Fiyatlar açıklandı

Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre, ayçiçeği üreticilere önemli bir destek artışı verildi. Yağlık ayçiçeği üretimi yapan çiftçilere ton başına 2 bin 250 TL destek ödemesi yapılacak. Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, desteklerin makul seviyede olduğu ancak dekar başına kuraklık desteğinin de verilmesinin üreticiler için çok önemli olduğunun altını çizdi.

Fiyatlar açıklandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Resmi Gazete’ye göre yağlık ayçiçeği üretimi yapan çiftçilere verilen destekte artışa gidildi.

Geçtiğimiz yıl ton başına ülke çapında bin lira ancak Trakya’da bin 500 lira olan destek 2 bin 250 liraya çıkartıldı. Özellikle Trakya’da yaşanan kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde büyük verim kayıpları yaşanmıştı.

Kuraklık nedeniyle bazı bölgelerde olgunlaşmayan ayçiçekleri hasat edilmemişti. Çiftçiler, geçtiğimiz yıllara göre verimin yüzde 60’a yakın düştüğünü belirtmişti.

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, desteklerin makul seviyede olduğu ancak dekar başına kuraklık desteğinin de verilmesinin üreticiler için çok önemli olduğunun söyledi.

Yaşanan kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde verim kaybı yaşandığını hatırlatan Öztürk, “Bu yıl ayçiçeği hasadında dönüm başına ortalama 70 kilogram verim elde edildi. Çiftçilerde ürün olmadığı için dekar başına destek de gerekli. Normal şartlara göre ton başına 2 bin 250 TL destek ödemesi makul bir fiyat. Ancak ürün olmadığı için çiftçiler yine zor durumda kalacak. Bizim yıllardan beri desteklerde savunduğumuz şey çiftçi enflasyonuna göre desteklerin belirlenmesi. Üreticilerin önümüzdeki yıl ayçiçeği ekmekten vazgeçmemesi için kuraklık desteği gerekiyor. Diğer ürünlere bakarsak ayçiçeği desteklemesi iyi. Ayçiçeği ekiminin sürdürülebilmesi için dekar başına destek bekliyoruz. Kuraklık bizi çok olumsuz etkiledi. Bu yıl kuraklık olmasaydı fiyatlar çiftçilerin yüzünü güldürürdü.” Dedi.