Edirne, sağlık turizminde marka şehir olma yolunda ilerliyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Balkan ülkesinden gelen sağlık bakanları Edirne'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Balkan Ülkeleri Sağlık İş Forumu'nda bir araya geldi. 2 gün sürecek forumda sağlık turizmi, tıbbi işbirliği ve sağlık teknolojileri alanlarında önemli konular ele alınacak.

Edirne, sağlık turizminde marka şehir olma yolunda ilerliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'nin sağlık vizyonu ve uluslararası iş birliği çalışmaları, Edirne'de masaya yatırılıyor. Edirne'de 25-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Balkan Ülkeleri Sağlık İş Forumu'na Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Balkan ülkelerinden gelen sağlık bakanlarının katılımıyla başladı. 

Sağlık Bakanlığı himayelerinde, Edirne Valiliği ev sahipliğinde Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ'nin (USHAŞ) destekleriyle 25-27 Nisan tarihlerindeki program, Balkan ülkeleri ile sağlık alanındaki ortaklıkların güçlendirilmesi ve Türkiye'nin modern sağlık altyapısının uluslararası paydaşlarla buluşturulması amacıyla düzenleniyor. 

Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan’ın sağlık bakanlarının yanı sıra üst düzey bürokratlar, bölge valilileri, rektörler, akademisyenler ve sektör temsilcileri de forumda hazır bulunuyor.

Forumda tanıtım politikaları, sağlık yatırımları, Türkiye ve Balkan ülkeleri arasındaki stratejik işbirlikleri, üreten sağlık, yerli ve milli teknoloji, sağlıkta Türkiye Yüzyılı vizyonu, Türkiye'de sağlık hizmetleri standartları ve kamu-özel sağlık hizmet sunumu, Trakya özelinde sağlık yatırımları ve sağlık turizminin geliştirilmesi, sağlık turizminde insan kaynağı, bilgi sistemleri ile inovasyon başlıkları hakkında konuşuldu.

Programda konuşan Karadağ Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Dr. Jovana Novakovic, Edirne'de gerçekleştirilen tüm bağlantıların ve ortaya çıkan fikirlerin sınırlar ötesi olumlu etkiler yaratacak sonuçlar doğuracağını aktardı. 

"Türkiye ve Arnavutluk arasında dostluk ilişkileri var"

Arnavutluk Sağlık Bakanlığı Avrupa Entegrasyon Birimi Başkanı Edmond ABDYLI, Edirne'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu toplantıya katılmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Türkiye ve Arnavutluk arasında dostluk ilişkileri olduğunu söyleyen ABDYLI, "Sağlık konusunda ve diğer konularda anlaşmalarımız var. Arnavutluk ve Türk sağlık bakanlıkları arasında ortak çalışmalarımız var. Burada birbirleriyle koordineli olarak çalışıyoruz. Sağlık alanındaki katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.  Bu iki ülke sağlık bakanlıkları arasındaki işbirliklerini destekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Türkiye uzun yıllardır bize destek oluyor"

Edirne'de olmanın kendisi için bir onur olduğunu söyleyen Kosova Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Naim BARDIQI, "Savaş bitiminden beri Türkiye gerçekten bizim uzun yıllardır dayanabileceğimiz özellikle bizlere destek olan bir partnerimiz olmuştur. Bonkörlüğünüzün, merhametinizin etkisi gerçekten sadece bizim vatandaşlarımızda, değil aynı zamanda sağlık profesyonelleri tarafından paylaştığınız tecrübeniz de gerçekten paha biçilmezdir" dedi.

"Gerçek bir dayanışma göstergesidir"

Kuzey Makedonya ve Türkiye arasındaki ilişkinin sadece göstermelik bir ilişki olmadığını söyleyen Kuzey Makedonya Sağlık Bakanı Dr. Arben Taravari, bu dostluğun gerçek bir dayanışma göstergesi olduğunu aktardı.  Makedonya'daki sağlık sigortalanma konusunda yüzde 65'inin Türkiye'deki sağlık kurumlarında tedavi gördüğünü belirten Taravari, "Türkiye'nin sağlık konusunda daha kaliteli olması ve burada daha iyi karşılanması bizler için çok kıymetli.Bundan dolayı biz gerçekten Türkiye'ye müteşekkiriz" dedi.

Türkiye'de sağlık turizm konusunda çalışmalar olduğunu belirten Taravari, Türkiye'yi bir partner olarak değil kardeş olarak gördüklerini ve birlikte ortak çalışmalar organize etmek istediklerini vurguladı. 

"Uluslararası işbirliğinin hızlandırılması gerek"

Bu formun sağlık turizmi konusunda bilgi alışverişi yapılmasını sağlayacağını vurgulayan Bulgaristan Sağlık Bakanı Silvi Kirilov, Edirne'de bulunmanın çok önemli olduğunu aktardı. Komşu ülke olarak sorunlara ortak çözüm bulabileceklerini düşündüğünü söyleyen Kirilov, sağlığın hayatın her alanında yer aldığına değindi. Koordine ilişkilerin sektörler arası ülke, bölge ve küresel bazda çok önemli olduğunu söyleyen Kirilov, uluslararası işbirliğinin hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

"Balkan devletleri ile çok yönlü, uzun soluklu ve samimi ilişkiler yürütüyoruz"

Balkanların, gönül coğrafyasının merkezinde yer alan, karşılıklı ekonomik çıkarlar, güvenlik ve sosyal kalkınma konularında yakından iş birliği içerisinde oldukları bir bölge olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, " Türkiye olarak Balkan devletleri ve toplumlarının tamamı ile çok yönlü, uzun soluklu ve samimi ilişkiler yürütüyoruz. Siyasi ilişkilerde istikrarın korunmasını önemsiyoruz. Sağlık, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ilişkilerimizi her geçen gün geliştiriyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde koruyan, geliştiren ve üreten sağlık modeliyle "Sağlıklı Türkiye" programımızı adım adım hayata geçiriyoruz. Sağlıklı Türkiye için vatandaşlarımız adına bir sağlık vizyonuyla yürüdüğümüz gibi bölgemiz ve tüm dünya açısından da Türkiye'nin bir sağlık markası olarak konumlanmasını önemli bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı olarak hassasiyetle üzerinde durduğumuz en önemli konulardan birisi de sağlık turizmi alanında Türkiye'nin bir marka haline gelmesi" ifadelerine yer verdi.

"Sağlık alanında çok önemli bir noktadayız"

Türkiye olarak sağlık tesisi altyapılarının kapasitesi, sağlık sisteminin gücü, hekimlerin yetkinlik, tecrübe ve birikimi sayesinde sağlık alanında çok önemli bir noktada olduklarını belirten Memişoğlu, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde inşa ettiğimiz bu güçlü sağlık sistemimiz sayesinde yurt dışından çok sayıda yabancı hasta Avrupa'dan, Amerika'dan, Orta Doğu'dan ve Asya'dan Türkiye'ye gelip sağlık hizmeti alıyor. Yurt dışında gurbetçi olarak bulunan vatandaşlarımız da sağlık sorunlarının çözümü için izin dönemlerini bekleyip Türkiye'de tedavi olmayı tercih ediyorlar. Öyle ki yürüttüğümüz sağlık gücü faaliyetleriyle önceki yıllarda 3 milyar dolar gelir seviyesine ulaştık. Elbette bu seviyeyi yeterli görmediğimizi daha önce de ifade ettik ve bu bakış açısıyla hızla harekete geçtik. Bu alanda daha etkin olabilmek için tüm süreci kapsayacak ve sağlık turizminin koordinasyonunu sağlayacak şekilde bakanlığımız bünyesinde Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) isimli kuruluşumuzu oluşturduk. Türkiye'deki tüm sağlık sektörü paydaşlarını, kamu ve özel sağlık tesislerini, USHAŞ aracılığıyla uluslararası alanda tanıtıyoruz ve sundukları hizmetlerin kalitesini en üst seviyeye çıkarıyoruz. Özellikle sağlıklı yaşam, geriatri ve termal turizm gibi alanlarda attığımız yeni adımlarla birlikte önümüzdeki 4 yılın sonunda yıllık 20 milyar dolarlık bir gelir hedefliyoruz. Bu noktada paydaşlarımızla da görüşerek önemli bir reform çalışmasına imza attık" ifadelerine yer verdi.

Bakanlığın bundan sonra Türkiye Sağlık Platformu ile entegre çalışacağını söyleyen Bakan Memişoğlu Yeni düzenleme ile sağlık turizmi alanında gelişebilirlik, kurumsallaşma, kalite, denetim, rehberlik, bildirim, hasta dostu yaklaşım ve olası komplikasyonlara karşı en üst seviyede sorumluluğu ön plana çıkaracaklarını aktardı. Artık Türkiye’de sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların Sağlık Bakanlığı'nın en önemli platformlarından biri olan Türkiye Sağlık Portalı ile entegre çalışacağını vurgulayan Memişoğlu, iddialı bir yaklaşım içerisinde olduklarını belirtti.

"Türkiye Sağlık Portalı dönemi başlıyor"

Sağlık turizmi kapsamında sunulan tüm hizmetlerin Türkiye Sağlık Portalı üzerinden takip edilebileceğini aktaran Memişoğlu, "Yurt dışından gelen hastalar aldıkları sağlık hizmetini bu portal üzerinden görüntüleyebileceklerdir. Sağlık tesislerinde sağlık turizmi kapsamında ameliyathane ortamında yapılacak tüm cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yapılmasını zorunlu tutuyoruz. Çünkü Türkiye markasına güvenen kimseyi güvencesiz bırakmıyoruz" dedi.

Sağlık tesisi ve aracı kuruluşlarda hizmet alan her sağlık turisti için bir sorumlu personel belirleyerek sunulan hizmetin takibini bu şekilde yaptıklarını belirten Memişoğlu, Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren tüm aracı kuruluşların ve bu kapsamda sunulan hizmetlerin takibinin USHAŞ aracılığıyla titiz bir şekilde gerçekleştirildiğini ifade etti.  Sağlık tesislerinin USHAŞ tarafından oluşturulan uluslararası geçerliliği olan sertifikalara sahip olması noktasında büyük bir hassasiyet gösterdiklerini söyleyen Memişoğlu, "Tüm sağlık tesisi ve aracı kuruluşlar hasta şikayet oranları ve memnuniyet anketleriyle değerlendirmeye tabi tutuluyor. Bu anlamda Türkiye’de sağlık hizmeti alan misafirlerimizin görüşlerine büyük önem veriyoruz. Elbette bu yeni düzenlemelerimizin hayata geçmesi noktasında titiz bir şekilde çalışacağız" dedi.

"Balkan ülkeleriyle her türlü iş birliği ve çalışmaları yapabilecek olanaklara sahibiz"

Edirne ve Trakya bölgesinin sağlık yolculuğunun yalnızca bir durağı değil, kaynağı olduğunu aktaran Vali Yunus Sezer, Edirne ve Trakya bölgesinin Balkan ülkeleriyle her türlü iş birliği ve çalışmaları yapabilecek olanaklara sahip olduğunu aktardı. Nitelikli hekim kadrosu, deneyimli sağlık çalışanları, dijital sağlık altyapısı, mesleki eğitim imkanları, üniversite altyapısı ve turizm sektörüyle bütünleşen akar ve konaklama tesisleri sayesinde tedaviye gelen misafirlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek donanıma sahip olduğunu söyleyen Vali Sezer,  bunun bölgemizin sağlık hizmetlerinde süreklilik ve memnuniyet odaklı hizmet sunmasını mümkün kıldığını aktardı.

Bakan Memişoğlu ve beraberindekiler konuşmaların ardından stantları dolaşarak bilgi aldı.