Fatih'ın yaptırdığı mermer döşemeler ortaya çıkacak
Milli Saraylar Başkanlığı tarafından restorasyonu devam eden Edirne Sarayı'nın yanında bulunan Fatih Köprüsünün zeminindeki mermer döşemeler ve çevresindeki rıhtımlar ortaya çıkartılacak.
Edirne'nin fethinden sonra Sultan I.Murat tarafından 1365 yılında yaptırılan Edirne Sarayı’nın restorasyonu sürüyor.
1450 yılında inşasına başlanan ve Kanuni Sultan Süleyman döneminden itibaren pek çok kez tamir gören Edirne Sarayı'nın ihya çalışmalarını devam ediyor. Ocak 2023’te Milli Saraylar Başkanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları hızla sürüyor.
Restorasyon kapsamında 1452 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Fatih Köprüsünün zeminindeki mermer döşemeler ve Saraçhane Köprüsüne kadar rıhtımlar ortaya çıkartılacak.
1484-88 yılları arasında II. Bayezid Camisi ve Külliyesinin yapılmasından sonra II. Bayezid tarafından Tunca Nehri tanzim edilerek saraydan camiye kayıkla gidilecek bir rota belirlenmişti.
Edirne Sarayından cuma namazlarına gidiş ve dönüşte Tunca Nehri üzerinden Evliya Kasım Paşa Cami ve Bayezid Camisine kayıklarla gidildiği biliniyor.
Sultan I. Ahmet 1613 yılında kışı Edirne’de geçirirken İstanbul’dan kayık getirerek Tunca nehrinde gezintiler yapmıştır. Saray Rıhtımları zamanla sökülüp şehirdeki inşaatlarda kullanılmış, II. Mehmed döneminde Fatih Köprüsü altına döşenen mermerler sökülmek istense de çok büyük ve ağır olduklarından çıkarılamamıştır.
Milli Saraylar Başkanlığınca yürütülen çalışmalar neticesinde Edirne Sarayı, Sarayiçi Er Meydanı ve Tavuk Ormanı’nı saran Tunca Nehri’nin iki kolundan biri olan ve Fatih Köprüsü’nün altından geçen nehir DSİ ekiplerince kapatılıyor. Kapatılan nehir kolu sayesinde Tunca Nehri’ndeki su akışı da hızlanacak.
Su akışının durmasıyla birlikte yapılacak çalışmalarla nehir temizlenecek. Mermer döşemeler ve rıhtımlar gün yüzüne çıkartılacak, onarılarak ayağa kaldırılacak.