Havsa İlçesi'ne yeni canlı hayvan pazarı yapılacak

Havsa Belediye Başkanlığı ile Edirne İl Özel İdaresi arasında ilçeye yeni bir canlı hayvan pazarı yapılması için proje hazırlandı. Meclis komisyonlarında daha önce görüşülen proje, Şubat Ayı toplantısında karara bağlanarak oy birliği ile kabul edildi.

Havsa İlçesi'ne yeni canlı hayvan pazarı yapılacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hayvancılıkta Trakya bölgesi içinbüyük öneme sahip 'Havsa Canlı Hayvan Pazarı’nın daha modern hale getirilmesi için Havsa Belediyesi ve Edirne İl Özel İdaresiproje hazırladı. Hazırlanan projenin, Edirne İl Genel Meclis üyelerinin yaptığı çalışma ve raporlar sonucu hayata geçirilmesine karar verildi.

Havsa Hayvan Pazarı’nın yeni yerine taşınması, büyütülmesi ve yenilenmesi ile ilgili çalışma yapan il genel meclis üyeleri, konuya ilişkin araştırma ve incelemeler yaptı. Edirne İl Genel Meclisi Ocak ayı toplantılarında da gündeme gelen Yeni Havsa Hayvan Pazarı ile ilgili çalışmalar tamamlandı.

Edirne İl Genel Meclisi Şubat Ayı toplantılarının ikinci birleşimi Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Köylere Yönelik Hizmetler ve ORKÖY Komisyonu tarafından ortak hazırlanan 'Havsa Canlı Hayvan Pazarı Projesi' hakkındaki rapor görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Toplantıda Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Köylere Yönelik Hizmetler ve ORKÖY Komisyonu tarafından ortak hazırlanan 'Havsa Canlı Hayvan Pazarı Projesi' hakkındaki rapor görüşülerek, karara bağlandı.Canlı hayvan pazarı şehrin dışına kurulacak. Dükkânlar ve sosyal alanların yer alacağı canlı hayvan pazarı modern bir yapıda olacak.

"Havsa Canlı Hayvan Pazarı Projesi meclis üyelerine sunuldu"

'Havsa Canlı Hayvan Pazarı Projesi' hakkında hazırlanan rapor Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Gümülcineli tarafından meclis üyelerine sunuldu.

Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Köylere Yönelik Hizmetler ve ORKÖY Komisyonu tarafından ortak hazırlanan Havsa Canlı Hayvan Pazarı Projesi hakkındaki Rapor ile ilgili yeni canlı hayvan pazarı yapılması konulu teklif hakkında araştırma ve incelemeler yapıldı.

Havsa İlçesi geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlıyor

Havsa İlçesinin geçimini tarım ve hayvancılık ile sağladığını aktaran Gümülcineli,sadece Havsa İlçesinde büyükbaş hayvan varlığının 19 bin 088 Edirne ve ilçelerinde toplam büyükbaş hayvan varlığının ise 162 bin 201 olduğuna vurgu yaptı.

Bölgedeki hayvan varlığının % 97,9' unun kültür ırkı ve kültür melezlerinden oluştuğundan dolayı ülkedeki damızlık düve ihtiyacının karşılanması açısından Havsa İlçesinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Gümülcineli;"Bu potansiyelin artırılması ve taleplerin tam olarak karşılanabilmesi için yetiştirilen hayvanların daha ari ortamda sağlıklı bir şekilde satışının gerçekleştirilmesi için pazar yerinin modern hale getirilmesi hiç şüphesiz elzem birdurumdur" dedi.

Modern bir canlı hayvan pazarı yapılmasının bölgede hayvancılık faaliyetlerini vebuna paralel olarak tarım faaliyetlerini de geliştireceğini aktaran Gümülcineli, ekonomik kalkınma sağlayarakköylü vatandaşlar için bir avantaj oluşturacağının komisyonca tespit edildiğini dile getirdi.

Havsa Belediye Başkanlığı ve Edirneİl Özel İdaresi ortaklığı ile ilçeye yeni canlı hayvan pazarı yapılması projesine Havsa Belediyesi'ninyüzde 25 katılım sağlayacağını belirten Gümülcineli,"Geri kalan yüzde 75 oranında Edirne İl Özel İdaresinin ortak olmasına ve elde edilecek gelirin Havsa Belediyesi ile Edirne İl Özel İdaresi arasında yüzde 50, yüzde 50 oranında paylaşılmasına, canlı hayvan pazarı projesi için Havsa Belediyesi ile protokol yapılması, her türlü iş ve işlemler için Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık'a yetki verilmesine komisyonlarımızca karar verilmiştir" ifadelerine yer verdi.

Edirne İl Özel İdaresi Plan Proje Müdürü Mesilsa İpekli  'Havsa Canlı Hayvan Pazarı Projesi' ile ilgili meclis üyelerine sunum yaptı.

İlk başta farklı bir yerde olduğunu ve şehir içine yakın olduğu için yapılan görüşmeler sonucunda Havsa'da şantiyenin olduğu kısmın yeni yer olarak düşünüldüğünü ve onunla ilgili çalışmalar yapıldığını aktaran Plan Proje Müdürü Mesilsa İpekli, burada olan bölümlerin büyükbaş ve küçükbaş hayvan padogları, karantina binası, sosyal tesis tuvaletler ve 5 adet dükkândan oluştuğunu belirtti.

Planlama hakkında bilgi veren İpekli, giriş ve çıkış kısmında nizamiye ve araçların dezenfektanının yapılacağı bir kısım bulunduğunu da yaptığı sunumla gösterdi.

"Bu proje Marmara bölgesini de ilgilendiren bir proje"

Havsa İlçesi'nde önemli bir projenin hayata geçmesi kararının alındığını belirten AK Parti Uzunköprü İl Genel Meclis Üyesi Nedret Akbulut, "Bu planlama ile ilgili meclis çalışmalarımız 3 ay devam etti. Bu proje Havsa'nın yanı sıra Marmara bölgesini de ilgilendiren bir projedir. Burası hayvancılığa büyük katkı sağlayacaktır. Hayırlı olsun" dedi.

"Gururlu ve mutluyuz"

Trakya'nın en önemli geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğunu aktaranCHPEnezİl Genel Meclis Üyesi Şenol Kılıç, 'Havsa Canlı Hayvan Pazarı'nın sadece ilçeye değil tüm Trakya'ya hitap edeceğini ifade etti. Böyle önemli bir projeye katkı sağlamaktan dolayı gururlu ve mutlu olduklarını söyleyen Kılıç, İl özel idaresinin bu projede üzerine düşeni yaptığını dile getirdi.

İYİ Parti Süloğluİl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Erbay, "Türkiye'de ilk 8'de yer alan ve ari bölge olarak seçilen bu bölgedeki yapı tarihi bir yapı olacak. Tüm çiftçilerimize ve Havsa ilçemize hayırlı olsun. Güzel bir yatırım oldu" dedi.

Konuşmaların ardından 'Havsa Canlı Hayvan Pazarı Projesi' hakkında hazırlanan rapor oy birliği ile kabul edildi.

Cumhuriyet Mahallesi'nde 4 bin 235 metrekarelik alana yapılacak 1000 hayvan kapasiteli pazar yerinde, dükkan, sosyal tesis, karantina ve dezenfektan alanı gibi bölümler yer alacak.

Özlem Ceylan