Haberiniz olmadan borclanabilirsiniz

Dolandırıcıların bu kez hedefi mobil bankacılık kullananlar. Son günlerde mobil bankacılık üzerinden dolandırma olayları yaygınlaşıyor. Sosyal medyada birçok yanıltıcı reklam bulunuyor. Reklamlara tıklayarak özel bilgilerini paylaşanlar habersiz şekilde borçlandırılıyor.

Haberiniz olmadan borclanabilirsiniz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sosyal medya üzerinden bilmedikleri reklamlara tıklayarak bilgilerini paylaşan vatandaşları büyük bir risk bekliyor.

Elde edilen bilgilerle mobil bankacılık uygulamalarına giriş yapan dolandırıcıların hedefinde kredi ve nakit avans çekmek oluyor.

Kredi veya nakit avans çekim işleminin ardından parayı ikinci bir şahsın hesabına gönderen dolandırıcılar oradan da başka yöntemlerle paranın izini kaybediyor.

Mağdurlar ise habersiz şekilde tıkladıkları reklamın kurbanı oluyor. Reklam içeriğinde ‘0 faizle kredi’, ‘uzun vadeli fırsat’ gibi kelimelerle cazibe yaratan dolandırıcılar mağdurların TC kimlik numarasının yanı sıra hangi bankada hesabı olduğu, mesleği ve geliri gibi kredi çekerken ihtiyaç duyulan bilgileri topluyor.

Daha sonra mağdurları telefonla arayan şahıslar mobil bankacılığa giriş yapmak için güvenlik için koyulan kodları da talep ediyor.

Elde edilen bilgilerle bankanın sağladığı limit doğrultusunda kredi ve nakit avans çeken dolandırıcılar onlarca kişiyi mağdur ediyor.

Adli Bilişim Uzmanı Hakan Mursaloğlu, sosyal medyada yer alan sahte reklamlara tıklanmaması gerektiğini söyledi.

Yanıltıcı reklamların ‘oltalama’ tekniğiyle hazırlandığına değinen Mursaloğlu, “Kart aidatlarınızı geri veriyoruz, bugüne özel 100 bin TL 0 faizle krediler gibi yanıltıcı oltalama reklamlar var. Tabi bunları da bilmeyen çok fazla mobil bankacılıktan anlamayanlar bu reklamlara tıklıyor tamam kart aidatlarımızı alalım diye giriyorlar. Girince senin TC kimlik numaran ile mobil bankacılık şifreni istiyor. Karşı tarafa bu bilgiler düşüyor sonra bankadan arıyorlar gibi sahte arama yapıyorlar. Aradıktan sonra bankadan arıyoruz diyorlar size kod yolladık o kodu bizimle paylaşır mısınız o kodu paylaşır paylaşmaz hesabında ne var ne yok hepsini çekiyorlar. Bankalara düşen sorumluluk dolandırıcılara fırsat vermemek için daha düzgün anlaşılır reklam vermeleri gerekiyor sosyal medyadaki reklamların denetlenmesi gerekiyor. Kredi kartına 20 bin lira nakit avans 0 faizle bunlara sosyal medyadan başvurulmaması gerekiyor.” Dedi.

Mursaloğlu, normal bankayla mobil bankacılık işlemleri arasında çok farkların olduğuna dikkat çekerek vatandaşların şubeden işlem yapmaya özen göstermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Şubelerde işlemlerin çeşitli onaylardan geçtiğini dile getiren Mursaloğlu, “Mobil bankacılığa girersin hiçbir sigortan var mı yok bakmadan 100 bin lira yazarsın anında hesabına geçer. Mobil bankacılık ve normal banka arasında çok fark var. Sahte reklamlara tıklanmadan banka harici numaraları cevaplamayacaklar. Bankaların numaraları vardır 444’le başlar. Telefona gelen mesajlarında bankadan geldiğini iyi bilmeleri gerekiyor. Son zamanlarda uzlaşma dosyanız vardır lütfen şu numarayı arayın gibi yalan avukatlık olaylar da arttı. Bunlara da vatandaşların inanmaması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.