Geçici listeye alındı

Sultan II. Bayezid Külliyesi Unesco Dünya Kültür Mirası geçici listesine alındı. Rektör Prof. Dr. Tabakoğlu, 'Alınan karar Üniversitemiz adına gurur vericidir' dedi.

Geçici listeye alındı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Sultan II. Beyazıt Külliyesinin Unesco Dünya Mirası adaylık başvurusunun kabul edildiğini belirten Rektör Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, “İçinde bulunduğumuz 2. Beyazıt külliyesi UNESCO Dünya Mirası adaylık başvurusu kabul edildi. Aday listeye alındı, bu çok sevindirici bir haberdir. Bunun için burada toplandık. Bu dosyayı hazırlayan üniversitemiz bünyesinde kültürel koruma uzmanı olan Sn. Yaşagül Ekinci’nin bu konuda gerçekten çok büyük emeği var. Selimiye’yi, Uzunköprü’yü Bergama ve Gaziantep UNESCO dosyalarını da kendi hazırlamıştı. Şimdi üniversitemiz bünyesinde bir uzman olarak 2. Beyazıt külliyesinin de dosyasını kendisi hazırladı. Bu sevinçli haberi kendisinden aldık.  Bu gerçekten çok tarihi bir gün. Biz çok büyük bir milletiz. Edirne’ye gelen bizim medeniyetimiz burada 100 yıl başkentlik yaptı. Bu 100 yıl süresinde Avrupa Bizans medeniyetleriyle olan örtüşmesinde şunu ispat etti. Bu medeniyet hem akıllarda hem gönüllerde Avrupa medeniyetinin üstündedir. Bu güçler sayesinde Üsküp’ü aldı İstanbul’u fethetti. Fatih sultan Mehmet Edirne’de doğdu büyüdü 7 dil biliyordu bir mühendisti bir alimdi. Onun evladı 2. Beyazıthan bu külliyeyi buraya kurdu. Biz de hazine bulucu gibi neler yaptıklarını yavaş yavaş araştırarak görüyoruz ki inanılmaz müthiş bir medeniyet var. her bir rektörümüzün çok değerli katkıları olmuştur. Ama Sn. Ratıp Kazancıgil hocamızın başlangıcıyla iteklemesiyle ve halen burada başında durarak her şeyi organize ederek yaptığı bu iş ile bu noktaya gelindi. Bu çok gurur verici bir şeydir. Biz Tıp fakültesine  başlayan her öğrencimize beyaz önlük töreni yaptıracağız. Ve diyeceğiz ki biz 1982 de kurulmuş bir üniversite değiliz. 1488 yılında kurulduk. İşte gördüğünüz gibi burası. Avrupa insanları yakarken biz burada güzel tedavi uygulamalarıyla insanları iyileştiriyorduk. Tedaviler ücretsizdi. Artık kendi medeniyetimizi kendi üslubumuzla burada şekillendireceğiz. Ve ilk dersi burada vereceğiz” dedi.

“3. KEZ KAZANIYORUZ”

Edirne’nin çok şanslı olduğunu belirten Uzman Yaşagül Ekinci, “Edirne 3. Kez dünya mirası statüsünü kazanan bir kenttir. Ve üstelik Kırkpınar ile de aslında somut olmayan kültürel değer UNESCO statüsünde bununla beraber 4’tanedir. Sadece 4 tane UNESCO statüsünü kazanan bir yer dünyada kaç tane vardır, kaç şehre nasip olmuştur? Bunu düşünürsek Edirne’nin ne kadar özel bir yer olduğu ortaya çıkıyor. Ben de bu özellik üzerinden üniversitemizle ilgili bir basın bülteni hazırlamıştım bunu da takdim etmek istiyorum. Öncelikle 1980’lerde bu külliyenin üniversitemize tahsisi çok yeni çok güzel bir birliktelik doğurmuştur. o da şöyle ki üniversiteler biliyorsunuz ki bilim üretme mekanıdır. Trakya Üniversitesi çok şanslı. Çünkü bir üniversite olarak tarihte bu görevi yerine getirmiştir. Tarihte Tıp Fakültesi olarak bilim merkezi olarak hizmet vermiş bir merkez kendisine tahsis ediliyor. Bu dünyada çok nadir görülen bir birlikteliktir. UNESCO’nun aday listesinde şu anda 175 ülkeden 1600 e yakın varlık var. fakat bunların içerisinde buradaki özelliklere sahip bir bilim merkezi  daha yok. Ben 1-2 yıl içerisinde asıl listeye girebileceğimizden eminim. İlk başvuru bu sene Nisan ayında yapılmıştı. Ve 6-7 aydır takibindeyiz bu konunun” dedi.

Toplantıya Dr. Ratıp Kazancıgil’de katılarak Külliye ile ilgili bilgi verdi.

Haber Merkezi