Gündöndü hasadı devam ediyor, verim çiftçilerin yüzünü güldürüyor
Trakya'da bolluk ve bereketin simgesi olarak görülen ayçiçeğinde zorlu hasat dönemi başladı. Bu yıl çayır tırtılı zararlıyla mücadele eden üreticiler yağışlarında etkisiyle yüksek verim bekliyor. Ayçiçeğinde hasat mesaisinin yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor.
Bölgede bolluk ve bereketin simgesi olarak görülen ayçiçeğinde zorlu hasat dönemi başladı. Çiftçiler yıl boyunca verdikleri emeklerin karşılığını alabilmek için hiç durmadan çalıştı. Bu yıl çayır tırtılı zararlısıyla da mücadele eden çiftçiler bölgeye düşen yağışa orantılı veriminde artacağını söylüyor.
Türkiye'nin önde gelen ayçiçeği üretim merkezlerinden Edirne'de, üreticilerin hasat mesaisi başladı. Bölgede "gündöndü" olarak da anılan ayçiçeğinde erken ekim yapılan tarlalarda kuruyan ayçiçekleri biçerdöverlerle hasat ediliyor. Edirne’de yaklaşık 1 milyon dekarlık araziye ekilen ayçiçeğinin hasadının yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıllara nazaran yağışların yüksek olması ayçiçeğinde ekili arazileri olumlu etkiledi. Üreticiler yapılan ilk hasatta verimden memnun. Genel ortalamanın üzerinde seyreden rekolte dekara göre 180-200 kilogram arasında değişiyor. Bazı arazilerde ise verim 250-300 kilograma kadar yükseliyor.
“Şuana kadar biçilen yerlerden 250 ila 300 kilogram verim elde ettik”
Bu yıl çayır tırtılı ile mücadele ettiklerini dile getiren çiftçi Mustafa Yücer, “Mücadelemizi verdik, Allah'ın izniyle bugünlere getirdik ürünümüzü. Geçen yıla göre daha iyi gibi görünüyor. Zararlılara karşı ilaçlamalar zamanında yapıldı ve yağışların bol oluşu ekinin rekoltesini yükseltti. Vaziyet gayet güzel gidiyor. Edirne'de hasat yaklaşık bir milyon üç yüz bin dekarlık alanda gerçekleştiriliyor. Şu anda verim olarak iyi bir sonuç var elimizde. Tabi verim iyi ama fiyatlarında alım fiyatlarının da yetkililer tarafından biraz yükseltilmesi bizleri daha da mutlu eder. Şuana kadar biçilen yerlerden 250 ila 300 kilogram verim elde ettik. Yağ oranları da fena değil.” Dedi.
Bu yıl beklentilerini yüksek olduğunu ifade eden Avarız Köyü üreticilerinden Mesut Çakır, bazı bölgelerin çayır tırtılı ile teknoloji sayesinde iyi mücadele ettiğini aktardı.
Edirne’de hasadın başladığını belirten Çakır, diğer bölgelerinde ayçiçeğinin olgunlaşmasının gerektiğinin altını çizdi.
“Ayçiçeğine destelemeler artmalı”
Buğday için yapılan desteklemelerin ayçiçeği için de yapılması gerektiğine dikkat çeken Çakır, “Desteklemeler ayçiçeği için de yapılırsa önümüzdeki yıllarda ekili araziler daha çok artar. Ayçiçeği yağı açığı düşüşe geçer ve belki de üretim fazlasını ihraç bile edebilir. Türkiye bu konunun üzerine düşerse ayçiçeği ihraç eden ülke konumuna gelebilir. Topraklarımız verimli, ayçiçeğine müsait. Güneydoğu'da ve diğer bölgelerde ekilmeyen alanlarda da teşvik anlamında üretici desteklendi. Üretim alanları arttı ülkemizde. İnşallah bu böyle devam ettiğinde yağ açımız hem azalmış olacak hem de beklentimizin üzerinde gelir elde etmiş olacağız. Bizim bölgemiz güçlü topraklara sahip. Bu bölgede 200 kilogram ila 250 kilogram arasında verim veren yerler var. Diğer yıllara göre zayıf toprağı olan bölgeler daha iyi yağış aldı. Buda tabi ki verimi artıracaktır.” İfadelerini kullandı.
Türkiye'nin önde gelen ayçiçeği üretim merkezlerinden Edirne'de, üreticilerin hasat mesaisi başladı. Bölgede "gündöndü" olarak da anılan ayçiçeğinde erken ekim yapılan tarlalarda kuruyan ayçiçekleri biçerdöverlerle hasat ediliyor. Edirne’de yaklaşık 1 milyon dekarlık araziye ekilen ayçiçeğinin hasadının yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz yıla nazaran devlet desteği ile birlikte ayçiçeği ekili arazilerin miktarı yüzde 10 oranında attı. Çayır tırtılı zararlısıyla mücadelenin yürütüldüğü kentte ilk biçilen tarlalarda verimin iyi olduğu görüldü.
İpek Esma Çeşme