Edirne'nin tarih kokan evleri restore edilmeyi bekliyor

Edirne, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken bir kent olarak biliniyor. Edirne'nin Kaleiçi semtinde tarihi evleri onarım çalışmaları kapsamında, Edirne Valiliği tarafından 40 ev sahibi ile protokol imzalanması, Edirne'nin hemen yer mahallesinde yaşayan mahalle sakinleri tarafından sevinçle karşılandı mahallerinde bulunan tarihi evleri onarım yapılmasını istiyor.

Edirne'nin tarih kokan evleri restore edilmeyi bekliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken bir kent olarak biliniyor. Edirne’nin Kaleiçi semtinde tarihi evleri onarım çalışmaları kapsamında, Edirne Valiliği tarafından 40 ev sahibi ile protokol imzalanması, Edirne’nin hemen yer mahallesinde yaşayan mahalle sakinleri tarafından sevinçle karşılandı mahallerinde bulunan tarihi evleri onarım yapılmasını istiyor. Sivil mimarinin en güzel örneklerinden biri olan ahşap evleri bünyesinde barındıran Babademirtaş mahallesi’de kimi yangın ile kimi tarihi ev ise zamana dayanamadan yıkıldı. Burada yaşayan mahalle sakinleri, mahallelerinde bulunan tarihi evlerin onarılmasını beklediklerini dile getirdiler.
Edirne’nin hemen her yeri tarih kokuyor. Nereye baksanız tarihin izlerini görmeniz mümkün Kaleiçi mahallesinde 40 tarihi evin Edirne Valiliği tarafından restore edilmesi diğer mahallelerde yaşayan mahalle sakinleri de çevrelerinde bulunan tarihi evleri restore edilmesini bekliyor. 
Edirne tarihi dokusunu oluşturan tarihi evler sadece Kaleiçi bölgesinde değil diğer mahallerdeki eski evlerin durumu endişe verici bir hal almış durumda. Bir zamanlar ahşap betonarme sivil mimari özelliğiyle meşhur olan Edirne Babademirtaş mahallesindeki mahalle sakinleri tarihi evler onarımını bekliyor. 
‘’Evlerin restore edilmesini istiyoruz’’
Komşuluk duygusunun ve en önemlisi tarihi yapıları tekrardan ayağa kaldırmak çürüyüp gitmemesi yok olmaması için tarihi evlerin restore edilmesini isteyen, mahalledeki evlerin kırk tanesini Edirne Valiliği tarafından satın alındığını söyleyen mahalle sakini, ‘’1943 yılından beri buradayım. Bu evler hep eskiydi. Yabancılar tarafından yakılmışlardı.Bu evlerin hepsini valilik aldı ve restore edilecek. Bu evlerde yakın zamana kadar yaşam vardı .Aslında Kaleiçi’nden sonra burası en eski mahalle. Düzelsin ve daha güzel olsun istiyorum mahallemizin’’.diye konuştu.
Kültürü bozulmasın diye yollara asfalt dökülmemiş
Edirne’nin tarih kokan mahallesinde kültürün ve tarihi dokunun bozulmaması için asfalt dahi dökülmediğini söyleyen mahalle sakinleri, ‘’1982 yılından beri oturuyorum. Bu tarihi binalarda eskiden insanlar yaşıyordur,komşuluk duygusu vardı. Burayı beğenmedikleri için çok fazla taşınan oldu. Ben mahallemden memnunum. Şimdi kimse kalmadı. Bu harabeler artık toplanmalı. Her yer çöplüğe döndü. Bazı evler restore edildi fakat yeterli olmuyor. Görüntü çirkinleşti ve yol daraldı. Mahalle eskisi gibi olsun istiyoruz’.diye konuştu 
Burada konaklayacağız. Edirne’ye her yıl geliyoruz.
Yurdışından gelen gurbetçiler bu mahallede konaklamak istediklerini tarihi dokuyu yakından görmek istediklerini, burada adeta zamana yolculuk yaptıklarını söyleyen Belçika’dan gelen gurbetçi Emran Çelebi, ‘’Belçika’dan geliyorum,gurbetçiyim. Burada konaklayacağız. Edirne’ye her yıl geliyoruz. Tarihi yerlerini de geziyoruz Edirne’de. Buralarda fazla bir fark göremiyorum. Edirne’ye bir şeyler yapılmıyor. Yollar, yapılmayan evler hep aynı. Bir gelişme yok. Tarihi binaların hepsi aynı,bir gelişme yok. Onarılmaları gerekiyor. Tarihi evleri çok seviyorum. Tarih her zaman çok güzel. Bizde onarıma önem verilmiyor. Onarılması gerekiyor fakat bir şey yapılmıyor’’diye konuştu