Gurbetçilerin dönüş yolculuğu bagajlarında memleket lezzetleri ile dolu
Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçilerin dönüş yolculuğu başladı. Sevdiklerini geride bırakıp yaşadıkları ülkelere dönmek zorunda kalan gurbetçiler, bagajlarını yöresel ürünlerle doldurup yola çıktı.
Kapıkule Sınır Kapısı’nda araçlarıyla uzun kuyruklar oluşturan gurbetçiler memleket hasretlerini bir nebze de olsa dindirebilmek için salça,turşu,kurutulmuş meyve gibi yöresel lezzetleri de bagajlarına yükleyip yola koyuldular.
Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçiler, sevinçle geldiği Kapıkule Sınır Kapısı'ndan gözyaşı ve hüzünle dönüyor. İzinleri biten ve çalıştıkları Avrupa ülkelerine dönüş için yola çıkan gurbetçiler, dönüşte de Kapıkule Sınır Kapısı'nı tercih ediyor.
Gelişlerde olduğu gibi dönüşlerde de uzun kuyruklar oluşturan gurbetçiler, Edirne Valiliği tarafından Kapıkule Sınır Kapısı'nda oluşturulan bekleme alanlarında dinlenme ve ihtiyaçlarını karşılama imkanı buluyor.
1 Haziran-25 Temmuz tarihleri arasında sınır kapılarından karayoluyla, 1 milyon 164 bin 474 gurbetçinin ülkeye giriş yaptığı açıklandı.
Yaşadığı ülkeye dönmek üzere Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen gurbetçi Mahmut Oral, aracının bagajını yöresel lezzetlerle doldurarak yola çıktıklarını ifade etti. Tatil için İstanbul, Kuşadası ve Bursa’yı tercih ettiğini söyleyen Oral, “Almanya’ya Köln şehrine geri dönüyoruz. Pazartesi iş başı yapacağız. Yoğunlukta da var bakalım inşallah pazartesiye kadar varırız bu yoğunlukta. Varamazsak arayıp izin isteyeceğiz. Bagajımızı memleketimizden getirdiğimiz yöresel lezzetlerle doldurduk. Almanya’da onları yiyerek memleketimizi anacağız. İçimiz buruk ama dönmek zorundayız” dedi.
Bagajını memleketten getirdiği yöresel yiyeceklerle doldurduklarını söyleyen gurbetçilerden Hayri Karagülle ise, yaşadığı Avrupa Ülkesi Avusturya'ya dönüş için yola çıktıklarını ve Türkiye'yi çok özleyeceklerini belirtti.
Tatilin çok güzel geçtiğini aktaran Karagülle, "Bizim vatanımız, memleketimiz cennet. Şimdiden bir özlem var. Sınır kapısına kadar yol bitmiyordu, buradan çıkalım yol bitecek. Hasret başlıyor, ikinci vatana gidiyoruz” dedi.
Yaz tatilini Türkiye’de geçiren ve yaşadığı ülke Avusturya'ya dönüş için yola çıkan gurbetçilerden Turan Koçabay, "Burukluk 3 gün önceden başlıyor. Sıkıntı oluyor. Vatan diyoruz geliyoruz, çok çabuk geçiyor. Genelde 7-8 hafta gelirdik bu sefer 3 haftaydı o daha da çabuk bitti” dedi.