Ev sahipleri suç mu işliyor?

Üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala Edirne'deki kiralık ev bulabilmekte en büyük sorunların başında geliyor.Evlerini öğrencilere yüksek fiyattan kiraya vermek isteyen bazı ev sahipleri ise durumu fırsata çevirdi. Hatta öyle ki mevcut kiracısını çıkarıp öğrencilere evlerini yüksek fiyattan kiralamaya çalışan ev sahiplerinin olduğu iddia ediliyor.

Ev sahipleri suç mu işliyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Umum Emlak Müşavirler Derneği Başkanı Serhat Çeker, ev sahiplerine ve emlakçı meslektaşlarına kiralama konusunda bazı uyarılarda bulundu.

Edirne Umum Emlak Müşavirler Derneği Başkanı Serhat Çeker,Edirne’nin tam anlamıyla bir öğrenci şehri olduğunu dile getirerek; “ Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı. Türkiye genelinde öğrencilerin üniversite yerleşmeleri belli oldu. Edirne’de de öğrenciler 1 haftadan beri yoğun bir şekilde ev arayışına başladılar. Edirne’nin en büyük sorunlarından birisi de kalacak yer sorunu oluyor. Birkaç firmaya yerleri verdik. Devlet ile anlaşma yapan firmalar yurt yapıyorlar. Yurt olarak açığımız var.Bunun yanında tayinler oldu. Öğrenciler ve memurlar gelmeye başladı. Ev bulmak oldukça zorlaştı. Olan evlerin de fiyatları çok yükseldi” dedi.

Ağızdan çıkan söz suç sayılabilir

Ev sahiplerinin ve ya emlakçıların evlerini kiraya verirken,“öğrenciye vermiyoruz” deme gibi bir durumunmahkemeye kadar götürebileceğinivurgulayan Çeker; “Bunun bir yasal tarafı yok. Kiralık dairen varsa herkese verebilirsin. Fakat tercih meselesi. Genel olarak öğrencilere kiraya verilirken sözleşmeyi yapıyoruz. Daha sonra öğrenci işin kolayına kaçıyor. Uyanıklık yapanlar oluyor. Maliyeti düşürmeye kaçanlar oluyor. Biz daireyi bir kişiye kiraya verirken bir bakıyorsunuz 3-4 kişi olmuşlar. Mal sahibi de bu sefer bunu öğreniyor. Çünkü Her gün apartmana giren çıkan kişiler belli olduğu için. Komşular şikâyet ediyor ve benzeri durumlar vesilesiyle ev sahibi bunu öğrenmiş oluyor. O zaman da ben öğrenciye kiraya vermeyeceğim diyor. Bu da bu şekilde bir alg oluşturmuş oluyor. Ya da bazı öğrenciler kiraladıkları evleri hor kullanıyorlar. İyi kullananlar da oluyor fakat kurunun yanında yaş dayanıyor. Ama yasal olarak bekâra ya da öğrencilere kiraya verilmez gibi bir durumun yasallığı yoktur. Hatta bu tür olaylarda Yargıtay’ın aldığı bir karar doğrultusunda cezai işlem bile uygulanmışlık olmuştu. Mal sahibi kendi tercihine göre istediğine kiraya verebilir. Fakat kendi ağzıyla ben öğrenciye kiraya vermiyorum gibi bir söylemde bulunursa karşı taraf da bundan şikâyetçi olabilir. Bu şekilde bir ayrımcılık yapıldığı zaman suç işlemiş sayılıyor. Bizler bile emlakçılar olarak öğrenciye kiraya vermiyorum deme lüksümüz yok.Ev sahibi ya da emlakçı kiralama yaparken tercihini istediği yönde kullanabilir, fakat müşterisine öğrenciye vermiyoruz dediği zaman suç işlemiş sayılıyor. Bunu yansıtmamaları gerekir. Bu durum tespit edildiğinde daha önceden ceza almış mülk sahipleri örnekleri de var. Gerek emlakçılar gerek ev sahipleri bu konuya dikkat etsinler” dedi.

Özlem Ceylan