Geleceğe Hazırlığın İlk Adımı Lise hayatı

Bireyler lise eğitimiyle birlikte hayatlarını şekillendiriyor, geleceğe hazırlık yapıyor. Lise eğitimi süresince öğrenciler sadece öğrenim görmüyor kişisel gelişim ve sosyal becerilerini de geliştiriyor. TED Edirne Koleji Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Hanife Özkan, lise eğitiminin bireylerin hayatındaki etkilerini değerlendirdi.

Geleceğe Hazırlığın İlk Adımı Lise hayatı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Eğitim hayatının önemli basamaklarından biri olan lise dönemi, bireylerin hem akademik hem de sosyal anlamda geleceğe hazırlandığı için kritik bir süreç olarak görülüyor. Eğitim uzmanları, lise yıllarının sadece ders başarısıyla değil, aynı zamanda kişisel gelişim ve sosyal becerilerle de ön plana çıktığını vurguluyor. Lise hayatından sonra doğru meslek seçimine bağlı akademik kariyer bireylerin geleceğinin altyapısını oluşturuyor.

TED Edirne Koleji Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Hanife Özkan, lise eğitiminin bireylerin hayatındaki etkilerini değerlendirdi.

“Lisede kimliğimiz belli olur”

Ortaokuldan yeni mezun olarak başlanılan lise eğitiminin 4 yıl sürecek önemli bir dönem olduğunun altını çizen Özkan, “4 yıllık süreç içinde birçok farklılık geride kalır. Ergenlik dönemi ve duygu karmaşaları neredeyse son bulmuş olur. Gençler akıl ve mantıkla hareket etmeye daha yatkın olur. Yetişkin olarak girdikleri ilk sınav bile üniversite giriş sınavıdır. Ve belki de böyle bir döneme ev sahipliği yaptığı için herkesin zihninde lise yılları unutulmaz anılarla doludur. Lise arkadaşlıkları ömür boyu devam eden arkadaşlıklar olur. Peki neden? Çünkü lisede kimliğimiz belli olur, yani kim olduğumuzu buluruz. Bu zorlu yolculukta da yanımızdakilerin, bu mücadeleyi bizimle verenlerin unutulmaz olması doğal değil mi zaten. Hatta bu dönemde yanımızda olan arkadaşlarımızın ortalamasıdır bizim kim olduğumuz.  Bu sebeplerle de bu yıllardaki arkadaş seçimi büyük öneme sahiptir.” Dedi.

Özkan, ortaokuldan liseye geçen gençlerin genelde liseden çekindiğini ifade etti.

Lise eğitimiyle öğrencilerin değişen derslere, alan seçimlere, meslek seçimlere ve daha katı kurallara alışmasının kolay olmadığını dile getiren Özkan, “Mesela Ödül ve Disiplin Kurulu, sadece disiplin sözcüğüyle akla gelir. Oysaki ödül yönü daha ağır basar. Disiplin de TDK’ye baktığımızda düzen demektir sadece. Çünkü her şeyin anahtarı düzendir. Düzenli olan başarıya ulaşır ya da hedef her neyse düzen ile mümkün olabilir. Örneğin kilo vermek isteyen biri düzenli spor ve diyetle hedefine ulaşır. Biz bu sistemi eğitimde uygulamış oluyoruz. Düzen sadece lisede başlamaz, eğitim-öğretimin tamamında vardır aslında.” Şeklinde konuştu.

“Sosyal sorunluluk projelerine katılım çok önemli”

Özkan, kimliğin oluştuğu lise yıllarında benlik algısının geliştiğini ve bireyin kendi kurallarını oluşturduğunu aktardı.

Lisede yapılan sosyal sorumluluk çalışmalarının öğrencilerin sorumluluk sahibi, empatik olma, çevresinde olup bitenlere karşı duyarlı olma, farkındalık sahibi bireyler olarak yetişmelerine katkı sağladığını söyleyen Özkan, bireyin yetiştirilmesindeki ana hedeflerden birisinin doğru davranış olduğuna dikkat çekti.

“Eğitim her zaman öğretimden önce gelir”

Özkan, doğru davranış şeklinin öğretilmesi konusunda sosyal sorumluluk projelerinin önemli bir yer tuttuğunu belirtti ve şöyle devam etti

“Lise yaşamında düzeni, disiplini, doğru hedef belirlemeyi ve bu hedefleri gerçekleştirmeyi, bireysel farklılıklara duyarlı olmayı, topluma uyum sağlamayı öğrenenler yetişkin olduklarında daha az hata yapar, daha az problemle karşılaşırlar. Karşılaştıklarında doğru problem çözme becerilerini ileriki yaşamlarına taşırlar. Okullar eğitim-öğretimin birlikte yürütüldüğü kurumlardır. Öğretim akademik dersleri kapsarken, eğitim temel hayat becerilerini öğretir. Unutmayın ki eğitim her zaman öğretimden önce gelir.”