Elden kira ödeme devri kapandı

Konut ve işyeri kiralarının elden ödenmesi dönemi sona erdi. Resmî Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre kira ödemeleri bundan böyle banka ve PTT aracılığıyla yapılacak. Karara uymayan ev sahibi ve kiracılara cezai işlem uygulanacak. Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, Uygulama ile birlikte kira gelirlerinin kayıt altına alınmasının sağlanacağını ve vergi kaybının da önüne geçileceğini söyledi.

Elden kira ödeme devri kapandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İşyeri ve konut kiralarının tahsilat ve ödemelerinin yalnızca banka ve PTT üzerinden yapılmasına ilişkin düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı.  Yeni karara göre elden kira almaya ya da ödemeye devam eden mülk sahipleri ve kiracılara cezai işlem uygulanabilecek. Kira bedelini banka aracılığıyla tahsil etmeyen ev sahiplerine ve kiracılara her bir işlem ayrı olmak üzere kira bedelinin yüzde 10'u kadar cezai işlem uygulanacak.

"Uygulama ile vergi kaybının önüne geçilecek"

Uygulama ile vergi kaybının önüne geçileceğini belirten Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, " Artık kiralarda elden ödeme dönemi sona erdi. Bundan böyle elden ödeme yapılamayacak. Hesaba ne kadar yatırılırsa o kadardan işlem görecek. Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin yapılan tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamında yer alıyor. Artık tüm ödemeler banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek. Yeni uygulamada kiracılara da ceza kesilebilecek. Ancak kiracı, ödemenin elden yapıldığını takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi halinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek" dedi.

"Bu konunun çok sıkı takibi yapılacak"

Bu konuda çok sıkı takip yapılacağını ve vergi kayıplarının önüne geçileceğini belirten Çeker, Bundan böyle her ödemenin faturası olacak. Emlak konusundaki her türlü kiralamalarda uygulama zorunlu oldu. Emlak üzerinde sıkı bir takip başlatıldı. Uygulamadaki amaç vergi kayıplarının ve usulsüzlüklerin önüne geçmek. Beyanlarını eksik gösterenler oluyor. Ben fatura kesmeyim de aradaki para bana kalsın diyenler oluyordu. Artık bu devir kapandı. Fatura kestirme zorunlu olduğu için Devlete de KDV ödemiş olacak. Uygulama ile her şey kayıt altında olacak. İlerde bir gün iş mahkemeye taşındığında elinde resmi bir belgesi olur. Bu durumda işlemler daha kolay ilerlemiş olur. Bu yüzden uygulama güzel" ifadelerine yer verdi.

Özlem Ceylan