El kurutma makinelerine dikkat!

Alışveriş merkezleri, benzin istasyonları, kafeler ve restoranların lavabolarında sıkça karşılaşılan periyodik bakımları yapılmayan el kurutma makineleri, tuvaletlerdeki zararlı bakterileri içinde tutup, ortama yayıyor. Uzmanlar, periyodik bakımları yapılmayan el kurutma makinalarının zararlı olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor.

El kurutma makinelerine dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yıllarda özellikle pandemiyle birlikte hijyen konusunda artan hassasiyet, el yıkamanın önemini daha da artırdı. Fakat el yıkandıktan sonra kullanılan el kurutma yöntemleriyle ilgili yapılan araştırmalar, dikkat çekici sonuçlar ortaya koyuyor. Periyodik bakımları yapılmayan el kurutma makinelerinin, havlu kâğıtlara göre daha fazla mikrop yaydığını gösteriyor.

Makinelerin sağlıklı olmadığını belirten uzmanlar el kurutma işleminin ise yukarı aşağı hareketlerle kurutulmasının daha doğru olduğunu söylüyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, ‘’Lavabo, tuvaletler, restoran, kafe gibi yerlerde kullanılan kağıt havlu kullanımının yerine el kurutma makinaları tercih ediliyor. Her kullanılan aracın olumlu tarafları olduğu gibi olumsuz tarafları da bulunmakta, kağıt havlunun çöp üretiyor olması, çöpte enfeksiyon ve mikropları üzerinde taşıması sebebiyle iyi bir şekilde yok edilmezse kağıt havlularda da risk bulunmaktadır. Çöpten kurtulmak için kullandığımız el kurutma makinalarının tümüyle zararsız olmadığını bilmek gerekiyor. Kurallara uygun bir şekilde kullanılmazsa, periyodik bakımları yapılmaz ise riskin daha çok büyüyeceğini bilmek gerekiyor. El kurutma makinalarını çöp üretmediği, elektrik tüketiminin de az olması ve çok kişiye hizmet verdiği için avantaj gibi gözüküyor ama el kurutma makinaları, bilindiği gibi üfleme sonrası ortamdaki bakterileri harekete geçirebilir. Tuvalet gibi dar ortamda kullanıyorsa zaten hava kirli… İkinci olarak ise bu havayı basınçlı olarak püskürtüyor o zamanda mikropların yayılmasına neden oluyor.” Dedi.

O halde ne yapmak gerekiyor

El kurutma makinelerinde  hepa filtre denilen daha güçlü bir şekilde partikülleri emen filtre kullanımının olması gerektiğini belirten Faruk Yorulmaz, “Eğer mutlaka bu araçlar kullanmak isteniyorsa Hepa filtreyi tercih etmek lazım yani iç ortamdaki kirli havayı değil de dışarıdaki temiz havayı içeriye verebilir. Bu araçlar periyodik olarak bakımları da yapılmalı” şeklinde konuştu.

Çözüm ne?

Açık havada el kurumanın daha sağlıklı olduğunu söyleyen Faruk Yorulmaz, “El kurutma makinaları kullanmadan da elimizi yıkadıktan sonra ortamdan çıkarak havada elimizi sallayarak daha açık havada kurutacağız. Kağıt havlu daha güvenli.” İfadelerini kullandı.