Edirnelilerin doğum oranı azalıyor
Edirne İl Genel Meclisi'nde Ekim ayı toplantıları sürüyor. İkinci birleşiminde Araştırma ve İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan rapor üyelere sunuldu. Daha sonra Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği Başkanı Ender Bilar sunum yaptı.
Edirne İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantılarının ikinci birleşimi Çiğdem Gegeoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.
Yoklamanın alınması ve önceki toplantıya ait tutanakların okunmasının ardından komisyon raporlarına geçildi.
Araştırma ve İnceleme Komisyonunca hazırlanan Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği hakkındaki rapor, meclis üyelerine sunuldu.
Ardından Edirne Kent Kültürü ve Bilincini Geliştirme Merkezi Derneği Başkanı Ender Bilar göçün Edirne kent kimliğine ve kültürüne etkilerini hakkında sunum yaptı.
Bilar, 2021 yılında kentte yaşayan Edirnelilerin doğum oranının yüzde 66,9 olduğunu ifade etti.
Her geçen gün Edirneli doğumlu sayısının azaldığına dikkat çeken Bilar, “İkamet edilen ile göre nüfus kütüğüne kayıtlı olan verileri incelediklerinde Edirne’nin 2008 yılında nüfusunda 304 bin163 kişinin Edirne ikametgâhlı iken 2022 yılında bu sayı 285.649, 2023 yılında da 285.016 düşmüştür. Değişim oranı %-7’dır. 2022 yılında Edirne doğumlu 285.649 kişi Edirne’de Edirne nüfusuna kayıtlı ikamet ederken, 2023 yılında Edirne nüfus kütüğüne kayıtlı Edirne doğumlu 285.016 kişiye düşmüştür.” Diye konuştu.
Bilar, dünyada yöresel kültürü korumayı başaran ülkelerin turist sayısında artış yaşadığına vurgu yaptı.
Dünyada küreselleşme eğiliminin hızla artığını dile getiren Bilar, tek tip tüketim kültürünün arttığına değindi.
Küreselleşmeye karşı yöreselleşme eğilimlerinin de arttığını ifade eden Bilar, “İnsanlarda ‘tek tip’ yerine ‘çok farklı’ kültür öğeleri ilgi uyandırmaya başlamıştır. Bir toplumun dil, din, gastronomi, folklor, tarih vb. özelliklerini oluşturan kültür; milletlerin sosyal ve ekonomik yaşamlarının oluşmasında oldukça etkilidir. Özellikle toplumların yaşam biçimlerinin şekillenmesinde yukarıda sayılan kültür öğelerinin önemli yeri bulunmaktadır. Bunun yanında turizm amaçlı seyahatlerin boyutuna bakıldığında kültür odaklı gezilerin giderek önem taşıdığı görülmektedir. Çünkü insanların kendisininkinden farklı kültürleri görmeye, öğrenmeye karşı olan merakı, kültür turizmini yaratmıştır.” Dedi.
Bilar, göçlerin kent kimliklerini tehdit ettiğini, toplumun özgün kimliğini kaybetme riski olduğunu söyledi.
Kültürlü ve bilinçli insanların yaşadığı kentin dokusu ve kimliğini korumak için mücadele verdiklerini anlatan Bilar, “Bugün dünya kentlerini gezdiğinizde her bir sokağında insanlık tarihinin izlerini görürsünüz. Bunlar bazen mimari eser, bazen sanat, bazen de edebiyattır. Örneğin Paris’i gezdiğinizde ünlü yazar ve sanatçılarının yaşadığı evlerin birer müze ve sanat atölyesine çevrilerek kentin kültür turizmine kazandırıldığını görürsünüz.” Dedi.