Edirne Ziraat Odası Başkanı Arabacı'dan bakanlığa çağrı: Edirne kuraklık bölgesi ilan edilsin

Edirne'de kışın kurak geçmesi ve bölgenin mevsim yağışlarını alamaması sonrası ayçiçeğinde  verim kaybı yaşanıyor. Kuraklığın ayçiçeğine büyük zarar verdiğini, ürün hasattın da ise  yüzde 50 verim kaybı bekledikleri  için Tarım Bakanlığı'ndan destek beklediklerini belirten  Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ' Edirne'ye Cumhurbaşkanı Yardımcımız geldi, kendisine de ilettik. Edirne'nin kuraklık bölgesi olarak anılması gerekiyor.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Arabacı'dan bakanlığa çağrı: Edirne kuraklık bölgesi ilan edilsin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Bu yıl hava şartları, kuraklık ve aşırı sıcaklar ayçiçeğini çok etkiledi. O yüzden de biz bu durumda bakanlığımızın konuyla alakalı araştırma yaparak ayçiçeği üreticilerini kuraklık kapsamına alıp desteklemesini bekliyoruz. “dedi.

Edirne'de yaşanan kuraklık ayçiçeğini vurdu. Bölge mevsim yağışlarını da alamayınca ayçiçeği hasat zamanı kurdu. Yeterli nem olmayan toprakta büyük çatlaklar oluştu. Başta Avarız olmak üzere bir çok köyde durum aynı. Ayçiçeği susuz kaldığı için çiçek kısımları dane üretemedi, bunaltan sıcaklar yüzünden ise yaprakları bitki olgunlaşma evresinde kurudu.

Türkiye'de, geçtiğimiz yıl en çok ayçiçeğinin üreten Edirne'nin bu yıl kuraklıkla mücadele ettiğini belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı,  “Edirne’ye Cumhurbaşkanı Yardımcımız geldi, kendisine de ilettik. Edirne’nin kuraklık bölgesi olarak anılması gerekiyor. Ayçiçeğindeki son durum sizlerin de gördüğü gibi kafa yapısını oluşturamamış, hatta hasat edilemeyecek pozisyona gelmiştir" dedi.

Edirne’nin genelinde durum böyle olmasa da bir çoğunun verim olarak geçen yıllara göre daha düşük seviyede olduğunu belirten Arabacı, Yağışların yetersiz olmasından ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden kaynaklandığını dile getirdi.

Ayçiçeğinin kökünden su çeken bir bitki olduğuna vurgu yapan Arabacı, “Yani altta taban suyu olursa ürün alttan aldığı nemle hiç yaz döneminde yağış olmasa yani en azından geçtiğimiz yılların yarısından fazlasını yapar. Maalesef taban suyu yeterli olmadığı için üstüne bir de sonraki dönemde yağışların olmamasıyla maalesef gördüğünüz gibi bu hale geldi" dedi.

'CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ'A DURUMU İLETTİK'

Edirne’nin geçen yıl üretim olarak 1’nci sırada olduğunu belirten Arabacı, bu yıl bazı tarlaların hasat bile edilemeyecek halde olduğunu anlatan  Arabacı, "Bununla ilgili biz geçenlerde Edirne’ye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz geldi kendisine de  durumu anlattık. Yani ayçiçeğinde bu yıl sıkıntılı bir dönem. Edirne’nin kuraklık bölgesi olarak ilan edilmesi gerekiyor. Durum gerçekten kritik.Edirne’de ki üreticilerimiz bu geçtiğimiz iki yıl içerisinde üreticinin çok para kazanamadığından, bu yıl belki iyi olur düşüncesiyle emek verdi masraf etti. Fakat yine bu yıl hava şartları, kuraklık ve aşırı sıcaklar etkiledi. O yüzden de biz bu durumda bakanlığımızın konuyla alakalı araştırma yaparak. bir takım incelemeleri yaparak kuraklık kapsamına alınıp üreticilerimizi desteklemesini bekliyoruz."diye konuştu.