Güreş havasını tartıştılar
Yağlı Güreş Yapan Kentler Birliği tarafından düzenlenen seminerde Yağlı Güreş Müziği masaya yatırıldı.
Yağlı Güreşte ilkler yaşanıyor. Yağlı Güreş Yapan Kentler Birliği tarafından Balıkesir’de düzenlenen Cazgır ve Yağlı Güreşlere giden müzisyenlerin eğitiminde bir çok konu ele alındı.
Cazgır eğitiminden sonra Hakem eğitimi ile devam edilen seminerlerde Yağlı Güreşin en önemli öğelerinden olan güreş havaları ele alındı. Her geçen yıl kaybolmaya yüz tutan ve yağlı güreşlerde çalınmayan güreş havaları ile birlikte, müzisyenlerin ana sorunları da masaya yatırıldı.
Balıkesir’de yapılan müzisyen eğitiminde, Doç.Dr. Bülent Kurtişoğlu, İTÜ Öğretim Görevlisi Tansu Altuğ, İTÜ Öğretim Görevlisi Cumhur Sevinç, Kültür Bakanlığı Görevlisi Ünal Yörük ve Halk Oyunları araştırmacısı Kerim Yurk görev aldı.
YAĞLI GÜREŞ MÜZİĞİ VE SORUNLAR ANLATILDI
Seminerde konuşan Doç.Dr. Bülent Kurtişoğlu, “ değerli katılımcılar, bu gün burada sizlere nota veya bir müzik aletinin nasıl çalındığını öğretmek gibi bir düşünce içinde değiliz. Bir çoğunuz yıllardır, hatta 50 yıldır yağlı güreşlere eşlik eden müzisyenlersiniz. Bu semşnern amacı sadece Kırkpınar güreşlerinde değil, bir çok yerde yapılan yağlı güreşlerde güreş havalarının çalınmaması, onun yerinde başka havaların çalınması ve hızla yok olan Yağlı Güreşin gelecek kuşaklara nasıl aktarılacağıdır. Son yıllarda gördük ki, yağlı güreşlerde güreş havası yerine her telden müzikler çalınmakta ve yağlı güreş havası unutulmaktadır. 2 gün boyunca bunları tartışacağız, yağlı güreş havası dinleyeceğiz ve bunu gelecek kuşaklara aktarmanın çalışmalarını yapacağız” dedi.
“MÜZİSYENE GEREKEN DEĞER VERİLMİYOR”
Yağlı Güreşlerde görev yapanlar dahil son dönemde müzisyenlere gereken değerlerin verilmediğini belirten Öğretim Görevlisi Cumhur Sevinç ise, öncelikle özellikle yağlı güreşlerde çalan müzisyenlerin ekonomik sorunu başta olmak üzere, giysilerine kadar olan sorunların çözülmesi gerektiğini belirtti. Öğretim Görevlisi Cumhur Sevinç, “ Yağlı Güreşlerde güreş havasının bittiğini söylüyoruz. Doğrudur, ancak önceliğimiz müzisyenlerin sorunlarının çözümü olmalıdır. Çünkü görüyoruz ki, güneş altında saatlerce çalan sanatçıların ne üzerindeki giysilerde bir özen var, ne de sağlıkları düşünülüyor. Oysa yağlı güreş ve müzik bir bütündür ve asla müzik olmadan güreş olmaz. Bunun için müzisyenlerin görev alacağı yağlı güreşlerde ihale sistemi ortadan kaldırılmalı, hak ettikleri ücretler verilmeli ve saygınlığa kavuşturulmalıdırlar” dedi.
Yağlı Güreş müziği başta olmak üzere davul ve zurna konusunda açıklamalar yapan Öğretim Görevlileri Ünal Yörük ve Tansu Altuğ, günümüz müzisyenlerin şartlar ne olursa olsun çırak yetiştirmesi gerektiğini belirtti. Halk Oyunları Araştırmacısı Kerim Yurk ise, güreş havalarının halk kültüründeki etkisi konusunu işledi.
Haber Merkezi