Genetik deyip geçmeyin

Beyaz saçlar yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olarak kabul ediliyor. Fakat genç yaşta beyazlayan saçların nedeni sadece genetik olmayabilir. Çünkü bazı hastalıklar ya da zararlı alışkanlıklar saçların erken yaşlarda beyazlamasına neden olabiliyor.

Genetik deyip geçmeyin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Saçların beyazlaması, yaşlanma ile birlikte görülen doğal bir süreçtir. Saçların renginden sorumlu olan pigment, saç kökündeki bir hücreden geliyor.

Bu hücreler önemli miktarlarda melanin (koyu pigment) üretilmesi için genetik olarak kodlanıyor.  Zamanla melanin üretim kapasitesi azalıyor ve bu da saçlarda beyazlamaya neden oluyor.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte beyazlayan saçlar normal kabul ediliyor ancak genç yaşlarda görülen beyaz saçları "genetik" deyip geçiştirilmemesi gerekiyor.

Yetersiz beslenme saçın beyazlamasında büyük rol onuyor. Temel besin maddelerinden, özellikle de B12 gibi vitaminlerden, folik asit, demirden ve bakır ve çinko gibi minerallerden yoksun bir beslenme, erken beyazlamaya katkıda bulunabiliyor.

Kronik stres ve kaygı saçların erken beyazlamasına neden olabiliyorken tütün mamulleri gibi zararlı maddeler saçların köklerine zarar veriyor.

Aşırı alkol tüketimi de erken beyazlamaya katkıda bulunabilir. Yetersiz veya düşük kaliteli uyku, beyazlama sürecini hızlandırabiliyorken uyku eksikliği çeşitli vücut fonksiyonlarını bozabiliyor.

Saç ürünlerindeki kirlilik ve sert kimyasallar gibi çevresel kirleticilere ve toksinlere maruz kalmak, erken beyazlamaya katkıda bulunabiliyor. Bu maddeler saç köklerine zarar verebilir ve melanin üretimini engelleyebiliyor.

Hareketsiz yaşam tarzları erken beyazlamaya katkıda bulunabilir. Düzenli egzersiz daha iyi kan dolaşımını teşvik ediyor ve bu da gerekli besinlerin saç köklerine ulaşmasını sağlıyor.

Erken beyazlayan saçların en yaygın nedenlerinden biri B12 vitamini eksikliği olarak kabul ediliyor. Uzmanlar,  B12 takviyeleri almanın, saç dökülmesine yol açabilen yüksek homosistein seviyelerini azalttığını ve erken saç beyazlamasını önlediğini belirtiyor. Et, balık ve sütte bulunan vitamin, saç büyümesi ve sağlığı için gerekli olan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine de yardımcı oluyor.

Hipertiroidizm veya hipotiroidizm gibi tiroid probleminin neden olduğu hormonal değişiklikler de saçların erken beyazlamasına neden olabiliyor.