GAZİLER GÜNÜ TÖREN İLE ANILDI

Edirne'de Mustafa Kemal Atatürk'e Gazi Unvanı ve Mareşal Rütbesi verilmesinin yıl dönümü ve 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

GAZİLER GÜNÜ TÖREN İLE ANILDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Saraçlar Caddesi’nde bulunan Atatürk Anıtı’ndaki etkinlik koronavirüs tedbirleri göz önünde bulundurularak kısıtlı sayıda katılımcı ile gerçekleştirildi. Tören anıta çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti.

Gerçekleştirilen törende açıklamalarda bulunan Maliye Teğmen Adem Topal, Türk milletinin esareti asla kabul etmeyeceğini belirtti. Topal; “Her karışı şehit kanıyla sulanmış mukaddes vatan topraklarının savunulması uğruna hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazi onuruna erişen kahramanların kıvanç gününü kutlamanın derin heyecanı içindeyiz. Ayrıca sergilediği üstün komutanlık dehası cesaret ve kahramanlığın milletimizce takdir edilişinin bir nişanesi olarak TBMM tarafından ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazi’lik’ unvanı ve ‘Mareşal’ rütbesi verildiği günün de yıl dönümüdür.” Dedi.

Muharebe sırasından en büyük rütbenin şehitlik olduğunu belirten Teğmen Adem Topal, şehadet şerbetini içemeyen kahramanların hak ettikleri gazilik unvanını büyük bir gururla taşıdıklarını belirtti. Topal; “Gazilik unvanını alan Ulu Önder Atatürk, Gazi unvanı ile anılmaktan büyük bir guru ve şeref duyduğunu şu sözleri ile ifade etmiştir. ‘Kahraman Türk ordusu, sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferlerin millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeyi ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım.’” İfadelerini kullandı.

Türk askerinin atalarının emanetine sahip çıktığını belirten Teğmen Topal; “Bayrakları Bayrak Yapan Üstündeki Kandır, Toprak, Eğer Uğrunda Ölen Varsa Vatandır.’ Diyerek toprakları vatanlaştıran atalarımızın emanetine sahip çıkmak için ‘Ölürsek Şehit, Kalırsak Gazi’ oluruz düşüncesiyle her türlü düşmana karşı kahramanca mücadele veren Türk askeri ve taşıdığı bu yüce birliğimize kast edenlerin kirli emelleri asla gerçekleşmeyecektir. Bağrından böylesi kahramanlar çıkaran bu asil milletin bir ferdi ve onun şanlı ordusu Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mensupları olarak sizlerle gurur duyacağız.Ülkemizin bugün ulaştığı seviye başta Kurtuluş Savaşı olmak üzere, Kore'de, Kıbrıs'ta, teröristle mücadele harekatında, 15 Temmuz hain darbe girişiminde, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında, Cerablus'ta, El-bab'ta ve Afrin'de hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin eseridir.” Şeklinde konuştu.

Gazi Fevzi Demir, 19 Eylül’ün Türk vatanseverliği ve Atatürk ile bütünleştiğini ve taçlandığı gün olduğunu belirten Demir; “Dün olduğu gibi bu günde aynı inançla bu aziz vatanın birliğine ve bölünmezliğine ulusal değerlere saldıran iç ve dış mihraklara karşı her zaman kanımızı akıtmaya canımızı feda etmeye hazırız. Türk milleti bunun en güzel örneğini İstiklal Savaşı’nda, Çanakkale Dumlupınar’da Sakarya’da, Kıbrıs’ta 15 Temmuz’da meydane gelen hain FETÖ darbe girişiminde göstermiştir.” Dedi.

Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilen törene Edirne Valisi Ekrem Canalp, 54’üncü Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne EmniyetMüdürü Ali Kemal Kurt, Edirne Jandarma Komutanı Abdulkadir Seri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Edirne Şubesi Başkanı Ahmet İsmailoğlu, gaziler ve kentte bulunan kurumların müdürleri katıldı.

Ogün Kurkan