'Geç kalınmış bir uygulama'
Şubat Ayı içerisinde Kartal'da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin ise yaralandığı 8 katlı binanın çökmesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçerek genelge gönderdi. İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Nihat Çolak, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Çolak, geç kalınmış bir uygulama olduğunu ve bir çalışma yapılması için illaki bir afet yaşanması gerekmediğini vurguladı.
Son zamanlarda bina çökmelerinde artış görülmesiyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Riskli binaların 3 ay içerisinde bakanlığa bildirilmesiyle ilgili 81 ile genelge gönderildi.
Genelgenin içeriği
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gönderdiği genelgede, “Bu kapsamda kentsel dönüşüm stratejisi belgesinin hazırlanmasına yönelik ilke ve esaslar çerçevesinde il sınırları içerisinde bulunan büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlıklarınca kentsel dönüşüm stratejisi belgesinin hazırlanması ve yetki sınırları dâhilinde bulunan en riskli alanların 3 ay içerisinde bakanlığa bildirilmesi gerektiğinin ilgili belediyelere iletilmesi hususunda gereğini rica ederim” ifadeleri yer alıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un 81 ile riskli binalar ile ilgili genelge gönderdi. Riskli alanların 3 ay içerisinde bakanlığa bildirilmesi gerekiyor.
Kararı Eleştirdi
İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Nihat Çolak, seçim öncesi yapılan ve son yaşanan yıkımlardan sonra acele alınan bir karar olduğunu düşündüğünü söyledi.
Oda temsilcisi Nihat Çolak; “Gerçekçi bir yaklaşım değil. Edirne açısından bakacak olursak bizim elimizde henüz bir veri yok. Olunca destek veririz. Ama öncelikle kamu binalarından başlamak üzere özellikle toplu bulunan binaların deprem performans analizlerinin yapılması gerekir. Öncelikle kamu binalarının tamamlanması gerekir, sonrasında belediye sınırları içerisinde belediyenin de vasıtasıyla bu yapıların yapım yıllarına göre hepsinin bir envanterinin çıkarılması doğru bir şeydir. Bizim de beklediğimiz bir çalışmadır” dedi.
“Bu konuda koordineli çalışılması gerekir”
Yapı stokunun depreme yönelik durumunun çok önceden belirlenmesi gerektiğine değinen Çolak, buna göre de tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
İnşaat Mühendisleri Odası olarak kendilerinden şuana kadar henüz her hangi bir yardım ve destek talep edilmediğini söyleyen Nihat Çolak, “Konuya ilişkin genelge, Valilik ve çevre ve şehircilik il müdürlüğüne gelir diye düşünüyorum. Bir çalışma yapılacaksa bizim gibi meslek kuruluşlarında da destek isteyebilirler. Biz desteğimizi hiç esirgemiyoruz. Bu konuda koordineli bir şekilde çalışma yapılması gerekir. Hem işin içinde olan meslek kuruluşlarıyla hem de müdürlüğün işbirliğinde yapılmalı. Belediye ve çevre şehircilik il müdürlüğünün yapması gereken bir çalışma ama biz de elimizden geleni yaparız.” İfadelerine yer verdi.
Bu uygulamanın geç kalınmış bir uygulama olduğunu vurgulayan Çolak; İllaki başımıza bir olay bir afet geldikten sonra mı böyle bir genelge yapılmalıydı diyerek sitemde bulundu.
Özlem Ceylan