Gözyaşlarıyla andılar

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104'üncü yıl dönümü dolayısıyla tüm yurtta olduğu gibi Edirne'de de tören düzenlendi. Anma programı Çanakkale'den sonra, Türkiye'nin en büyük şehitliği olan Edirne Asker Hastanesi Şehitliği'nde gerçekleştirildi.

Gözyaşlarıyla andılar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Asker Hastanesi Şehitliği'nde düzenlenen törende şehitler dualarla anıldı ve anıt mezarlara karanfiller bırakıldı.Törene, Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Erdin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Jandarma Komutanı Albay Alpaslan Doğan, rütbeli askerler, şehit yakınları, çok sayıda öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Saygı atışı yapıldı

Askerler tarafından yapılan saygı atışının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Anıta çelenk sunulmasının ardından, Edirne İl Müftüsü Emrulah Üzüm tarafından şehitler için dua okundu.Edirne Valisi Ekrem Canalp, şehitlik şeref defterini imzaladı. Canalp'in deftere yazdığı mesaj okundu.

Vali Canalp ve protokol, şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Törenlere katılan şehit aileleri, askerler ve vatandaşlar da şehitlerin adlarının yazılı olduğu bölümleri gezerek, karanfil bıraktı. Vali Canalp ve protokolün‘Şehitler Hatıra Ormanı’na fidan dikmesiyle sona eren program, Halk Eğitim Merkezi’nde devam etti.

Duygu dolu anlar yaşandı

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program günün anlam ve önemini belirten konuşmalar ve öğrencilerin gösterileri ile devam etti.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Üsteğmen Selahattin Bal, Çanakkale şehitlerini saygı ve rahmetle andıklarını söyledi.

Üsteğmen Selahattin Bal, “Tüm yokluk ve imkânsızlıklara rağmen, milletimizin kahraman evlatlarının şehadeti ve gaziliği pahasına kazanılan bu zafer, İstiklal Harbimize ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyetine giden bu yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur.Hayatını bu cengâver askerleri komuta ederek geçiren "Dünyanın hiç bir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere rast gelinmemiştir.” diyerek bu kahramanlara hayranlığını ifade eden Büyük Önder Ebedi Başkomutan Atatürk'le aynı duyguları paylaşan bizler, şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyoruz” dedi.

“Genç nesillere aktarılmasında en değerli hazinedir”

Üsteğmen Selahattin Bal, “Ülkemizin bugün ulaştığı seviye, başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı olmak üzere, Kore'de, Kıbrıs'ta, teröristle mücadelede ve yurt dışında icra edilen harekâtlarda hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimizin eseridir.Ulusumuzun var oluşunun, birlik ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri olan şehitlerimizin manevi varlıkları, tarih ve millet bilincimizin korunmasında ve sahip olduğumuz yüce değerlerin genç nesillere aktarılmasında en değerli hazinedir.Bu nedenle, şehitlerimizin aziz hatıraları nesilden nesile, sonsuza dek yaşatılacaktır.” ifadelerine yer verdi.

ÖğretmenÜsteğmen. Selahattin Bal, “Bu duygu ve düşüncelerle, başta Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere, vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna, canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz” şeklinde konuştu.

Çanakkale Zaferi'nin 104'üncü yılı dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.Başarılı öğrencilere ödüllerini veren Edirne Valisi Ekrem Canalp, ödül kazanan tüm öğrencilerin kızlardan oluşması üzerine "Edirne'nin kadınları yine başarılarını gösterdi. Edirne'de durum 10-0" dedi.

Yıldırım Beyazıt Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan gösteriler duygu dolu anlar yaşattı. Programa katılan şehit aileleri başta olmak üzere protokol ve vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

Düzenlenen anma programı hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi. Program çıkışı lokma tatlısı dağıtıldı. Törenin ardından Vali Canalp, esnafları gezerek hayırlı işler diledi.

Özlem Ceylan