Genel Müdür Atabay TED Edirneli Öğrencilerin Evine Konuk Oldu
Türk Eğitim Derneği Genel Müdürü Sevinç Atabay, TED Edirne Koleji'nin canlı yayın konuğu oldu. Eğitimden, aile içi ilişkilere, hobi edinmeden, sınavlara kadar öğrencilere birçok konuda bilgi veren Atabay, TED Edirne Koleji 8'inci Sınıf Öğrencisi Nisa Kaplaner'in  sorularını yanıtladı.
“Online Öğretim Geri Dönüşleri Nasıl Oldu?”
16 Mart’ta okulların koronavirüs dolayısıyla kapanmış olduğunu ve 2 hafta sonrasında uzaktan öğretimin başlamış olduğunu dile getiren Türk Eğitim Derneği Genel Müdürü Sevinç Atabay, online eğitime uzaktan öğretim dediğini ve eğitimin bir bütün olduğunu söyledi.
Okullarda öğrencilerin öğretmenleriyle ve arkadaşlarıyla birlikte olmasının duygusal yapıyı geliştirdiğini belirten Atabay, “Ev ortamında gelişen sosyal ve duygusal yapı başka bir şeydir. Okul ortamında ise bambaşkadır. Ben bir eğitimci olarak gerekeni yapıyorum. Öğretmenlerinizle birlikte birbirinizi özlediyseniz sizi buluşturuyoruz. Robotlar gelecek her şeyi yapacaklar ama öğretmenin yerini alamayacaklar. Geçtiğimiz günlerde bir çalışma yaptım. Dünyanın hep bir kırılma noktası olmuş. O tarihlere baktığımızda okul hep aynı durumda kalmış. İleriye doğru öğretmenin ve okulun işlevi değişmeyecek. Ama hayatımıza online eğitim girecek. Öğretmenler, öğrenciler, veliler bunlara alıştı. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir anket düzenledim. Anne babalar mı okulu daha çok özledi, yoksa öğrenciler mi diye. Anne babalar daha çok özlemiş olarak çıktı.” Şeklinde konuştu.
“Sabır, akıl ve bilim insanlık için en önemli şey”
Anne babaların bu süreçte çocuklara karşı daha hassas olması gerektiğini söyleyen Atabay, “Birbirinizi desteklemeniz gerekiyor. Mevlana’nın bir sözü var, güçlü sabırlı ve akıllı olmamız gerekiyor. Bu süreçte ailelerinizin ve sizlerin bunu hatırlamasını istiyorum. Gücün 2 anlamı var. Ruhsal anlamda güçlüyüz. Bir de güçten kasıt bağışıklık sistemi güçlülüğü. Bağışıklık sistemimizi de güçlü tutmamız gerekiyor. Sabırlı olmak çok önemli. Bu süreç geçici günler. Kendimizi meşgul etmeyi bilmiyoruz. Bir insanın kendi yalnızlığını meşgul edecek bir şey bulması gerekiyor. Akıl olmadan da hiçbir şey olmuyor. Güç, sabır, akıl ve bilim insanlık için en önemli şey.” Dedi.
“Kendinize yepyeni hobiler edinebilirsiniz”
TED Edirne Koleji’nin uzaktan öğretimi güzel bir şekilde gerçekleştirdiğini dile getiren Atabay, yeni bir okul olmasına rağmen yeni ve güzel uygulamalara imza attığını vurguladı. Genel Müdür Atabay, “Öğrencilerin ne kadar konsantre olduğu önemli. Benim 7 ve 8’inci sınıf öğrencilere tavsiyem online başka platformlarda var. Kendinize yepyeni hobiler edinebilirsiniz.” İfadelerini kullandı.
“Öğrencilerin online öğretimlerde motivasyonunu nasıl arttırabiliriz?”
Çok küçük yaştaki öğrenciler için motivasyonu yüksek tutmanın pek doğru bir şey olmayacağını söyleyen Atabay, bu süreç zarfında anne ve babaya çok iş düştüğünü belirtti.
Küçük çocukları ekran başında tutmanın çok zor olduğunu dile getiren Atabay, “Okul ortamında her şey canlıyken bunu yapmak çok zor. Online eğitim de bunu gerçekleştirmek daha da zor. 5 yaş ve üstü olan çocukların ev işlerinde anne ve babalarına yardım etmelerinin onlar için farklı bir motivasyon sağlayacağını düşünüyorum. Bu süreçte buna ihtiyacımız var. Virüse yakalanmamak, sağlıklı kalmak bizim en büyük motivasyonumuz olmalı. Sizin bu arada kalan boşluğumuzu çok kısa bir süre içerisinde telafi edeceğiz. Kısa ama tam net bir canlı yayın sizler için daha anlamlı olur.” Diye konuştu.
“8’inci sınıflar sınava son 1 ay kala ne yapmalı”
Atabay, 40’ıncı yılında bir eğitimci olarak 8’inci sınıflara neden liseye geçme sınavı uygulandığını anlamadığını belirterek, “Önemli olan çocuğun kendisi. Böyle sınavlara sokup şu okula gitsin bu okula gitsin diye bir şey olmasına gerek yok. O çocuğun içinde varsa zaten her okulda başarılı olur. Önemli olan gerçekten hayat başarısı. Bir sınava hazırlanırken yaşadığınız stres ve kaygıyla ileride neler kaybettiğinizi bilmiyorsunuz. Aslında 8’inci sınıflara böyle bir sınav olmasına ben çok üzülüyorum. Bir gerçek var ki siz Haziran’da bir sınava gireceksiniz. Ama kaygılanmayın. Zaten bir okul bulur girersiniz. Dünyayı bulunduğunuz şehir kadar görmeyin. Dünya çok büyük. Aileleriniz sizi bir mesleğe yönlendirecekler. Ama siz sevdiğiniz işi yapın, zaten o işte en iyisi olursunuz. 8’inci sınıfta olup sınava gireceklere diyorum ki kaygılanmayın, rutinde devam edin, sorularınızı çözün ama kaygılanmayın.” Dedi.
“Kaygılanmayın, rutinde devam edin!”
12’inci sınıflar için mesleğe atılma sınavının önemli olduğunun altını çizen Atabay, “Tüm sınavlar aynı değil. O mesleğe atılma sınavı. Öncelikle sizin sağlıklı kalabilmeniz çok önemli. Bir okulu kazanıp oraya gitmeniz sizin o işi en iyi yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Ben sizin gerginliğinizin aileleriniz gerginliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Bu bir yük. Bu kadar yükü sırtınızda taşımanıza gerek yok. Bir virüs çıktı. Zengin demedi fakir demedi, din, ırk demedi. Herkesi vurdu bir anda. 2 aylık süre biz de bir farkındalık yaratmıyorsa çok üzülürüm. Yeni kelimeler yeni kavramlar giriyor hayatımıza. Anne ve babalarınızın da kendi gelişimlerini tamamlaması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
"TED Edirne Koleji öğrencilerinin ileride önemli bireyler olmasını istiyorum”
Okulun sadece akademik değil sosyal anlamda da bir şeyler öğrenilen yer olduğunu belirten Atabay, TED Edirne Koleji’nin öğrencilere sunulan bilgilerin çok değerli olduğunun altını çizdi.
TED Edirne Koleji öğrencilerinin ileride bu ülkenin liderleri, sanatçıları, önemli iş insanları olacağına inandığını söyleyen Atabay, “Ben TED Edirne Koleji’nin öğrencilerinin bu ülke için değer üreten bireyler olmasını istiyorum. Ben Edirne Koleji öğrencilerine sevgilerimi iletiyorum. Çok güzel bir okulda okuduklarını bilsinler. Tüm herkese sevgilerimi iletiyorum. Öğrenciler iç motivasyonlarını sağlasınlar ve çok öğrenmek istesinler.” Şeklinde konuştu.
Burcu Temel – Ogün Kurkan