Güneş Panellerinde Daha Fazla Enerji Üretimi mümkün
Trakya Üniversitesi (TÜ) Mühendislik Fakültesinde yapılan araştırmada, güneş panellerine uygulanan nano kaplamanın enerji verimliliğini artırdığı ortaya konuldu.
Doç. Dr. Dinçer Akal ve ekibi, güneş enerji sistemlerinde kullanılan panellerin temizlik yöntemlerinin etkisini değerlendirdi. Mühendislik Fakültesi bahçesindeki paneller üzerinde yapılan çalışmada, bir panele hidrofilik nano kaplama uygulanırken diğer panel standart haliyle bırakıldı.
Dört aylık deney sonucunda, nano kaplama yapılan panelin standart panele göre yüzde 7 daha fazla elektrik ürettiği tespit edildi. Kaplama, panel yüzeyinde kir birikimini önlerken temizlik için su kullanımını da azalttı.
Araştırma, temiz enerji kaynaklarının daha verimli kullanılmasına yönelik önemli bir katkı sundu.
Doç. Dr. Dinçer Akal, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılmasına katkı sağlayacak projeler yaptıklarını söyledi.
Güneş panellerinde kullanılan temizleme şekillerinin elde edilen enerjiye etkisinden bahseden Akal, “Panel temizliğinde nano kaplama uygulamalarının verimliliğe olan katkılarını araştırdık. Sadece nano kaplama özelliklerinden faydalanıp enerji verimliliğini artırdık. Özel formülasyonu olan nano kaplama hidrofilik malzemenin fotovoltaik paneller üzerinde toz önleme ve yansıtma kayıplarını azaltıp güneş emilimini artırdığını belirledik. Burada fotovolatik hücreyi temizleyerek yüzeyine uyguluyorsunuz. 2-3 saat sonra yüzey hazır hale geliyor. 2 yıl boyunca bir daha hiçbir uygulama yapmıyorsunuz. Biz yaptığımız araştırmada 4 ay boyunca veri aldık. 4 aylık ortalamada standart panele göre yüzde 7 daha fazla enerji elde edildiğini tespit ettik. Nano kaplama uygulaması yapılan paneli hiç temizlemedik, su kullanılmadı, iş gücü kaybı olmadı. Sadece nano kaplama özelliklerinden faydalanıp enerji verimliliğini artırdık. Nano kaplama uygulaması hem fazladan elektrik enerjisi sağladı hem de panellerin temizliğinde kullanılan su israfı ve zaman kaybını önledi. Enerji verimliliğini artıran uygulamalar ekonomiye de katkı sağlıyor. Örneğin Edirne'de kurulu 1 megavat gücündeki santralin 2023 elektrik üretimi 1 milyon 400 bin kilovat. Eğer bu uygulama yapıldığını varsayarsak ortalama yüzde 7 enerji verimliliği sayesinde fazladan 98 bin kilovat enerji elde edilecekti. Aralık ayında Edirne'de 1 megavat kurulu güce sahip bir santralin 70 bin kilovat üretimi oluyor. 98 bin ilave sağlandığını düşünürsek, aralık ayından fazla elektrik enerjisi elde edilmiş oluyoruz." Dedi.