“Edirne’nin büyük bir ihraç potansiyeli var”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ' biz Edirne’nin büyük bir ihraç potansiyeli olduğuna inanıyoruz” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi, aylık ihracat rakamlarını Edirne’den açıkladı.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) konferans salonundaki toplantıya, Türkiye İhracat Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Özinönü, Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne Belediyesi Başkan Vekili Ertuğrul Tanrıkulu ile Edirneli ihracatçılar katıldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, düzenlediği basın toplantısında
Edirne’nin Türkiye’yi Avrupa’ya bağlayan bir sınır kenti olduğunu ifade etti.
Edirne’nin Osmanlı’nın başkenti ve tarihinde mutluluk kapısı olduğunu ifade eden Büyükekşi, yıllardır tarıma dayalı ekonomiye sahip olan Edirne’nin sanayi malı ihracatında büyük bir atılım gerçekleştiremediğini söyledi.
Edirne’nin Yunanistan ve Bulgaristan’a yakınlığı ile büyük bir pazar avantajına sahip olduğunu vurgulayan Büyükekşi, “Edirne bu avantajı ve stratejik konumu çok iyi kullanarak ihracatını artırabilir. Çünkü biz Edirne’nin büyük bir ihraç potansiyeli olduğuna inanıyoruz” dedi.
Hububat, bakliyat, su ürünleri, hayvancılık ve ağaç mamullerinin, Edirne’de ihracatta lokomotif sektörler olarak öne çıktığını anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:
“En fazla ihraç edilen ürünler arasında ise ekmeklik buğday unu, gıda mamülleri ve çimento yer alıyor. İlimizin ihracat potansiyelini artırarak, ihracatta katma değer yaratarak çok daha iyi konuma ulaşacağına inanıyoruz. Edirne’yi ve Edirneli ihracatçılarımızı her konuda sonuna kadar destekliyoruz. Çünkü yüksek potansiyeli ile Edirne marka şehirlerimizden biri olmaya aday.”
Büyükekşi daha sonra şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Büyükekşi, “'Şubat ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 artışla 11 milyar 692 milyon dolar oldu'' dedi.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen programla Şubat ayı ihracat rakamlarını açıklayan Büyükekşi, son 12 aylık ihracatın yüzde 11,82 artışla 153 milyar 640 milyon dolara yükseldiğini belirtti.
Yüzlerce eser tarihçileri ve turizmcileri bekliyor
Edirne Valisi Hasan Duruer de yaptığı konuşmada, Edirne’nin bir turizm, kültür, tarım şehri olduğunu ifade eden Hasan Duruer, Osmanlı’nın yaklaşık 100 yıl başkentlik yaptığını belirtti. Edirne’de tescil altında binden fazla eser bulunduğunu ifade eden Duruer, yüzlerce eserin yatırımcıları, turizmcileri beklediğini söyledi.
Durer, söyle devam etti:
“Biz Edirne’yi aynı zamanda da balkanların kültürde, sanatta, sporda, sağlıkta da merkez yapmak niyetindeyiz. Bu konuyla ilgili devletimizin de ciddi yaptırımları var. Edirne’nin bir artısı da Türkiye’nin en büyük metropolü ticaret merkezi İstanbul’a iki saat kadar yakın olması. Hızlı tren projesini gerçekleştirdiğinde Edirne’nin gelişmesinde büyük bir rol oynayacaktır.”
ETSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir İriş de yaptığı konuşmada, Edirne’nin ticaretinin büyük bir kısmının konumu itibarıyla komşu ülkelerle gerçekleştiğini ifade etti.
Geçen yıl Edirne’den 36 ülkeye ihracat yapıldığını anlatan İriş, “İl bazında ihracatımız 47 milyon dolara ulaşmıştır. Amacımız bu ihracat rakamlarını daha üst seviyelere çıkarmaktır ve çalışmalarımız bu yöndedir” dedi.
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu da, TİM yönetim kurulu üyelerini Edirne’de ağırlamaktan memnun olduklarını kaydetti.