'Edirne Meriç Sulaması' projesi tamamlandı.
Meriç Ovası'ndaki 78 bin dekar tarım arazisi modern sulamaya kavuştu. Nehirden 2 pompa istasyonu ile alınacak su, 260 kilometre boru hattıyla arazilere ulaştırılıyor.
‘Edirne Meriç Sulama’ projesi tamamlandı. Proje hizmete girmek için gün sayıyor. İş makineleri çalışıyor, bereketli topraklar su ile buluşturuluyor. Edirne’nin su kaynaklarını değerlendirmek için proje üstüne proje yapılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 3 yıl önce başladığı projeyi tamamladı. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan "Edirne Meriç Sulaması" projesiyle Meriç Ovası'ndaki 78 bin dekar tarım arazisi modern sulamaya kavuşturuldu.
Kentin bereketli topraklarını suyla buluşturacak proje için çalışmalara 3 yıl önce başlandı. Ekipler proje kapsamında 260 kilometrelik boru hattı döşerken suyun ulaşacağı her tarlanın başına su alma noktaları yerleştirildi.
Üyüklütatar ve Doyran köylerine 2 pompa istasyonu kuruldu. Pompa istasyonları aracılığıyla binlerce metreküp nehir suyu kapalı sistem sulamayla tarlalara ulaştırılacak.
DSİ'nin kentteki en büyük sulama yatırımlarından olan proje sayesinde üreticiler, sulama imkânlarının artmasıyla kaliteli ve yüksek verimli tarım yapma imkânı elde edecek.
Pompa istasyonlarındaki düzenleme çalışmalarının tamamlanmasıyla 2025 yılındaki yeni üretim sezonunda üreticiler suyu kullanmaya başlayacak.
Kente 21 yılda 8 baraj, 32 gölet kazandırıldı. Toplam 226 su depolama tesisi inşa edildi.
Toplam 255 kilometre boru döşenecek. Modern sulama ile verim artışı sağlanmasının yanında üretim deseni çeşitlendirilecek. Çiftçi gelirlerindeki artışla milli ekonomiye yılda 20 milyon lira katkı sağlanacak.
Sulama projesinde Meriç Nehri’nden 2 adet pompa istasyonu ile alınacak suyun toplam 255 km boru hattı döşenerek sulama alanında dağıtımı yapılacak. Çalışmaların 2023 yılında tamamlanması bekleniyor.
Yapılan projeyle birlikte Edirne’nin mümbit topraklarını su ile buluşturuluyor. İçme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riski azaltılıyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor.
Üyüklütatar köyünde üreticilik yapan Vahdettin Tüfekçi, projenin bölgedeki üretimi artıracağını söyledi.
Tarım arazilerinin suyla buluşmasının önemine değinen Tüfekçi, “Her tarlanın başına gelecek suyla verimler artacak. Çiftçilerimiz daha fazla kazanacak. Özellikle çeltik sulamada yaşadığımız sıkıntılarımız inşallah sona erer. Gelecek sene sulama imkanından faydalanacağız. Köyümüzde yer altı suyu kullanarak sulama yapıyorduk. Kuyularda su miktarı azalmaya başladı. Çok gerekli bir projeydi. Çeltik biraz fazla su istiyor, onu kullanınca göreceğiz ama diğer mahsullerde yüzde 100 katkı yapar." Dedi.
Üretici Özcan Çetin de projenin çok yararlı olacaklarını, mutlu olduklarını iletti.
Projede emeği geçenlere teşekkür eden Çetin, “Su üretim için vazgeçilmez. Böyle güzel bir proje için öncelikle devletimize teşekkür ederiz. İnşallah çok güzel olacak. Her tarlanın başına su geldi. Sulama maliyetlerimizin düşmesini bekliyoruz. Meriç Nehri'ndeki su boşa gitmeyecek ve sudan faydalanacağız. Yer altı sularının kullanımını azaltmış olacağız.” Şeklinde konuştu.