Hava sıcaklıklarının yüksek olması ayçiçeğinde 'dane' oluşumunu engelledi
Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, geç ekilen ve yüksek sıcaklıklara maruz kalan ayçiçeklerinin yeteri kadar dane oluşturamadığını söyledi.
Trakya Bölgesi Türkiye’nin yağ ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Bölge halkı tarafından “sarı gelin” olarak adlandırılan ayçiçeğinde hasat dönemi başladı. Bu yıl kış aylarında yağışların az olması nedeniyle bazı tarlalara ayçiçeği geç ekildi. Kuraklık ve aşırı sıcaklar üretimde çeşitli sorunlara neden oldu.
Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Kaya, kuraklık nedeniyle üretimde oluşan olumsuzlukları değerlendirdi.
Ayçiçeklerinin yüksek sıcaklık nedeniyle yeteri kadar dane oluşturamadığını söyleyen Kaya, “Kuraklık stresi bitkileri vurdu ve istenilen kalitede yağ elde edilemedi. Son yılların en kurak kışını yaşadık. Yağmurların geç gelmesi ve ardından aşırı sıcaklar, bitkilerin gelişimini etkiledi. Ayçiçeklerinin kritik dönemlerinde yaşanan kuraklık, verim kaybına yol açtı. Tabla teşekkülü ve çiçeklenme dönemlerinde aşırı sıcaklar nedeniyle oluşan kuraklık stresi, ürünün kalitesini düşürdü." Dedi.
Bu yıl ayçiçeği üretiminde yaşanan düşük verim ve düşük yağ oranları, verim kaybı yaşanacağını belirten Prof. Dr. Kaya, “Ürünlerdeki bu düşüşün, önümüzdeki dönemde yağ fiyatlarına yansıması bekleniyor. Uzmanlar, iklim değişikliği ve kuraklık gibi faktörlerin tarım ürünleri üzerindeki etkilerinin artarak devam ettiğine dikkat çekiyor.” Şeklinde konuştu.
Üreticiler de hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle tarlalardaki ürünün kuruduğunu, veriminde buna bağlı olarak düştüğünü aktardı. Çiftçiler hava şartlarının ayçiçeklerini olumsuz etkilediğini ve ürünlerdeki yağ oranının düşük olduğunu kaydetti.
Doğukan Vurgun