'Edirne'de 7 yıl önce 2 olan koruyucu aile sayısı 70'e yükseldi'

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından '30 Haziran Koruyucu Aile Günü' kapsamında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, Edirne'de 7 yıl önce 2 olan koruyucu aile sayısının bugün itibariyle 70'e yükseldiğini ifade etti.

'Edirne'de 7 yıl önce 2 olan koruyucu aile sayısı 70'e yükseldi'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından '30 Haziran Koruyucu Aile Günü' kapsamında Atatürk Anıtı'nda çelenk töreni düzenledi. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş'ın çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı Okundu.

Koruyucu Aile Fatma Turan günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Ardından konuşan  Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, Koruyucu ailenin çocuğun psikososyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.

"Edirne'de 70 çocuk koruyucu ailelerde bakılıyor"

Şuan Edirne olarak il bazında 70 çocuğun koruyucu ailelerde bakıldığını ifade eden Özbaş,"Arzu ediyoruz ki, bütün çocuklarımız koruyucu ailelerde olsun. Koruyucu aile yapısını güçlendirmek için de her türlü katkıyı sağlıyoruz. Devlet olarak da koruyucu ailelerimize ciddi anlamda destek oluyoruz. Maddi boyutunun yanında bu işin manevi boyutu da var. Aile ortamında yetişen çocuklarımız; sosyal hayata uyum sağlamakta, iş hayatında, evlilik hayatını sürdürmede çok daha başarılı olmaktadırlar. Umutsuzluğun yerini umut, yalnızlığın yerini güven duygusu, gözyaşının yerini tebessüm almaktadır" dedi.

Bir çocuğun yetişmesindeki en ideal ortamın aslında kendi öz ailesinin yanında bakılması olduğunu söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, "Ancak bu mümkün olamıyorsa farklı bu bakım modelleri devreye girmektedir. Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak çocuk bakım hizmetlerinde sistemlerinde çok değişik değişiklikler yapılarak koğuş sistemindeki bakım modeli sonlandırılmış olup aile temelli ve ev tipi bakım modeline geçiş sağlanmıştır. Hakkında koruma ve bakım kararı verilen çocuklarımıza yönelik sunduğumuz hizmetlerde temel önceliğimiz çocuklarımızın kendi ailelerinin yanında bakımlarının sağlanmasıdır" ifadelerine yer verdi.

"Koruyucu Aile olmak isteyenlere çağrı"

Koruyucu aile olmak isteyenlere çağrıda bulunan Özbaş,"Çıkacağınız yolda asla yalnız değilsiniz, devletimizin tüm imkanlarıyla bizler sizlerin yanındayız. Çocuklarımızın eğitim masraflarından bakım masraflarına, kurs ücretlerinden servis ücretlerine kadar her şey karşılanmaktadır. Ayrıca koruyucu ailelerden sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızın talepleri olursa Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sigortası da yapılmaktadır. 25 – 65 Yaş aralığındaki, Türkiye’de ikamet eden, En az İlkokul mezunu, sabıkası ve bulaşıcı hastalığı olmayan, düzenli bir geliri olan, sofrasına fazladan bir tabak koyabilecek ister evli, ister bekar her Türk Vatandaşı koruyucu aile olmak için İl Müdürlüğümüze başvurabilir" ifadelerine yer verdi.

Edirne'de 7 yıl önce 2 olan koruyucu aile sayısının bugün itibariyle 70’e yükseldiğini  ifade eden Özbaş, "70 Çocuğumuz, müdürlüğümüzün takip ve rehberliğinde “koruyucu aile modelinden” faydalanarak aile şefkatini ve sıcaklığını yaşamaktadırlar. Türkiye genelinde baktığımızda nüfusumuza oranla en fazla koruyucu aileye sahip iller arasında ilk sıralarda olmanın gururunu yaşıyoruz. Çocuklara yönelik hizmetlerin sürdürülmesinde ve koruyucu ailenin yaygınlaştırılması için tüm kamu kurum ve kuruluşları ile Sivil Toplum kuruluşlarının desteğini her an yanımızda hissetmekteyiz" dedi.

Düzenlenen programa, Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş ve İl Müdür Yardımcısı Sebahattin Bilgiç ve Erdinç Topçu, AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Kuruluş Müdürleri, Siyasi Partilerin Temsilcileri, Çocuklar alanında faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları, Koruyucu Aileler ve ASDEP Personelleri katıldı.

 Konuşmaların ardından kentin en işlek caddesi olan Saraçlar Caddesinde “Koruyucu Aile Günü Kortej Yürüyüşü” gerçekleştirildi. Bando eşliğinde Atatürk anıtı önünden başlayan yürüyüş 25 Kasım Stadyumu önünde sona erdi. Yürüyüşte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı “Koruyucu Aile” hizmet modeli hakkında pankart ve el dövizleri taşınarak farkındalık oluşturulması amaçlandı.

Özlem Ceylan