'Erken teşhis hayat kurtarır'
Türkiye'de erkeklerde görülen yaygın hastalıklardan birisi haline gelen prostat kanseri tedavisinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulamak amacıyla Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından saraçlar Caddesi'nde stant kurularak vatandaşlara broşürler dağıtıldı.
“Broşürler Dağıtıldı”
Gezici mobil aracının önüne açılan stantta KETEM personelleri tarafından “Prostat Kanseri” konusunda vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Vatandaşlar, prostat kanserinin yanında diğer kanserler türleri hakkında broşürlerle bilgilendirildi ve KETEM, ASM ve TSM’de ücretsiz yapılan kanser taramalarını yaptırmak için davet edildi.
Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü” dolayısıyla yapılan açıklamada, prostat kanserinin Türkiye'de ve dünyada akciğer kanserinden sonra en fazla görülen kanser türü olduğu vurgulandı.
İl sağlık müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada; “Prostat kanserine yakalanma riskinin yaş ilerledikçe arttığı, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riskinin diğer insanlara göre iki kat yüksek olduğu aktarıldı.”
“Hiçbir belirti vermez”
Yapılan açıklamanın devamında ise şu bilgiler yer alıyor; "Doymuş yağlardan ve kırmızı etten zengin, sebze meyveden fakir beslenme alışkanlığı prostat kanseri riskini arttırabilmektedir. Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez. Kanser dokusu büyüdükçe bazı şikâyetlere yol açabilir. Sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, kesik kesik idrar yapma, zor idrar yapma, ağrılı idrar yapma ve kanlı idrar kanserin başlıca belirtileri arasında yer alır. Bu şikâyetlerin olması prostat kanseri olduğunu göstermez ama bir ipucu olabilir. Bu yakınmalardan en az biri olduğunda, üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Prostat kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin de 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli muayene olması erken tanı konulması açısından önemlidir. Hastalığın evresine ve özelliklerine göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur."
Standa gelen vatandaşlara 40 yaşından itibaren mutlaka düzenli olarak üroloji doktorlarına giderek muayene olmaları önerildi.
Özlem Ceylan