Edirneli kadınlardan Kırkpınar'ın tanıtımına katkı

Edirneli kadınlar, 663'ncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni izlemek için kente gelen misafirler için hediyelik formda kentin efsanevi başpehlivanlarından olan Kel Aliço'nun heykellerini yapmaya başladı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Edirneli kadınlardan Kırkpınar'ın tanıtımına katkı

Edirne'de bu yıl 663'ncüsü gerçekleştirilecek Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri heyecanı kent esnafını olduğu gibi ev hanımlarını da sardı. Güreşleri izlemeye gelecek misafirler için hazırlıklar yapıldı. Ev hanımları, 3 yıl önce yapmaya başladığı hediyelik tasarım ürünlerini bu yıl da özenle hazırladı.

Kel Aliço'nun taş tozundan küçük boy heykellerini üreten kadınlar, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin gerçekleşeceği Sarayiçi'nde üretimlerini satışa sunacak.

Edirne'de 15 yıldır el sanatlarıyla uğraşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirnekari Sanatçısı Sevilay Güler, tasarım ekibi ile birlikte Kırkpınar yağlı güreşlerini izlemeye gelecek misafirler için hediyelikler tasarladıklarını ve heyecanlı olduklarını söyledi.

Edirneli kadınlardan Kırkpınar'ın tanıtımına katkı

Aralıksız olarak 27 yıl başpehlivanlık yapan Kel Aliço'nun mini heykelini hazırladıklarını belirten Güler, 3 yıldır Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesi bu şekilde tasarım ürün hazırlayarak satışa sunduklarını söyledi.

Dökümleri hazırlanan Kel Aliço Heykellerinin boyama, zımpara, cilalama gibi işlemlerini atölye çalışmasıyla yaptıklarını aktaran Güler, heykeller kuruduktan sonra ise paketleyerek hediyelik hale getirdiklerini dile getirdi.

Hem Edirne'ye özgü hediyelik eşya ürettiklerini, hem de kadınların ev ekonomilerine katkı sağladığını belirten Güler, hediyelikleri yetiştirmek için yoğun çaba harcadıklarını ifade etti.

Kırkpınar'ın her yıl yoğun katılımla gerçekleştirildiğini belirten Güler, bu yıl da rekor katılım beklediklerini söyledi.

"Misafirler için hediyelik heykel üretiyoruz"

Edirneli kadınlardan Kırkpınar'ın tanıtımına katkı

3 yıldır Kırkpınar için hediyelik Kel Aliço Heykeli ürettiklerini söyleyen Tülay Seyrek, Tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerine gelecek misafirler için hediyelik heykel üretimi yaptıklarını ve çok keyifli vakit geçirdiklerini belirtti.

Yoğun bir şekilde çalışma yaptıklarını aktaran Seyrek, kalıpları dökülen heykelleri zımparalayıp boyamasını yaptıktan sonra kurumaya bıraktıklarını ve en son paketleyerek hediyelik hale getirdiklerini söyledi.

Heyecanlı olduklarını dile getiren Seyrek, hazırlıkları yaptıklarını ve herkesi Edirne'ye beklediklerini belirtti.

"Tarihi dokuları sevdiğim için bir katkı sağlamak istedim"

Edirneli kadınlardan Kırkpınar'ın tanıtımına katkı

Atölye çalışmalarına yeni katılan Fatma Pehlivan Bubektaş, tarihi dokuları sevdiği için bir katkı sağlamak istediğini ve kursa dahil olduğunu belirtti. Herkesin bir hobi edinmesini tavsiye eden Bubektaş, "27 yıl dile kolay, bir pehlivanlık hikâyesi bir altın kemer hikâyesi. Bu objeyi bir obje olarak görmemek gerek. Baş tacı olması dileğiyle başladık. Aynı zamanda bu çalışma hanımlarımızın ev ekonomisine de bir katkı sağlamış oluyor. İnşallah hayırlı olur çocuklarımız için de, tanıtımları güzel olur. Pehlivanlıktan gelmiş bir dedenin torunuyum. Onun için duyguları anlatamıyorum, kelimeler boğazımda düğümlenmiş vaziyette. Bütün pehlivanlarımıza başarılar diliyorum" dedi.

"Çok güzel çalışmalar yaptık"

Edirneli kadınlardan Kırkpınar'ın tanıtımına katkı

Annesi ile birlikte atölye çalışmalarına katılan 16 yaşındaki Nilgün Erva Seyrek, Kel Aliço Heykeli'ni boyadıklarını, cilalayıp kurumaya bıraktıklarını ve çok güzel çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kırkpınar öncesi heyecanlı olduğunu belirterek güreşlerin güzel geçmesi temennisinde bulunan Seyrek, "Edirneli olmak çok güzel bir ayrıcalık. Kırkpınar’ın içinde olmak çok güzel bir şey. Kırkpınar’daki o pehlivanlarımızın heykellerini bizim tasarlamamız ayrı bir heyecan verici. Kırkpınar için biz heykel yapıyoruz. Umarım misafirlerimiz fazla olur" ifadelerine yer verdi.

Dilek Şahin