Gençler Türkiye Şampiyonasının ev sahibi Edirne olacak

Edirne'de Meriç Nehri üzerinde düzenlenecek Gençler Türkiye Kupası için hazırlıkları devam ediyor. Parkur kurulumu başladı. Konu ile ilgili açıklama yapan TED Edirne Koleji Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba, ''Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir uluslararası parkurumuz oldu'' Dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Gençler Türkiye Şampiyonasının ev sahibi Edirne olacak

Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen kürek festivallerinin yanı sıra Edirne’de ilk kez resmi kürek şampiyonası düzenlenecek.

Meriç Nehri üzerine yapılacak parkurda gerçekleştirilecek şampiyona için hazırlıklar sürüyor.

Türkiye Kürek Federasyonu ve TED Edirne Koleji Kürek Kulübü iş birliğiyle düzenlenecek Gençler Türkiye Kupası kapsamında Meriç Nehri’ne parkur kurulumu için nehre indirilecek malzemeler kente geldi.

Parkurun iskeleti için gerekli tonozlar vinçli katamaran yardımıyla nehre bırakılıyor.

Temmuz 12-14 tarihlerinde gerçekleştirilecek yarışma için parkur kurulumu hızla devam edecek.

Kurulan parkurun U-23 Avrupa Şampiyonası dahil birçok ulusal ve uluslar arası organizasyonda kullanılabilmesi hedefleniyor. 

Türkiye Kürek Federasyonu Genel Sekreteri Uğur Kılıç ve TED Edirne Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba çalışmaları yerinde inceledi.

İba, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2020 yılında başlayan süreçte parkur kurma noktasına geldiklerini ve şampiyonaları sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

Meriç Nehri’nde Türkiye parkuru yapma hayallerinin gerçekleştiğini ifade eden İba, “Hayallerimiz gerçek oldu, devletimizin bakanlığımızın desteğiyle, federasyonumuzun desteğiyle. Biliyorsunuz önümüzde eylül ayının ilk haftasıyla birlikte Avrupa Kürek Şampiyonası ondan sonraki hafta Balkan Kürek Şampiyonasına ev sahipliği yapacağız. Öncesinde de gördüğünüz üzere platformlar gelmeye başladı. Bunlar Meriç Nehri'nde kurulacak olan kürek parkuru platformlarını hizalamak için, kurmak için yardımcı olacak aletler bunlar. 12-14 Temmuz arası nehirde Gençler Türkiye Şampiyonası olacak. Şu anda çalışmalar son sürat devam etmekte.” Dedi.

İba, şampiyonaya 400’ü aşkın sporcunun katılacağını vurguladı.

Şehirdeki otellerin doluluk oranının artığını dile getiren İba, sporcuların rezervasyon yapmaya başladığını belirtti.

Nehre platform kurulumuna başlandığını dile getiren İba, 12-14 Temmuz’da düzenlenecek şampiyonayla şehirde rengarenk görüntülerin oluşacağına dikkat çekti.

Amaçlarının seyircilere sorunsuz bir şampiyona izletmek olduğunu söyleyen İba, nehirdeki su seviyesinin arttığını, hazırlıkların tamamlanmaya başladığını ifade etti.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye’nin uluslararası kürek parkuruna sahip olduğunu ifade eden İba, “Yurt içi şampiyonalarını Sapanca'da, Haliç'te, başka başka yerlerde yapılıyor ama uluslararası şampiyona ilk defa yapılıyor. Cumhuriyet tarihinde ilk defa uluslararası bir şampiyona yapılacak, eylül ayının ilk haftası ve ikinci haftası. Akabinde Milli Takım artık kamplarını burada yapacak, diğer takımlar kamplarını burada yapacak. Burası resmi bir saha oldu. Sonrasında temennimiz Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak. Federasyon başkanımıza vizyonuna inancımız tam, ekibimizin vizyonuna inancımız tam. Uluslararası camiayla da münasebetleri ve ilişkilerinin çok iyi olduğunu biliyoruz. Onun da desteği ile umuyorum ki önümüzdeki yıl Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için adımlar atılmaya başlanacak.” Şeklinde konuştu.

Şampiyonaların şehre kazandırılma sürecini anlatan İba, “Biliyorsunuz Türk Eğitim Derneği'nin burada bir okuluna sahibiz biz. Gençlerin eğilimini değiştirmek adına, sadece okulumuza değil biliyorsunuz bizim Türk Eğitim Derneği'nin yaşadığımız şehre karşı da sorumluluğu olan bir misyonu var. Bu misyon çerçevesinde de birçok okulun farklı alanlarda branşlaşmaları var, kimisi binicilikte, kimisi basketbolda. Biz de şehrimizin içinden üç nehir geçtiği için bunu kendimize motto edinerek kürek sporunu burada yapabilir miyiz diye yola çıktık. 2020 yılında başladık. Biraz daha araştırınca uluslararası camianın burada maç yapabileceği bir yer olmadığını fark ettik. Serüven başladı. Artık temelleri atıldı. Burası dünyanın bir sahası ama Edirne ev sahipliği yapacak. Doğal bir saha burası, yapay suni bir saha değil burası. Bu da bize ve gelecek olan sporculara ayrı bir haz verecektir. Mevsimsel olarak da iklim şartları olarak da birçok ülkeye göre daha avantajlı durumdayız. Burası korunaklı bir saha. Sporcular burada keyifle kürek çekecek. Nehir kenarlarındaki peyzajlar da bitmek üzere. Bu da buraya ayrı bir değer ve güzellik katacak.” İfadelerini kullandı.

İba, takvimde birçok şampiyonanın bulunduğunu vurgulayarak Meriç Nehri’nin resmi parkur olduğunun altını çizdi.

Amaçlarının senede 15’i aşkın kürek organizasyonunu Edirne’de gerçekleştirmek olduğuna dikkat çeken İba, nehirde 365 gün faaliyet olacağından bahsetti.

Parkurun şehre katacağı değerleri de aktaran İba, “Bu ne demek gençlerin eğilimi değişecek demek bu ne demek şehre turizm anlamında ciddi katkı olacak demek, bu ne demek farklı farklı kültürlere ev sahipliği yapacağız demek. O yüzden çok mutluyuz, gururluyuz. Devletimize çok teşekkür ederiz özellikle bakanlığımıza, valiliğimize, federasyon başkanımıza ve ekiplerimize çok teşekkür ederiz.  Sizlere desteklerinizden dolayı çok teşekkür ederiz. Başından beri bizi yalnız bırakmadınız.” Dedi.

Türkiye Kürek Federasyonu Genel Sekreteri Uğur Kılıç da kurulumu başlayan parkurun Türkiye’de bir benzeri olmayacağını söyledi.

Avrupa'nın önde gelen parkurlarından birinin Edirne'de olacağını dile getiren Kılıç, TED Edirne Koleji Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba'nın öncü çalışmalarıyla nehrin su sporlarına kazandırıldığını ifade etti.

Kılıç, "2 bin metre uzunluğunda olimpik bir parkur oluşturuyoruz. Uluslararası standartlarda yapılıyor ve Mehmet Müezzinoğlu Köprüsü'nden Meriç Köprüsü'ne doğru bir yarışma güzergahı olacak. Uluslararası standartlı parkurlar 6 kulvarlı oluyor, burada yapılan parkurda alanın genişliğinde faydalanıp 9 kulvarlı yapılacak. Parkur yurt dışından pek çok ülkenin ilgisini çekiyor ve takımlar Edirne'de kamp yapmak için talepte bulunuyor” dedi.

Doğukan Vurgun