Edirneli esnaflardan bir kap su bir kap mama çağrısı

Edirne'de havaların soğumaya başlaması ve kış mevsiminin etkisini göstermeye başlaması ile birlikte yiyecek ve içecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarının hayata tutunmasına katkı sağlayan kent esnafı, bir kap su bir kap mama koyarak destek olma çağrısında bulundu.

Edirneli esnaflardan bir kap su bir kap mama çağrısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hava sıcaklıklarının eksi derecelere kadar düşmesi vatandaşları olduğu kadar sokakta yaşayan canları da olumsuz etkiliyor. Soğuk hava koşullarında yiyecek ve içecek bulmakta zorlanan can dostları için önemli bir adım atan esnaflar, işyerleri ve evlerinin önüne bir kap mama ve su koyarak hayata tutunmalarına katkı sağlıyor.

Havaların soğumaya ve kış mevsiminin etkisini göstermeye başlaması ile birlikte sokak hayvanlarının da yiyecek ve içecek bulmakta zorlandığını söyleyen Edirneli Esnaf Dilek Salam, evlerin ya da işyerlerinin önüne bir kap mama bir kap su koyarak sokak hayvanlarına karşı duyarlı olma çağırısında bulundu.

"Yaşama tutunmalarına katkı sağlamış oluruz"

Sokaktaki canları besleyerek hayata tutunmalarına katkı sağlanabileceğini belirten Salam, "Bu soğuk kış günlerinde herkes sokaktaki canlara karşı biraz daha duyarlı davranmalı. Onların da yaşam hakkı olduğunu unutmayalım. Özellikle küçük yavru kedi ve köpekler soğuk havada yaşama tutunmakta daha zorlanıyorlar. Bizler esnaf olarak gerek mama olsun gerek yemek ve su olsun sokaktaki canlar için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Diğer esnaf ve vatandaşlarımızdan da bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz" dedi.

 "Kısırlaştırma ve aşılama şart"

Yerel yönetimlerin sokak hayvanları ile ilgili çalışma ve düzenli olarak kısırlaştırma yapması gerektiğine dikkat çeken Edirneli Esnaf Merve Öztürk, esnaf ve hayvansever olarak kapılarının önüne mama ve su koyduklarını ve bu şekilde hayatta kalmalarına katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Kısırlaştırılması gereken hayvanları özel kliniklerde ya da belediyeler aracılığıyla kısırlaştırma işlemini yaptırdıklarını aktaran Öztürk, bu konudaki çalışmaların takibinin yapılması gerektiğini ifade etti.

Sokaktaki canların kaliteli bir yaşamı olması için kısırlaştırma ve aşılamanın şart olduğuna değinen Öztürk, "Veteriner hekim sayısı arttırılsın, her gün kısırlaştırma işlemi yapılsın. Hayvan severlerle iş birliği yapılsın gerekirse çiftleşme dönemine girmiş hayvanlar tespit edilip onların öncelikli olarak işlemi yapılsın" dedi.

Sokak hayvanlarının beslenebileceği bir alan olmadığını belirten Öztürk, sokaktaki hayvan sayısının artmasının saldırganlık olması sebebiyle bazı insanları tedirgin ettiğini belirtti. Sokak hayvanlarının katledilerek değil, kısırlaştırılarak azaltılabileceğine vurgu yapan Öztürk, bu konuda duyarlılık ve farkındalık çağrısı yaptı.

Sokak hayvanlarını besleyen vatandaşlardan Mediha Karababa, evinin bahçesini sokak kedilerine açtığını belirterek bu konuda duyarlılık çağrısında bulundu. Pisipisi otlarının kedi ve köpeklerin derisinin altına saplandığını ve zarar verdiğini aktaran Karababa, bu otların da olgunlaşmadan yok edilmesi gerektiğini belirtti.

Burcu Temel