FUAR, YAZARLARIN KATILIMIYLA AÇILDI

Edirne 7'inci Kitap Fuarı Onur Konuğu Gazeteci/Yazar İsmail Saymaz'ın katılımıyla kapılarını kitapseverlere açtı.

FUAR, YAZARLARIN KATILIMIYLA AÇILDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fuarın açılış gününde Yazarlar İsmail Saymaz, Serap Derya Uysal, Aydın Ilgaz, Nilgün Ilgaz, Muhammed Yavaş, Ayhan Tunca, Nil Pröttel, Savaş Ünlü, Sabriye Cemboluk, ve Yaren Atalar kitapseverlerle bir araya geldi. Açılışa Edirne Vali Vekili Yusuf Güler, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne Baro Başkanı Av. Alper Pınar, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, İyi Parti İl Başkanı Ekrem Demir, Fuarın Onur Konuğu Gazeteci-Yazar İsmail Saymaz ve çok sayıda kitapsever katıldı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türk Silahları Kuvvetlerine destek olmak amaçlı kentin ana arterlerini Türk bayrağı ile donatmaya başladıklarını belirterek, “İsterim ki tüm hemşerilerimiz evlerine işyerlerine bu harekat devam ettiği müddetçe Türk bayraklarıyla süsleyerek ordumuzun Kahraman evlatlarına destek olmayı sürdürsünler.” Dedi.

“Edirne Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir okuma oranına sahip”

Bu yıl 7’incisi düzenlenen kitap fuarının Edirne’nin kültür ve sanat yaşamında önemli bir yer edindiğini dile getiren Gürkan, “Bundan 2 yıl önceki rakamla ifade etmem gerekirse yani 5’inci kitap fuarımızdaki ziyaretçi sayımız 45 bindi. Edirne nüfusu ölçeğine göre oldukça iyi sayılabilecek bir rakam. Gözlemlerimiz kadarıyla, Edirneliler gerçekten Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir kitap okuma sayısına oranına sahip.  Günümüz teknoloji çağında akıllı telefonlardan, tabletlerden, bilgisayarlardan artık dünyanın bütün kütüphanelerine bütün kitaplarına erişim şansımız olsa da o kitabın sayfalarını çıkardığı ses verdiği topu hiçbir şeyle değişmeyecek bir değer.” Açıklamalarında bulundu.

“Gençlerin kitap okumaktan vazgeçmemesi gerekir”

Kitap okumayı sevdiği için birçok kitap hediye aldığını belirten Başkan Gürkan, “Beni tanıyanlar bilir odamda masamın arkasında böyle kitapları biriktirdiğimiz yer vardır. Bizim orada kitaplar çoğalınca doğru evdeki kütüphaneye gider. Bana diyorlar ki ya Başkanım niye bu kadar yer işgal ettiriyorsun yani yüzlerce binlerce kitap hatırı sayılır bir kitaplarımız var ne gerek var aç interneti istediğin kitabı oku. Ama mesele o değil sadece bu kitabı elinize aldığınızda o elinize ana duygusu o bakmanız hissetmeniz tutmanız dokunmanız gerek. Dünyada çok az şeyin size verebileceği bir keyfe sahip. O yüzden özellikle gençlerimizin ve çocuklarımızın kitap okumaktan kitabı doğrudan elini almaktan vazgeçmemesi gerekir.” İfadelerini kullandı.

“Büyük bir Fuar Merkezi’ni Edirne’ye kavuşturacağız”

Bu yıl yer darlığı nedeniyle 70’in üzerinde başvuru yapan yayınevinden ancak 48 tanesini alabildiklerini belirten Gürkan, “Hem kitap fuarımızı hem de diğer fuarlarımızı yapabileceğimiz bir Fuar Merkezi'ni umuyorum ki Edirne’ye kavuşturacağız. Ticaret ve sanayi odamızda valiliğimize belediyemizde Edirne'nin diğer yerel faktörleri ile yerel dinamikleri ile bunu mutlaka Edirne'ye kazandırmak arzusu ve azmiyle 48 değil 78-90 808 Yayınevi koyabileceğiz. İnanıyorum ki Edirne gibi Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkeleri ve ideallerin peşinde koşan bir kentin çağdaş insanlarına yayınlarını tanıtmak için mutlaka Edirne’ye gelecekler. Ben 7’inci kitap fuarımızın başarılarla dolu geçmesini diliyor keşfeden tüm yayınevlerini ve bugün Onur konuğumuz başta olmak üzere gelecek tüm yazarlara tüm Edirneliler adına tekrar hoş geldiniz diyorum” dedi.

“Kitaplar geleceğimizi planladığımız en önemli etken”

Edirne Vali Vekili Yusuf Güler’de “Konfüçyüs gibi milattan önce 6’ncı yüzyılda yaşamış bir bilge insan şöyle diyor; ‘Tanrım! Bana çiçek dolusu bir bahçe ve içi kitap olan bir ev hediye et’ Yani gerçekten kitaplar 7'den 70'e hepimizin geleceğimizi şekillendiren, geleceğimizi planladığımız en önemli etken. Bizim ve gençliğinizin gelişimini sağlayan en önemli etkenlerden bir tanesi. Bu bağlamda kitap fuarının ilimizin kültürel gelişimine pozitif katkılar sunacağını düşünmekteyim.” Dedi.

“İlk defa bir kitap fuarına onur konuğu olarak davet edildim”

Birçok kez kitap fuarına katıldığını söyleyen fuarın onur konuğu gazeteci - yazar İsmail Saymaz, “Bu yüzden her zamankinden daha da heyecanlıyım. Onur Konuğu nasıl olunur, onu da pek beceremiyorum, ne yapmak gerekir onu da pek bilmiyorum. Aslında ailem Erzurumlu ama ben Rize’de doğdum, büyüdüm. Maalesef ki geçen yıl Erzurum’daki kitap fuarına Sayın Başkanın özel gayreti ile gidemedim. Rize’de ise Kültür Sanat Sarayı’nı vermediler bize. Ne mutlu bana ki şuan bulunduğum memleketin tam tersi bir noktada Batı’da, Edirne’de yazdığım haberler ve yazdığım kitaplar takip ediliyor ve bana bu onur, bu şeref layık görünüyor. Umarım anamın babamın memleketi Erzurum’a böyle kıymetli bir valimiz atanır; kendi memleketim Rize’ye de Recep Ağabey gibi iyi bir belediye başkanı seçilir de kendi toprağımıza rahat rahat girer, çıkarız. Bu tür engellerle karşılaşmayız, diye umuyorum.” Dedi.

“Edirne bizi ayakta tutan bir şehir”

Yıllardır gazetecilik yaptığını dile getiren Saymaz, “Hangi ilden nasıl haber geleceğini az çok tahmin edebiliyorum. Kimse yanlış anlamasın. Mesela bizim Erzurum’dan 4 haber geldiyse bir tanesi kesin ayı insanı boğdu haberidir. Rize’den bir haber geliyorsa, kesin o kavga haberidir. Bunu belirtmek zorundayım. Edirne, ne zaman ajansları tarasak ve yüzümüz gülerse, içimiz ısınırsa, o gün masadan moralle kalkıyorsak Edirne’den ve Trakya’dan gelen haberler sayesindedir. Yaşam standardımızı yükselten, bizi ayakta tutan, köklerimizi diri tutan gelişmelerin ucu illaki Edirne’ye, Trakya’ya dayanmaktadır. Zaten bizi 100 yıldır bağımsız bir vatan, bağımsız bir devlet sahibi yapan iradenin buraya ve buraya gelenlerin çocuklarının eseri değil midir? O nedenle de 100 yıllık ödenmeyecek bir teşekkürü de hak ettiğinizi vurgulamak isterim. Barış Pınarı Harekâtı’nda mücadele veren bütün Mehmetçiklerimize başarılar diliyorum, Allah onlarla olsun.” Açıklamalarında bulundu.

48 seçkin yayınevi ve 74 yazara evsahipliği yapacak olan Edirne 7’inci Kitap Fuarı, Öztaş Global Garden’da 20 Ekim 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Burcu Temel