinde açıklamada bulundu.

"Bu davayı savunmaya devam edeceğiz"

Yıllardır İsrail’in başlattığı ve yaktığı bu ateşin kendisini yakacak bir ateş olacağını aktaran Bozkurt, "Bugünlerde yaşanan olaylar, neredeyse bir asırdır pençelerini Filistin topraklarına geçiren apertheid rejimi İsrail’in uyguladığı zulüm ve işgal politikasına karşı bir başkaldırıdır. Filistin’de işgal edilen topraklarını savunan tüm kardeşlerimize buradan desteklerimizi ve dualarımızı gönderiyoruz. Bugün burada ve tüm Türkiye’de Filistin dostlarıyla birlikte İsrail'in hukuksuz uygulamalarına ve saldırılarına karşı çıkıyoruz. Filistin sevdalıları olarak bu davayı savunmaya devam edeceğiz. Türkiye’yi, uluslararası mekanizmaları ve herkesi harekete geçmeye ve İsrail’in attığı bu hukuksuz adımları, işgali ve saldırıları durdurmaya çağırıyoruz. Mescid-i Aksa'nın, Kudüs'ün ve Filistin'in özgürlüğü, siyonist zulmün ve işgalin sona ermesi için, yapılan tüm eylemleri desteklemek hepimizin görevidir. Filistin özgür oluncaya kadar mücadelemizi tüm gücümüzle sürdüreceğiz" şeklinde açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamanın ardından dua edildi ve bir süre slogan atıldıktan sonra program sorunsuz şekilde sona erdi.

Doğukan Vurgun