Edirne dünya şampiyonası yolunda

Edirne'nin ev sahipliği yaptığı Türkiye'nin ilk ve tek olimpiyat standartlarındaki doğal parkuru Meriç Nehri'nde Avrupa Şampiyonası başladı. U23 Avrupa Kürek Şampiyonası Organizasyon Komitesi Başkanı Nesim İba, Dünya Kürek Şampiyonası'na da ev sahipliği yapmak için talip olduklarını söyledi.

Edirne dünya şampiyonası yolunda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meriç Nehri Avrupa Şampiyonasına ev sahipliği yaparak uluslararası kürek dünyasında büyük bir başarıya imza attı. Şampiyonanın ilk gününde sporcular suya inerek son deneme ve testlerini gerçekleştirdi. Uluslararası Kürek Federasyonu yetkilileri parkurun mükemmel bir şekilde hazırlandığını gözlemleyerek hayran kaldı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan U23 Avrupa Kürek Şampiyonası Organizasyon Komitesi Başkanı Nesim İba, gelecek yıllarda yapılacak Dünya Kürek Şampiyonası’na da ev sahipliği yapmak için talip olduklarını belirtti.

İba, Avrupa kürek camiasının tamamının Edirne’de bulunduğunu aktardı.

Edirne’nin tam not aldığını dile getiren İba,  “Türkiye bu parkurda ter dökecek. Dün Avrupa Federasyonu'nun bir hanımefendi burada yetkili arkadaşlarla birlikte parkuru bütün gün başından sonuna kadar kontrol ettiler. Burası tamam artık olimpik parkur oldu diye bize akşam saatlerinde dönüşte bulundu. Şu anda Avrupa Kürek Federasyonu başkanımız aynı zamanda dünya şampiyonalarının kararlarını verecek kişilerden birisini burada misafir ediyoruz. Avrupa Federasyonu'nun tamamı burada.  Dünya Olimpiyat Komitesi üyelerinden bir kişide burada. Edirne bu anlamda şu ana kadar tam not aldı biliyorsunuz.” Şeklinde konuştu.

Şampiyonanın ilk günüde test yarışlarının gerçekleştiğini söyleyen İba, parkurun hazır hale geldiğini dile getirdi.

İba, seyircilerin oturacağı alan, sporcu dinlenme yerleri, yemek alanları gibi tüm noktaların tamamlandığını söyledi.

İba, zaman zaman kürek otoriteleriyle görüştüklerini, hiçbir ülkenin böylesine hazırlanmadığını söylediklerini vurguladı.

Şehrin tanıtımı ve imajına katkıda bulunmak için üstlerine düşen görev için mücadele edeceklerini belirten İba, şunları kaydetti:

“Başından beri söylüyoruz, bu parkura gelip yarışacak olan insanlar ülkelerine döndükleri zaman Ali, Veli, Ayşe, Fatma diye bahsetmeyecekler. Türkiye diye bahsedecekleler. Bu artık milli mesele haline geldi. Şehrimizin tanıtımı ve imajı ile alakalı üstümüze düşen görevler var. Ülkemizde çok şey yapılıyor ama sadece bununla sınırlandırılamaz bize de bu görev düştü. Biz de bu fitili ateşledik ama bundan sonra şehrimize ve ülkemize daha çok iş düşüyor. Bu insanların gümrüklerden geçişlerinden buraya gelişlerine kadar, şehirdeki konaklamalarına kadar bundan sonra buraya biz gittik çok güzel karşılandık çok iyi şeyler oldu dedirtene kadar, biz orada çok güvende ve konforlu bir alandaydık dedirtene kadar mücadelemizin devam etmesi lazım. Önümüzdeki hafta Balkan Şampiyonası var.  Bu sınavdan sonra o da bir sınav aslında. Yine aşağı yukarı bunun yarısı kadar sporcu bekliyoruz.  Burası Uluslararası fikstürlere girdiği için çeşitli şampiyonalar yapılabilir. Burası dünyanın en büyük parkurlarından bir tanesi. Burası olimpik bir parkur. Avrupa’nın hiçbir yerinde böyle bir parkur yoktur. Burada 9 kulvar ve bir ısınma kulvarı var. Avrupa’da en büyük kulvar sayısı 6. Bu kadar temiz, güzel, yeşil ve misafirperver bir ülke ile onlara burada cennete vadediyoruz.  Bu iki üç kişi ile yapılacak bir iş değil. Devletin bütün kurumları, sivil toplum kuruluşları gibi herkesin bir işin ucunu tutarak sahiplenmesi gerektiğini düşünüyorum.”