Gözler bireysel silahlanmaya çevrildi

Türkiye genelinde her geçen gün yaygınlaşan bireysel silahlanma, tehlikeli olayların yaşanmasına davetiye çıkarıyor. Edirne'de geçtiğimiz günlerde yaşanan acı olay, bu durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

Gözler bireysel silahlanmaya çevrildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de 17 Ağustos gece yarısı okul bahçesinde arkadaşının silahından çıkar kurşunla hayatını kaybeden 15 yaşındaki Duru Pakarda'nın vefatı tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Yaşanan olay sonrası bireysel silahlanmanın kolaylığı da kafalarda soru işareti oluşturdu ve tepkilere neden oldu.

18 yaşına girmiş her bireyin kurusıkı tabanca alıp gerçek silaha çevirebilmesi de toplum açısından büyük bir tehlike uyandırıyor. Gençlerin silaha kolayca ulaşabilmesi, olumsuz sonuçları da beraberinde getiriyor.  Kurusıkı tabancaların illegal yollarla gerçek silaha dönüştürülmesi birçok insanın hayatını tehlikeye atıyor.

Yapılan araştırmalar sonucu bireysel silahlanma konusunda 178 ülke arasında 14. sırada yer alan Türkiye’de, her 100 kişinin 12’sinde silah bulunduğu ve yaşanan silahlı cinayetlerin sadece yüzde 14’ünde ruhsatlı silah kullanıldığı tespit edildi.

Denetimlerin arttırması gerektiğini söyleyen Silah Uzmanı Türker Şenerge, Günümüzde kurusıkı silah edinme yaşı 18 iken gerçek silah edinme yaşının ise 21 olduğunu belirtti. Kurusıkı tabancanın erişim kolaylığına değinen Şenerge, internetten bile sipariş verilebildiğini aktardı.

Satışına engel olunabileceğini sanmadığını ifade eden Şenerge, herkesin farklı amaçla aldığına değindi.  Kuş korkutmak, bağ-bahçesine zarar gelmesini engellemek için alanların olduğunu söyleyen Şenerge, Denetimlerin arttırılması ve bu işleri yapanların daha iyi denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kurusıkıyı gerçek silaha dönüştürmenin kolay olmadığına değinen Şenerge, "Bu işlemi silah firmaları gibi donanımına sahip olan insanlar yapabiliyor. Normal bir vatandaşın ya da sanayide çalışan birinin böyle bir şey yapabileceğini zannetmiyorum. Çünkü bu namluyu açabilmesi bayağı profesyonel bir iş" dedi.

MUHABİR