Ekonomik kriz öğrencileri de vurdu

Türkiye genelinde yaşanan ekonomik kriz işçi, memur, esnaf, üretici gibi toplumun geniş kesimlerini etkilerken bunun yanında yüksek öğrenime yeni başlayan veya devam eden üniversite öğrencilerini de etkiledi.

Ekonomik kriz öğrencileri de vurdu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 En fazla öğrenci kapasitesine sahip olan illerden birisi olan Edirne’de de öğrenciler geçim zorluğu çekiyor. Edirne Haber Gazetesi muhabirleri, Edirne’de öğrenim gören üniversitelilere zamlar ile ilgili görüşlerini sordu. İşte alınan cevaplar ise şu şekilde:

Sümeyye Sağlık, Son 2 yıldır her şeye gözle görülür şekilde zam yapıldığını fakat dövizdeki kur dalgalanmalarından dolayı son zamanlarda hiçbir şey alamaz hale geldiklerini belirterek; “ Zamlar her geçen gün artıyor. Havalar soğudu kış geliyor. Alışverişe çıktığımız zaman bir kazak almak istediğimde 70-80 liradan aşağı kazak satılmıyor. Ya da geçen sene 150 liraya aldığımız montlar bu sene 300 lira olmuş. Zamlar almış başını gidiyor. Gerek giyecekte gerekse gıdada ihtiyacımız kadarını alabiliyoruz. Ve harcamalarımızdan kısmak zorunda kalıyoruz. Nereye kadar böyle devam edecek. Biz öğrenciler olarak hem çalışıp paramızı kazanıyoruz. Hem de bir yandan okula gidiyoruz. Böylece hem ailemize yük olmamış oluyoruz hem de yaşam ile mücadele etmeyi öğreniyoruz. İkinci el eşyalar da bile öğrencilerin gelme zamanı normalde hiç satamayacakları fiyatlardan eşya satarak elden çıkarmaya çalışıyorlar. Gereksiz zam yapılıyor. Onda da en mantıklısı internet üzerinden öğrenciler arası ikinci el alışveriş yapmak oluyor. Edirne öğrenci şehri haline geldiği için her geçen yıl öğrenci sayısı artıyor. Yazın öğrenciler yokken her yer boş kalıyor. Kimse doğru düzgün iş yapamıyor. Ama öğrenciler geldiğinde de her şeye zam üstüne zam yapılıyor. Aynı şekilde ev kiraları da öğrenciler geldiği zaman çok yüksek oluyor. Yurda yerleşemeyip de açıkta kalan öğrenciler mecbur evde kalmak zorunda oluyor. Ama maliyet çok fazla olduğu için tek başına kalınabilecek gibi olmuyor. Bu böyle olmamalı diye düşünüyorum” dedi.

“En çok para yola gidiyor”

Üniversite öğrencisi Merve Cambaz da; “Geçen yıl Edirne’ye geldiğimde Etus öğrenci biniş fiyatları 1.64’ gibi bir rakamdı. Bu sene 1.81’lere çıkmış. Okula gidip geldiğimde çok çabuk bitiyor. En çok para yola gidiyor. Kırtasiye malzemelerinde olsun, gıdalarda olsun birçok şeye aşırı zam yapıldı. Yazın bomboş olan kafeler şimdi öğrenci zamanı öğrenciler üzerinden para kazanıyor. Bir çay bile 4 lira. Edirne’deki öğrenci sayısı her geçen yıl artış gösteriyor. Yurt fiyatlarında da artış oldu. Evde kalan arkadaşlar da 3 kişiden aşağı kalamıyorlar. Fiyatlar yüksek. Yemek yapmak için market alışverişine çıktığımız zaman paramızın tamamını harcıyoruz. Bir de onu yapmaya uğraşıp vakit kaybetmektense aynı parayla dışarıda da yemek yiyebiliyorsun. Gereksiz fiyat artışı var. Allah ailelerimizin yardımcısı olsun. Artık bu devirde öğrenci okutmak da gün geçtikçe zorlaşıyor.” Dedi.

“Okumak ve çalışmak bir arada”

Üniversite öğrencilerinden Tayfun Tunalı ise üniversite öğrenimi için Edirne’yi ailesine yakın olduğu için tercih ettiğini söyleyerek; “Edirne öğrencilerin en çok olduğu şehirlerden birisi. Okullar başladı öğrenciler memleketlerinden döndü ve düzenlerini kurdu. Fakat son günlerde yapılan zamlar, biz öğrencileri de zor durumda bıraktı. Ben evde kalıyorum. Zaten üniversite öğrencilerinin büyük bölümü kaldıkları evlere yüksek kiralar ödüyor. Kira ve faturalarını ödeyebilen öğrenciler, ellerinde kalan parayla da karınlarını doyurmaya çalışıyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik bunalımın öğrencileri de olumsuz etkiliyor. Hatta maddi problemler, birçok kişinin öğrenim hayatını etkileyebiliyor. Böyle bir ekonomik krizde öğrenciler hem okuyup hem çalışmak zorunda kalıyor. Öğrenciler geldiği zaman bazıları bunu fırsata çevirip fiyat artışına yöneliyor. Bu durum karşısında söylenecek tek şey herkes elini vicdanına koymalıdır” şeklinde konuştu.

Özlem Ceylan