'Hedefimiz Müşteri kaybı olmadan yeni tarifeye geçiş yapmak'
Çay Ocakları ve kahvehanelerde içilen çaya 25 kuruş zam geldi. Edirne'de 01 Ocak 2020 itibariyle birçok kahvehane ve çay ocağı yeni fiyat tarifesini uygulamaya başladı. Edirne Kahveciler ve Gazinocular Odası Başkanı Hakan Gönay, yılbaşından önce kahvehane ve çay ocaklarını gezerek bilgilendirdiklerini ve müşteri kaybı olmadan yeni tarifeye toplu geçiş yapmak istediklerini söyledi.
Çay Ocakları ve kahvehanelerde içilen çaya 25 kuruş zam geldi. Edirne’de 01 Ocak 2020 itibariyle birçok kahvehane ve çay ocağı yeni fiyat tarifesini uygulamaya başladı. Edirne Kahveciler ve Gazinocular Odası Başkanı Hakan Gönay, yılbaşından önce kahvehane ve çay ocaklarını gezerek bilgilendirdiklerini ve müşteri kaybı olmadan yeni tarifeye toplu geçiş yapmak istediklerini söyledi.
Yılbaşından itibaren Kahveciler ve Gazinocular Odası’na üye birçok işletmede çayın 1 buçuk liradan satılmaya başladığını belirten Oda Başkanı Hakan Gönay, fiyat tarifesi ile ilgili yılbaşından önce gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını ve olumlu dönüşler aldıklarını söyledi.
“Fiyat artışından çok müşteri kaybı korkusu oluşuyor”
Doğalgaz ve elektrik zammı ile birlikte astronomik bir artış yaşandığını söyleyen Gönay; “Biz müşteri kaybı olmadan toplu bir geçiş yapalım istedik. Fiyat artışlarında geçişler genellikle sıkıntılı oluyor. Müşteri kaybı sıkıntısı, rekabet sıkıntısı yaşanabiliyor. Biz de toplu geçiş yapalım bunun önüne geçelim dedik. Yaptığımız çalışmalarda olumlu dönüşler aldık. Sıkıntısız olsun, kimsenin müşteri kaybı olmasın diye düşündük. Bu uygulamaları yaparken genelde fiyat artışından çok müşteri kaybı korkusu ön plana çıkıyor. Fiyat artışı ile gelir artacak diye bir şey yok. Müşterin artıyorsa cebin dolacak” dedi.
“Zorlukla karşılaşılmadı”
Zamlı fiyata toplu geçiş ile müşteri kaybını önlemeyi hedeflediklerini aktaran Gönay; “Tüm arkadaşlarımızı ziyaret edip durumu anlattık. Bir işletmeyi zararına işletmek kimse istemez. Bizim çabamız toplu geçişi sağlayabilmekti. Esnafımız fiyat artışı konusunda olumlu karşıladı. Bazı esnaf arkadaşlar 1 liradan çay veriyordu. Onlara da 1.25 tarifesini uygulattık. Esnafımız geçişlerde bir zorlukla karşılaşmadı. Tüketicinin de kafasında zam oluştuğu için bir sıkıntı yaşamadık. Müşteri kaybımız da olumsuz tepki de olmadı” açıklamasında bulundu.
“En büyük sıkıntımız eleman bulamamak”
Edirne’de yaklaşık 330 kahvehane-çay ocağı olduğunu dile getiren Gönay; “Çay ocaklarının sabit müşterisi olduğu için onlarda fiyat esnekliği olabiliyor. Genelde işletmelerin en büyük sıkıntısı çalışacak eleman bulamamalarıdır. Gençler kahvehanede çalışmak istemiyorlar. Bizim mesleğimizi daha alt gruptaki bir meslek olarak kabul ediyorlar. Bu yüzden çalışacak eleman bulamıyoruz” dedi.
“Gençlerin ilgisini çekmek adına yenilik yaptık”
Gençlerin kahvehanecilik mesleğine ilgi göstermediğini vurgulayan Gönay; “Genç işletmeci olarak mekân açanların içinde 30 kişi bile yoktur. Gençler genelde kafeterya türüne yöneliyorlar. Kahvecilik mesleği genç nesil açısından tercih edilmiyor ve biten meslek grupları arasında yer alıyor. Müşteriye bakıldığında da 30 yaşın üstündekilerden oluşuyor. 30 yaşın altındaki kesim de kahveye gelmiyor. 100 müşteriniz varsa 30 yaşın altında birkaç tane müşteriniz vardır. Gençler kahvehaneleri vakit geçirmeye uygun görmüyor. Biz de gençlerin ilgisini çekmek adına değişiklikler ve yenilikler yaptık. Kahve makinaları ve sınırsız internet koyduk. Daha modern bir yüzümüz olsun istedik. Gelenekleri değiştirmeden yeniliğe açık bir hale gelmeye çalıştık ama yine de ilgi görmüyor” açıklamasında bulundu.
Özlem Ceylan