'Hekimlik insanlık tarihin en saygın mesleğidir'

14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle TÜ Tıp Fakültesi ve Edirne Sağlık Müdürlüğü tarafından program düzenlendi. TÜ Balkan Kongre Merkezi'nde gerçekleşen törende konuşan Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, hekimliğin insanlık tarihinin en saygın mesleklerinden biri olduğunu söyledi.

'Hekimlik insanlık tarihin en saygın mesleğidir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Demir, sağlık çalışanlarının görevlerini yaparken bazen şiddete maruz kaldığını belirterek, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin eğitimle önlenebileceğini söyledi.

“Sağlıkta Şiddet En Büyük Sorun”

Hekimliğin insanlık tarihinin en saygın mesleklerinden biri olduğunu belirten Demir, "Hekimbaşı Mustafa Necdet Efendi'nin girişimleriyle 1834 yılından itibaren nişan verilmeye başlanmış. Tıphane-i Amire özel bir statüye kavuşturulmuş. O günlerde bile özel statüde bulunurken bugün şiddet ile yüz yüze her an saldırı tehdidi altında hizmet vermekteyiz. Verilen cezaların caydırıcı olmadığı ve olmayacağı bariz bir şekilde ortadadır. Önemli olan hekimlik mesleğinin toplumun gözünde hak ettiği saygın seviyeye çıkarılması için uygun kültürün geliştirilmesi ve bunun için çaba harcanmasıdır. Tıp eğitim programı çerçevesinde tıp fakültesi müfredatında sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet ve şiddetle baş etme yöntemleri mevcuttur. Derslerde bu konuların işlenmesi farkındalık açısından önemlidir ancak bunu bireylerin tutum ve davranışlarına yansıması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini inancındayız. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet günümüzde en önemli sorunlarımızın başında gelmektedir." Diye konuştu.

Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Memet Akbal ise, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasının önemi olduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından Edirne Tabip Odası tarafından meslekte 20, 30 ve 40 yılını dolduran doktorlara plaket takdim edildi.

İpek Deniz