'Fiziksel aktiviteler alışkanlık haline getirilmeli'
3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü dolayısıyla Edirne İl Sağlık Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Şükrüpaşa Atletizm Sahası'nda yürüyüş etkinliği düzenlendi.
Sağlık Bakanlığınca yürütülen “Türkiye Sağlıklı Beslenme Ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle “Her Gün 10’bin Adım Yürüyüş Etkinliği” temalı yürüyüş organizasyonu gerçekleştirildi.
Edirne Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr.Selma Heves Yılmaz, 3-4 Ekim dünya yürüyüş günü nedeniyle etkinlik düzenlediklerini belirterek; “Sağlıklı yaşama dikkat çekmek için yürüyüş yapıp egzersiz hareketler yapacağız. Günümüzde fiziksel aktivitenin anlamı tam olarak toplumumuza yerleşmiş değil. Bunun sağlıklı yaşamdaki yerine dikkat çekebilmek için ve fiziksel aktivitenin önemini anlatabilmek için dünya yürüyüş gününde bu vesileyle toplanmış bulunuyoruz. Beraberinde toplumumuzda hareketsiz bir yaşamdan dolayı kronik hastalıklarda artış görülmektedir. Özellikle kalp-damar hastalıkları obezite ile beraber hipertansiyon, diyabet ve osteoporoz hastalıkları toplumumuzda giderek artıyor. Bununla ilgili fiziksel aktiviteleri arttırmak adına ve kronik hastalıkların yaşam tarzında fiziksel aktivitenin yer alması anlamında bu yürüyüşü düzenledik. Bakanlığımız 'Her gün 10 bin adım' sloganıyla hareketli bir yaşam çağrısı yapmakta ve yürüyüşü günlük aktivitelerimizin içerisine kolayca yerleştirmemiz için önerilerde bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
“Fiziksel aktivite ile spor karıştırılmamalı”
Fiziksel aktiviteler spor ile eş anlamlı olduğunu fakat aslında fiziksel aktivitenin sporun dışında kas ve iskelet sistemiyle gün içerisinde yapılan bütün aktivitelerden oluştuğunu söyleyen Dr. Selma Heves Yılmaz; “ Enerji harcayarak yaptığımız aktivitelerimiz ve bunun dışında belli bir yorgunlukla sonuçlanan aktivitelerimizdir. Yaptığımız sporun dışında ayrıca günlük hayatımızda belirlediğimiz fiziksel aktiviteleri de yapmamız gerekiyor. Küçük yaşlardan itibaren okul çağında gençlerimize fiziksel aktiviteleri alışkanlık haline getirmemiz ve hayat bilinci olarak kazandırmamız gerekir” dedi.
Düzenlenen yürüyüş etkinliğine İl Sağlık Müdürlüğü personelleri, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Onur Çakar, halk sağlığı müdürlüğü personelleri, Devlet Hastanesi acil personelleri, Alper Yazoğlu Ortaokulu, Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu, Geleneksel Çocuk Oyunları Gençlik Ve Spor Derneği (ÇODER) öğretmen ve öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.
Geleneksel Çocuk Oyunları Gençlik Ve Spor Derneği (ÇODER) öğretmenleri eşliğinde, çocuklara sokakta neler oynayabilecekleri ve sokak oyunları ile ilgili aktiviteler yaptırıldı. Evde teknolojiye bağlı kalmayıp dışarıda sokak oyunları ile hareketli yaşama dikkat çekmek amacıyla farkındalık oluşturuldu.
Etkinliğin sonunda katılımcılara elma, su ve diş fırçası ile diş macunu dağıtıldı.
Özlem Ceylan