Edirne İçin Maratonda Koşacaklar
Edirne Çevre Gönülleri Derneği üyeleri Ergene Nehri ve Saroz Körfezi'ne dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için 40. Vadafone İstanbul Maratonu'nda koşacaklar.
Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Dernek Başkanı Ayten Eren, Trakya'nın söz konusu iki çevre sorununa dikkat çekmek için söz konusu koşuya üzerinde “Ergene Nehri Öldürüyor” yazılı formalarla katılacaklarını dile getirdi.
“Ulusal Basının Dikkati Çekmek İstiyoruz”
Maratona tüm Edirnelilerin katılım göstermesini istediklerini söyleyen Eren: “Edirne çevre Gönülleri Derneği ve Edirne tabipler odası olarak, 11 Kasımda 40. Vadafone İstanbul Maratonu katılmaya karar verdik. Edirne tabip odası olarak Edirne Belediyesinin de katılımıyla güzel bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. İki temamız var. “Ergene nehri öldürüyor” ve “Saroz’uma dokunma”. Ergene nehri biliyorsunuz yıllardır aynı durumda. Fabrikaların zararlı atıkları dereye akıtıyor. Ve nehir inanılmaz kötü bir halde. Bu amaçla ulusal basına sesimizi duyurmayı düşünüyoruz. Saroz körfezine yapılmak istenen bir gemi iskelesi kurulmak isteniyor ama bu oradaki insanların hayatı tehlikeye girecek bizde bunun için bütün bir yaz çalışmalar yaptık. Şu anda hukuk süreci devam ediyor. 11 Kasımda bütün halkımız çevreye duyarlı ve gelecek nesillere iyi bir dünya bırakmak isteyenleri bu koşuya davet ediyoruz. Edirne’den belli yerlerden araç kalkacak. Orada hep beraber haykıracağız ve sesimizi duyurmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
Edirne Belediyesi Başkanı Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu ise, Ergene Nehri’nin Edirnelilerin yaşam kalitesini etkilediğini ve ölüm saçtığını bir an önce Ergene’nin temizlenmesi gerektiğini belirtti.
“Nehirleri Kirletmeyelim, Nehirler De Yaşasın”
3 yıl önce bir intihar olayı yaşandığı bu olayda Ergene’nin kirliliğin çok acı bir şekilde gözler önüne serildiğini ifade eden Tanrıkulu, “Çok acıdır ki cesedi çıkarmak için ergene nehrine dalgıçlar dalamadılar. Burada su yok dediler. Adı Ergen nehri olan yere dalmayı reddettiler. Artık Ergen Nehrin1den akan şeye su değil kimyasal bir sıvı deniyor. Böyle bir çevre felaketi örneğimiz var dimi kaç yıldır devam ediyor. Bizi yönetenler kanun koyucular ya da bizim hayatımızla ilgili karar verenler neden çevre felaketleri olmasın diye uğraşıyorlar? Neden Saroz gibi Dünya’nın en önemli 2. kendi kendini temizleyen bir denizin içine büyük bir doğal gaz taşıma istasyonu yapıyorlar? Biz dernekler olarak Edirne’mizi Trakya’mızı bu anlamda felakete uğramaması için çığlık atıyoruz sadece. Çorlu’da sağlık mahallesi var. Burada Trakya Üniversitesi tarafından yapılan kanser araştırmaları için insanların tırnaklarından alınan örnekler her yerde ağır metallar bulunduğunu ve böbrek üzerinde çok ciddi etkileri olduğunu buldular. Bakanlık araştırma yapsın. Biz sonuna kadar arkasındayız. Bizim çocuklarımız neden kolon kanseri olsun gençlerimiz neden deri kanseri olsun? Biz istiyoruz ki Ergene öldürmesin. Nazım’ın dediği gibi ‘nehirleri kirletmeyelim nehirlerde yaşayabilsin’”
İpek Deniz