FIFA 2024 bu yıl piyasaya sürülmeyecek

Her sene yeni bir sürümüyle oyun severlerin beğenisine sunulan FIFA oyunu bu yıl geliştiricisi ile Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle piyasaya sürülmeyecek. 29 yıldan sonra ilk defa piyasaya sürülmeyecek oyunun milyonlarca seveni buluyor. Kemik bir kitlesi bulunan oyunun 2025 yılında yeni bir sürümünün çıkması bekleniyor.

FIFA 2024 bu yıl piyasaya sürülmeyecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1994 yılından beri her sene düzenli olarak oyun severlerin beğenisine sunulan FIFA bu yıl yeni sürümünü çıkartmayacak. Dünyanın en popüler oyunları arasında bulunan FIFA, futbolun en önde gelen yapımlarından biri.

“29 yıldır ilk defa piyasaya sürülmeyecek”

Oyunun yapımcısı olan Electronic Arts (EA) Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ile lisans konusunda anlaşamadı. 29 yıl boyunca oyun severlerle buluşan FIFA’nın 2024 yılı için hazırladığı sürüm piyasaya sürülmeyecek. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin oyun geliştiricisiyle lisans ücreti üzerinde yaşadığı anlaşmazlıklar sonucu futbolseverler bu sene geçmiş sürüm oyun olan FIFA 2024 ile yetinecek.

Geçtiğimiz aylarda FIFA ile ipleri koparan Electronic Arts, artık FIFA lisanslı futbol oyunları geliştiremeyecek. Federasyon ise markanın değerini öldürmemek adına başka bir stüdyo ile çalışacak. Ortaya çıkan son iddialar, önümüzdeki yıl FIFA 25’in duyurulacağını gösteriyor.

Elektronik satış mağazası işletmecisi Turgay Özcan, FIFA oyunun 1994 yılından beri EA oyun motoru geliştiricisinin elinde olduğunu hatırlattı ve bu yıl Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin yeni nesil bir oyun üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin oyun üreticisi EA’nın verdiği isim hakkı ücretini yetersiz bulduğundan bahseden Özcan, “Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği isim hakkı olarak da aldığı paranın 10 katını talep etti. Konuşulan rakam 1 milyar dolar civarındaydı. İsim hakkı için bu sene istenilen fiyat 10 milyar dolar. Lisans konusunda bir problem çıkacak ortaya ama onu nasıl aşacaklar henüz belli değil. Bireysel lisans, kulüp lisansına mı gidecekler bilemiyoruz. 1994’ten beri FIFA düzenli bir şekilde oyun çıkarıyor. Lisans sıkıntısı oyuncular için problem yaratacaktır. Belirli bir kitle FIFA ismini gördüğü zaman o oyunu direkt satın alır ama eski kullanıcılar EA’nın oluşturduğu ekonomik topluluk içerisinde hareket etmek isteyebilir. Marka güvenilirliği dediğimiz şey FIFA adı altında belirli bir kitleyi her zaman kendine çeker.” Dedi.

Üreticinin son 5 yıl içerisinde oyun içi satın almalarla birlikte ciddi bir kazanç elde ettiğine değinen Özcan, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin bu gelirden pay istediğini ve problemin bu yüzden çıktığını aktardı.

Özcan yıl içerisinde en çok beklenen oyunları da şöyle sıraladı: “Dead Space Remake, Hogwarts Legacy, Resident Evil 4 Remake, Star Wars Jedi Survivor, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom Nintendo, Street Fighter, Final Fantasy XVI, Baldur's gate, Starfield”

Özcan Mayıs ayında piyasaya sürülecek olan The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom Nintendo oyununun yılın oyunu olması beklendiğini kaydetti.

Doğukan Vurgun