‘Eski Trakya fotoğrafları' görücüye çıktı
Lozan anlaşması ile ataları Edirne'nin Karaağaç semtinden Yunanistan'a giden Fotoğraf Sanatçısı Gregoris Azoridis'in arşivindeki fotoğraflardan oluşan ‘Eski Trakya fotoğrafları' adlı serginin açılışı Edirne Belediyesi Dr. Fatma Şakir Memik Kadın Merkezi'nde yapıldı.
Yunanistan Edirne Konsolosluğu ve Edirne Belediyesi işbirliği ile gerçekleşen eski Trakya fotoğrafları sergisi Dr. Fatma Şakir Memik Kadın Merkezi’nde açıldı.
“Hayalimiz gerçek oldu”
Yunanistan Edirne Konsolosu Sotiria Theocharidi sergi açılışında yaptığı konuşmasına; belediye başkanı Recep Gürkan’a yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ederek başladı.
Sotiria Theocharidi konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sergimiz daha önce 2016’da Uzunköprü Kültür ve Sanat Evi’nde açılmıştı. Bu sergiden sonra fotoğraflarımız yine Uzunköprü’ye götürülecek. Biz konsolosluk olarak her zaman bu sergiyi Edirne’de de gösterime sunmak istiyorduk. Bu hayalimiz gerçek oldu. Çok mutluyuz. Serginin konusu ve ilhamı ile ilgili fotoğrafçımız Grigoris Azoridis de aramızda olduğu için ayrıca mutluyuz”
Fotoğraf sanatçısı Grigoris Azoridis yaptığı konuşmada; Edirne’nin tarihi konaklarından birisinde bulunmaktan ve sergi açmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.
“Atalarım Karaağaç’lı idi”
Trakya bölgesine ait eskiden topladığım fotoğraf arşivimi Edirnelilerle paylaşmaktan onur duyduğunu söyleyen Fotoğraf sanatçısı Grigoris Azoridis; “her zaman bu topraklarla gözle görülmeyen bir bağlantı hissediyorum. Bu bir tesadüf değil. Çünkü atalarım Karaağaçlı idi. Atalarımın topraklarını daha iyi tanımak istediğim için ve fotoğraf makinam ile bölgenin mimarisinde farklı kareler yakalamak için Edirne-Kırklareli ve Tekirdağ’ı çok ziyaret ettim. Atalarımın topraklarını ve geçmişini araştırmak, ‘Eski Trakya fotoğrafları’ adlı serginin ilham kaynağı oldu. Teknik olarak bu çalışma zorlu idi. Çünkü elimde küçücük bir resim vardı. Onun boyutunu ve şeklini değiştirmeden isabetli şekilde dönüştürmek zorunda kaldım” ifadelerine yer verdi.
“Bu sergi kültürel demokrasinin örneğidir”
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik ise; “Ülkemizin Yunanistan ile bağlantısını sağlayan Edirne, çok köklü, kültürel zenginliğe sahiptir. Kültürel değerler o bölgenin geçmişi ile geleceği arasındaki en önemli mihenk taşlarıdır. Aynı coğrafyada yaşayan Türk ve Yunan halkları arasındaki karşılıklı ziyaretler iki ülke arasındaki samimiyeti ve kültürel başları da pekiştirmektedir. Bu bölgede yaşayan insanların birbirleriyle yıllar öncesinden köklü bağları mevcuttur. Bu coğrafyayı paylaşan iki ülke halkını atalarından gelen değerlerinden dolayı bu topraklara karşılıklı bağlayan insani değerleri ve anıları vardır. Temennimiz Türkiye ve Yunanistan halkları arasındaki bu dostluk bağlarının ebediyen sürmesidir. Açılışını yaptığımız sergi kültürel demokrasinin örneğidir” şeklinde konuştu.
Yunanistan’ın Edirne konsolosluğu tarafından hazırlanan bu sergi ataları Edirne’den Yunanistan’a gitmek zorunda kalan Gregoris Azoridis'in arşivindeki fotoğraflardan oluşuyor.
“Yeni dostlukları beraberinde getiriyor”
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’ndeki mimari yapıların fotoğraflarının yer aldığı serginin kültürel diplomasinin halka indirgendiği bir etkinlik olduğunu söyleyen Tetik; “İnsanlarımız artık her iki tarafta da atalarının yaşadığı yerleri rahatlıkla gezip görmekte ve duygusal anlar yaşamaktadır, bu sayede yeni dostluklar da beraberinde gelmektedir. Aynı coğrafyada yaşayan Türk ve Yunan halkları arasındaki karşılıklı ziyaretler, iki ülke arasındaki samimiyeti ve kültürel bağları da pekiştirmektedir” dedi.
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’ndeki mimari yapıların fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışına Edirne Belediye Başkan Yardımcıları Yaver Tetik, Hakan İşçan, Büyükelçi Volkan Türk Vural, Yunanistan Edirne Konsolosu Sotiria Theocharidi, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.
Kaleiçi Fatma Şakir Memik Kadın Merkezi’nde açılan sergi 10 Ekim Perşembe gününe kadar açık kalacak.
Özlem Ceylan